COVID-19 може спричинювати випадання волосся — розповідаємо чому

"Нещодавно я помітив, що моє волосся випадає набагато швидше, ніж зазвичай. І як людині, яка вживає всіх застережних заходів, щоб цьому запобігти, мені було тривожно бачити тузінь або й більше волосків у мийниці щоразу, коли я витирав голову, — розповідає автор GQ Адам Герлі. — Я бачив, як випадає волосся щоразу, коли розчісувався або просто нахиляв голову".

imageПерукарка Джоан Барретт голить голову акторові Девіду Фріду, останньому з акторів, готових зіграти в телешоу "Доктор Хто", 22 жовтня 1965 року

За два місяці до того, як в Адама почало випадати волосся, йому поставили діагноз COVID-19. Швидкий пошук у Google підтвердив, що багато інших одужалих пацієнтів страждають від випадання волосся після того, як перехворіли на коронавірус. Шокує відео в Instagram, яке опублікувала актриса Аліса Мілано: у неї від простого розчісування жмутками лізе волосся. Вона теж недавно перехворіла на COVID-19.

Насправді випадання волосся досить поширена реакція тіла на стрес. А коронавірус — неабияке випробування для організму, що може спричинити "шокову втрату волосся", або телогенний відтік.

Річ у тім, що наше волосся має випадати після тривалого життєвого циклу. А оскільки на вашій голові може бути до 100 000 волосин, це зазвичай майже непомітний процес — випалі волосинки замінюються новими, які виростають з того ж фолікула. Та в разі шокової втрати життєвий цикл волосся стрімко скорочується і воно випадає набагато швидше, ніж зазвичай. Приємна новина в тому, що це волосся може й має відрости знову, хоча трохи згодом. Однак у важких випадках телогенного відтоку фолікули можуть не відновитися, особливо в разі схильності до облисіння або алопеції. Докладніше про шокову втрату волосся розповіла лікарка Мішель Грін, сертифікована дерматологиня з Нью-Йорка.

Чим відрізняється шокова втрата від природного або інших типів випадання волосся?

Волосяні фолікули не виробляють волосся постійно, а замість цього проходять ретельно сплановані цикли росту й випадання. Будь-які серйозні зміни в способі життя, як-от вагітність, гормональний дисбаланс, проблеми зі щитоподібною залозою або значна фізична травма, можуть порушити цей цикл і спричинити випадання волосся.

Які захворювання можуть викликати шокову втрату волосся?

Майже будь-яке захворювання може викликати шокове випадання волосся. Адже багато які захворювання можуть спричинити певну форму стресу в організмі й викликати імунну відповідь.

Три моделі знімають капелюхи, щоб показати останню ідею модельєра Жака Естереля — лисі голови, 1964

Як швидко в разі захворювання починає випадати волосся? Як довго це триває і за який час може відрости нове волосся?

Після стресової події може минути від шести тижнів до шести місяців, перш ніж волосся почне випадати. Оскільки волосся росте циклічно, не всі волосини вступають у фазу випадання водночас. Фаза телогенного відтоку може тривати до шести місяців. І залежно від того, наскільки ви хворі, може минути понад шість місяців, перш ніж волосся почне повністю одужувати.

Які симптоми Ви спостерігаєте у своїх пацієнтів, які перехворіли на COVID-19, і чи пов’язано випадання волосся з вірусом?

Волосся, яке входить у фазу телогенного відтоку, коли людина хворіє на COVID-19, залишається в цій фазі приблизно від двох до чотирьох місяців. Випадає волосся зазвичай на верхній частині шкіри голови. COVID-19 по-різному впливає на організм різних людей, але через загальний стрес на імунну систему багато хто з одужалих нині справді страждає від випадання волосся.

Що варто зробити в разі шокової втрати волосся?

Найкраще звернутися до дерматолога в разі надмірного лущення шкіри голови й випадання волосся. Що раніше ви звернетеся до фахівця, то ефективнішим буде результат терапії.

За матеріалами gq.com

Популярне на VOGUE