До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

До кінчиків пальців: як манікюр став головним чоловічим б’юті-трендом

У міру того як мода дедалі більше стає гендерно-нейтральною, те ж саме відбувається і з б’юті-трендами. Рок-зірки — від Міка Джаггера до Девіда Бові — були одними з перших, хто запровадив лак для нігтів у попкультуру, але насправді ця тенденція дуже давня.

Девід Бові, 1972 (фото: @davidbowie)

У стародавні часи лак для нігтів був символом статусу у вавилонській, єгипетській і китайській культурах: колір лаку або вказував на соціальний статус, або його використовували тільки представники вищих верств суспільства (незалежно від статі). У Стародавньому Єгипті, наприклад, фараони мали спеціально навчених слуг, єдиним завданням яких було стежити за тим, щоб руки їхніх царів завжди були доглянуті. Хоча історія розвитку нейларту й містить прогалини, але точно відомо те, що до початку XX століття косметичні компанії вже продавали лаки для нігтів, призначені для жінок.

Реклама
A$AP Rocky (фото: @asaprocky)

Століття потому гендерну перспективу індустрії нейларту заперечують такі зірки молодого покоління, як Bad Bunny, Джейден Сміт, Фаррел Вільямс тощо. Наприклад, A$AP Rocky вже певний час перебуває в авангарді чоловічого манікюру й перетворився на затятого ентузіаста нейларту. "Я відчуваю, що чоловіки повинні мати змогу фарбувати нігті, не почуваючись водночас жіночними", — сказав якось репер Vogue, зауважуючи, що манікюр — це спосіб самовираження незалежно від гендерної ідентичності. A$AP Rocky неодноразово ділився в Instagram різними фото з хитромудрими візерунками на його нігтях: від очей, вогню й американського прапора до айдентики альбому Testing 2018 року й принтів з колекції Prada осінь-зима 2019/2020.

Курт Кобейн (фото: Pinterest)

Але, чоловіки, що хизуються нафарбованими нігтями — не нова тенденція. У золоті дні рок-н-ролу чоловічий манікюр був усюди. В епоху Зіггі Стардаста на початку 1970-х бірюзові нігті Девіда Бові круто грали на контрасті з його полум’яною шевелюрою. Фронтмен Aerosmith Стівен Тайлер тестував свій нині фірмовий нейларт з графічними чорними смугами. Створюючи ґрунт для бунтарів у наступні десятиліття, потрісканий лак для нігтів був оплотом гранжу Курта Кобейна з Nirvana в 1990-х. Ну й свого часу панк-субкультура використовувала чорний лак для нігтів, щоб повстати проти очікувань суспільства.

Гітарист і автор пісень The Rolling Stones Кіт Річардс, 2008

Перенесемося на початок 2010-х, і згадаємо Snoop Dogg з його набагато розкішнішим дизайном у вигляді малюнка листя конопель поверх ідеального французького манікюру. Відтоді для багатьох хлопців нейларт став загадковим світом творчого самовираження. Колись було досить простого однотонного лаку, щоб проілюструвати спекотний дух, однак нові правила чоловічого манікюру диктують, що більше означає краще, чи то більше кольору, чи то деталей або сміливих прикрас (передаємо вітання Маркові Джейкобсу).

Марк Джейкобс (фото: @themarcjacobs)

У 2019 на Met Gala Гаррі Стайлс продемонстрував манікюр відтінку воронова крила з бірюзовими акцентами. Відтоді музикант дедалі частіше фарбує нігті в різні кольори. Ще барвистіший вигляд у параді заворожливих дизайнів мають нігті Марка Джейкобса. Пуерто-риканський репер Bad Bunny за час свого стрімкого сходження продемонстрував всілякі варіації на тему нейларту.

Bad Bunny (фото: @badbunnypr)

Втім, чоловічий манікюр не має дивувати. Зрештою, чоловіча мода в останні роки має досить сміливий вигляд. Ну а якщо підхід до вибору одягу стає дедалі незвичним, то чому б і всьому іншому не взяти його за приклад?

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.