До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як Роман Шухевич заснував рекламну імперію у Львові 1930-х

5 березня 1950 року пішов у засвіти Роман Шухевич — провідник ОУН, генерал-хорунжий УПА і геній маркетингу. Сьогодні ми хочемо зупинитися саме на його останній ролі з цього списку.

Роман Шухевич

Як гартувався дух

Відмінник зі старовинного священницького роду, Роман Шухевич ще студентом вступив до ОУН, пізніше брав участь у створенні "Карпатської Січі". Пройшов шлях від сотника до провідника ОУН (б) і був ним два роки, аж доки його не змінив Степан Бандера. Шухевич-військовик добре відомий як патріотам України, так і ворогам. Та в нього було чимало цілком мирних талантів. Важко згадати вид спорту, який би не опанував Шухевич: волейбол, баскетбол, футбол, водне поло, бокс, біг, лижі, фігурне ковзання, їзда верхи, фехтування, плавання, польоти на планерах та альпінізм давалися йому однаково легко. Він був переможцем Запорізьких ігор 1923 року в бігу з перешкодами на 400 м і плавання на 100 м, мріяв перепливти Ла-Манш. Крім того, захоплювався музикою, обожнював Шопена і Ґріґа, вчився в музучилищі по класу фортепіано. Що казати — "Шух" грав на сцені Львівської опери! А ще був вправним танцюристом, мав смак до одягу — і дуже подобався дівчатам.

Реклама
Роман Шухевич нагорі, 1922 рік

Рекламний наступ

Найцікавіше, що саме Шухевич першим зі львівських підприємців уславився в царині реклами. У березні 1937 року він разом із приятелем відкриває "Фаму", першу українську рекламну агенцію на території Галичини. Освіченість засновника чутно вже у назві: для неї він вибрав латинське слівце, яке в перекладі українською означає "слава, поголос". Інтереси 30-річного Шухевича були не суто бізнесові: найперше, він щойно вийшов з ув’язнення, на роботу його як "політичного" ніде не брали, то власна фірма стала й чудовим прикриттям для продовження діяльності ОУН, і джерелом коштів на прожиття власне, побратимів та розвиток організації.

Роман Шухевич із сестрою, 1938

Всього два роки знадобилося Шухевичу, щоб охопити величезний ринок: "Фама" давала рекламу в пресі, задіювала власний принт (друкували вуличну рекламу, буклети, адресні книги), виготовляла білборди, сітілайти й вивіски, оформлювала вітрини, організовувала виставки і ярмарки, а також вдавалася до кінореклами на початку сеансів.

Геній комунікації

Секретів успіху в Шухевича було не менше, ніж в Огілві. З агенцією співпрацювали професійні художники, серед них відомий графік Яків Гніздовський. Шухевич хедхантерив потенційних конкурентів, не даючи їм розгорнути бізнес. А надто практикував індивідуальний підхід: постійним і потенційним рекламодавцям на великі свята надсилали персональні привітання, до того ж доставу робили не кур’єри, а фахові артисти. Не гребувала "Фама" й "сірою розвідкою": заприязнившись із дівчатами на комутаторах, працівники підслуховували розмови про рекламні знижки й ціни на ринку — і працювали на випередження. За рік роботи від клієнтів не знали як відбитися — спершу від місцевих галицьких, потім німецьких, польських, угорських.

Реклама виробництва "Фами"

Багато галасу з нічого

Рекламували все: від люксусового крему до черевиків, цигарок, зубної пасти, меду й олії до "купелевих костюмів" і "жіночого білля" (ці рекламні картинки були немало еротичними — аж так, що викликали обурення й той самий розголос, якого й потребували клієнти). Аби дівчата на рекламі мали якнайпривабливіший вигляд, Шухевич купував журнали для чоловіків і давав художникам для змальовування.

Реклама виробництва "Фами"

Нарешті саме "Шух" вигадав перформанс-маркетинг. Львів довго обговорював "фамівське" оголошення про те, що з готелю "Жорж" о 10 ранку має через нещасливе кохання скинутися дівчина-самогубця. Коли ж преса зібралася, під зойки публіки з даху впала велика лялька, обклеєна рекламою "Фами". Чи варто казати, що витівка опинилася на перших шпальтах?

Реклама виробництва "Фами"

Дуже скоро підприємці відкрили власну фабрику з виробництва содової води, почали розвивати транспортний відділ — пересіли з велосипедів на мотоцикли. І якби в 1939-му до Львова не прийшли більшовики, невідомо, в який концерн би виросла "Фама" — агенція, в яку Шухевич вкладався з таким самим ентузіазмом, що й у справу свого життя, здобування волі для України.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.