До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

На чолі: що потрібно знати чоловікам про догляд за шкірою голови

Що робити, якщо шкіра голови свербить, а на одязі залишається білий пил? Які причини цього? Куди йти, як діяти, як правильно "займатися самолікуванням"? – відповіді на ці та інші запитання знає міжнародний тренер, колорист, стиліст волосся, Наталія Юрчак.

Pitti Uomo, сезон весна-літо 2019
Це те, що я думаю?

Перше, про що думає людина, коли бачить сліди на одязі, – "все, у мене лупа". У цього стану дійсно два симптоми: свербіж і "пластівці". І тут я розвію глобальну оману людства. У 90% випадків люди, які намагаються боротися з лупою, атакують не того ворога. Найчастіше причина проблеми – чутлива шкіра голови і недолік вологи.

Реклама

Приклад. Уявіть посуху влітку. Коли немає дощу, земля тріскається, деформується, підіймається. Щось схоже відбувається зі шкірою голови. Фактор ризику – брак води в організмі і поганий догляд.

У жінок – ті ж проблеми?

У жінок такі проблеми виникають рідше: хоча б через регулярне фарбування, яке має ефект пілінгу (що по суті дорівнює глибокому очищенню). Як це працює? – Фарба – це луг. І, коли потрапляє на шкіру голови, вона гарненько розчиняє верхній шар клітин. Навіть якщо дівчина не фарбує волосся, то під час стрижки, укладки в хорошому салоні, їй найчастіше наносять засіб для догляду за шкірою голови. Багато дівчат звикли користуватися домашнім доглядом. З чоловіками – інша історія. Вони ходять у барбершоп виключно, щоб підстригтися (ну добре, ще випити віскі і поголитися). Тільки це ніяк не допомагає у догляді за шкірою голови.

Що робити?

Потрібно доглядати за шкірою голови. Хоча б тим, що приходити у салон на стрижку. Спеціальний догляд допомагає позбутися ороговілого шару клітин, глибоко очистити шкіру, зволожити її – і запобігти проблемам. Даю гарантію, що 90% людей, якщо підберуть препарати для сухої і чутливої шкіри голови, забудуть і про свербіння, і білі сліди на одязі.

"А я рятуюся стрижкою ..."

Є категорія чоловіків, у яких волосся – густе, жорстке і дуже щільне. Варто їм затягнути зі стрижкою – і все: тут же з'являється свербіж, лущення, "пластівці". Даю гарантію: знайдеться аудиторія, яка прочитає – і впізнає в описі себе. Вони знають: як тільки з'явилася лупа, треба йти стригтися: менше волосся – менше проблем. Тут інша історія: волоссю і шкірі голови не вистачає кисню, під товщею волосся вони банально задихаються. Щоб повністю вирішити проблему і можна було відростити волосся, ліки єдині – глибоке очищення, пілінг.

Pitti Uomo, сезон весна-літо 2019
"Пілінг – це страшно?"

Звичайно, ні. У складі пілінгів найчастіше фруктові кислоти, які легко і ніжно розчиняють ороговілі клітини, очищають. Це не скраби, які працюють абразивно і дряпають шкіру.

Наступний крок після пілінгу – зволоження. Продовжуємо аналогії з ґрунтом, і спочатку "розпушуємо", потім – "поливаємо". Підійдуть засоби будь-якого професійного бренду. На упаковках треба шукати написи: 'skin preparation' або 'peeling'. Що стосується лосьйонів, то підійдуть ті, на яких є позначка: 'sensitive skin'. Добре, якщо на препараті наявна позначка 'Eco Cert' – на практиці це означатиме, що продукт – екологічний і гіпоалергенний.

"Може, реп'яхову олію?"

Часто люди думають: ага, якщо сухо, то треба скористатися олією. Заходять у ґуґл, бачать знайоме словосполучення "реп'яхова олія" – і беруться до справи. Найцікавіше, що це ті ж люди, які користуються iPhone і їздять на високотехнологічних машинах. Запам'ятайте раз і назавжди: ніяких олій, крім тих, які створені спеціально для догляду за шкірою голови – і розроблені в лабораторіях.

Грамотний перукар може додавати в засоби для догляду арганове олію, чорного кмину, мигдалю, вижимки оливи, клементина. Але тут важливі грамотний підбір, якість самої олії і технології, за допомогою яких її отримали. І, звичайно, в чистому вигляді олії на шкіру голови не наносять.

Pitti Uomo, сезон весна-літо 2019
Куди йти з проблемою?

Якщо в барбершопі або салоні, де клієнта обслуговують постійно, є грамотні майстри (і препарати, здатні вирішити проблему), то може бути достатньо планових візитів до свого перукаря. Важливо пам'ятати, що сам майстер лікувати клієнта не почне – це не його компетенція і не його зона відповідальності. Але якщо проблему обговорити з майстром вголос, то найімовірніше, рішення буде. Якщо майстер бачить, що справа не в чутливій шкірі голови, він направить до трихолога.

Pitti Uomo, сезон весна-літо 2019
А якщо все-таки лупа?

У 10% людей дійсно є проблема, яку не вирішити косметичними засобами. Лупа – це грибок, і тут потрібні спеціальні препарати. Один з найпоширеніших антидотів – цинк і засоби на його основі. Відмінно працюють засоби, у складі яких клімбазол і пірактоноламін. Але краще, якщо їх порекомендує фахівець. Тому що якщо нанести їх на чутливу шкіру, проблема після невеликого поліпшення тільки посилиться.

"А якщо волосся випадає?"

Чоловіче випадання обумовлене роботою гормонів і називається андрогенним. І найчастіше воно обумовлене генетично. Трихологи прописують міноксидил – це найсильніший з усіх препаратів від випадіння волосся. Він продовжує життєвий цикл волосся. Але важливо пам'ятати: запобігти випадінню не можна, його можна тільки відтермінувати.

"Зрозуміло. Пілінг і зволоження. А можна вдома?"

Так, пілінг і зволоження – золотий стандарт догляду за волоссям. Яка різниця між салонним і домашнім доглядом? – практично ніякої, – якщо говорити про склади. І колосальна – якщо говорити про застосування. Найчастіше куплені засоби "стоять в кутку" – і не допомагають.

Pitti Uomo, сезон весна-літо 2019

У салоні нанесуть точну кількість засобу – і на всю поверхню шкіри голови. Не будуть економити, не нанесуть зайвого. Що не кажи, а точне дозування – теж важливе. А ще важлива система застосування. Я прекрасно знаю з практики, що молоді чоловіки доглядатимуть за шкірою. Чоловіки старшого віку – підуть і куплять Head & Shoulders. Хоча реальна потреба в ньому – у 10% людей.

"Проблеми серйозніші"

Дійсно, бувають проблеми серйозніші, ніж лупа. Це себорейний дерматит. Майстер бачить уражені осередки шкіри, які супроводжує почервоніння. А навколо – оазис, де видно "пластівці". Вони сверблять, приносять дискомфорт. Ця проблема спричинена порушенням роботи сальних залоз. Тут допомагають абсорбуючі препарати, які нормалізують секрецію. Зняти запалення і прибрати "пластівці" допомагає кедрова олія у складі препаратів; підійде біла глина – вона не стягує, а м'яко вбирає надлишок жиру. Прибрати свербіж можна тільки миттям. Тут спрацює і пілінг – той продукт, який прибере зайве, очистить. А якщо додати зволожувальний лосьйон, то зникне дискомфорт.

Pitti Uomo, сезон весна-літо 2019

З практики я знаю, що чоловіки миють голову часто, використовують один продукт, воліють робити все швидко і без проблем. Тому моя головна порада – знайти свого майстра і завжди говорити з ним. Нехай всі маніпуляції відбуваються у кріслі.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.