До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

З Африки: Dior Men весна-літо 2021

Відтоді як Кім Джонс став креативним директором чоловічої лінії Dior у 2018 році, він регулярно співпрацює з художниками. Раніше дизайнер працював з Kaws, Данієлем Аршамом і Хадзіме Сораямою, а тепер він повністю розробив колекцію, надихнувшись цілою групою картин.

Нова весняно-літня колекція Dior Men з назвою Portrait of an Artist ("Портрет художника") — данина поваги народженому в Гані віденському художникові Амоако Боафо, який стрімко стає популярним у світі мистецтва зі своїми портретами темношкірих, що вирізняються сміливими барвами й незвичними позами.

Реклама
Dior Men весна-лето 2021Dior Men весна-літо 2021

Галеристка Міра Рубелл познайомила Боафо з Джонсом у Маямі в грудні 2019 року, коли дизайнер готувався показати міжсезонну колекцію Dior Men. Боафо був першим художником-резидентом у новому музеї Rubell, який відкрився із шоу Dior саме перед Art Basel Miami Beach. "Ця колекція — портрет художника, яким я дуже захоплююся, — розповідає Джонс. — Я дійсно закохався в його роботи й хотів співпрацювати з ним через мої власні зв’язки з Африкою".

Dior Men весна-лето 2021Dior Men весна-літо 2021

Провівши своє дитинство в африканських країнах — Ботсвані, Танзанії, Ефіопії, Кенії й Гані — у Джонса зав’залися інтуїтивні відносини з континентом. "У мене збереглися всі мої маленькі картини з Танзанії й речі з моєї спальні, коли я був дитиною. Це завжди було в моєму житті, і це те, що я дуже люблю", — додає він.

Dior Men весна-лето 2021Dior Men весна-літо 2021

Тож із цієї любові й постала колекція, що поєднує в собі мистецтво Боафо з майстерністю Dior, лукбук і документальний фільм, який знімали в майстерні художника в Аккрі й будинку Джонса в Лондоні. Вихідною точкою для створення колекції стала картина Боафо Green Beret ("Зелений берет"), на якій зображений чоловік у сорочці з принтом з листя плюща, темно-зелених штанах і відповідному береті. Цей мотив нагадав Джонсу сукню з плющем, яку розробив Крістіан Діор у 1950 році.

Dior Men весна-лето 2021Dior Men весна-літо 2021

Колекція Dior Men весна-літо 2021 насичена яскравими барвами й принтами, які точно підкреслюють знаковий стиль Боафо. Серед іншого, Джонс спробував передати техніку малювання пальцями, яку використовує художник, у вигляді яскраво вишитих светрів. Викрій напівпрозорої жакардової сорочки також має вигляд як з-під пензля Боафо.

Dior Men весна-лето 2021Dior Men весна-літо 2021

Найбільша проблема полягала в тому, щоб переписати деякі картини на одяг. Один портрет спершу вирізали, а потім розфарбували вручну на блідо-сірому топі. Інший вишили на трикотажі. Насичені кольором портрети, як-от Yellow Dress ("Жовта сукня"), лягли в основу синьої, коралової й зеленої палітри, яку використовували для створення аксесуарів.

Dior Men весна-лето 2021Dior Men весна-літо 2021

На відміну від серії портретів Black Diaspora ("Чорна діаспора") Боафо, що досліджує концепцію ідентичності темношкірих, Джонс сказав, що в їхній співпраці немає нічого політичного, і що його, за випадковим збігом, представили художникові під час протестів Black Lives Matter.

Dior Men весна-лето 2021Dior Men весна-літо 2021

Проте ця співпраця все ж має соціальне підґрунтя. "Він сказав, що хоче одержати не гонорар, а допомогу у створенні фундаменту для молодих художників в Аккрі", — сказав Джонс. Пожертва Christian Dior (суми не повідомляють) наочно демонструє й показує роботу Боафо як активіста. Використовуючи свій вплив на ринку, щоб популяризувати африканське мистецтво й художників, він став одним з нового покоління темношкірих художників (поряд з Вірджилом Абло і Stormzy), які вірять в перетворювальне розширення можливостей культурної освіти.

Dior Men весна-лето 2021Dior Men весна-літо 2021

Унаслідок цієї співпраці з’явиться будівля, у якій розташується студія Боафо, резиденція й галерея, якою керуватимуть художники, для підтримки молодих митців у Гані і їхньої практики в студії. "Зміни, які потрібні нині, — це підтримка молодих людей через коледж і навчання, щоб надати всім рівні можливості", — зазначив Джонс. Цей проєкт близький його серцю, він як згадка про власне дитинство й батька-гідрогеолога, який працював на всьому африканському континенті. "Ми переїхали в Ефіопію, коли мені було близько трьох років. Якийсь час жили там, згодом переїхали в Східну Африку, а потім до Ботсвани", — згадує дизайнер. Так, ця співпраця стала й особистою історією дизайнера. "Той факт, що ми працюємо з Амоако Боафо з Гани, яка була однією з улюблених африканських країн мого батька, — висновує дизайнер, — гідна данина поваги людині, що познайомила мене з Африкою та світом".

Переглянути всю колекцію Dior Men весна-літо 2021.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.