Найяскравіші модні моменти 2022 року

2022 рік був наповнений не лише великими змінами в моді, а й утратою деяких великих гравців індустрії та несподіваними ребрендингами. Серед цього модного хаосу були також і моменти тихого блиску: фланелева сорочка Кейт Мосс від Bottega Veneta, вагітні образи Ріанни та переосмислення старого голлівудського гламуру від Джоді Тернер-Сміт. Vogue.ua зібрав найяскравіші модні моменти 2022 року.

Січень

Смерть Андре Леона Теллі важким тягарем вплинула на світ моди, який утратив справжнього першопрохідця в усіх сенсах цього слова. У той час як індустрія віддавала данину неперевершеній особистості, покази чоловічого одягу тривали з гострими нотатками. Остання колекція Вірджила Абло для Louis Vuitton відбулася в "Будинку мрій Луї", тоді як П’єрпаоло Піччолі проклав шлях до того, якою може бути на вигляд різноманітніша картина бутиків високої моди. Окрім цього, в інший світ відійшла і ще одна легенда — Тьєррі Мюглер. Дизайнер, що змінив правила гри та дістав чимало шани.

Андре Леон Теллі

Тьєррі Мюглер, 1998 рік

Лютий

Це був місяць трансформацій волосся (як-от у рудоволосої Кендалл Дженнер), камео знаменитостей на подіумах (Джулія Фокс для LaQuan Smith та Гантер Шафер для Prada) і гучного повернення супермоделей (Наомі Кемпбелл, Ембер Валетта, Гелена Крістенсен і Сінді Кроуфорд, що зʼявилися на останньому шоу Off-White Вірджила Абло). На тлі повномасштабного вторгнення в Україні ця демонстрація іноді здавалася різкою, але була зустрінута даниною від галузі, яка перебувала в стані зміни. Тим часом Адель та її шикарна сукня від Valentino повернули британців на карту моди, а Кім Кардашʼян закріпила свій статус моделі Balenciaga за допомогою рекламної кампанії, що поставила її поруч із француженкою Ізабель Юппер.

Наомі Кемпебл під час шоу Off-White

Адель у Valentino

Березень

Церемонія "Оскар" пройшла зі звичайною пишністю, але найсильніші образи як цієї події, так і її британської сестри BAFTA вирізнялися простотою. Чорні вбрання відтворювали рух на червоній доріжці, білі сорочки вказували на прагматичний підхід до вечірнього одягу, а зірки дивилися в минуле в архівних образах, які багато могли розповісти про кожного власника. В іншому місці Гаррі Стайлз започаткував делікатну нову еру з допомогою дизайнерки Моллі Годдард, Алекса Чанг закрила свій однойменний лейбл, а вагітна Ріанна завершила Тиждень моди в Парижі мереживним образом від Dior.

Ріанна

Зендея

Квітень

Coachella оголосили про початок сезону фестивалів, індустрія й далі згуртовувалася на підтримку України, а королева Єлизавета ІІ відсвяткувала 96-річчя новим королівським портретом, що демонструє її непохитну любов до відпочинку на природі. Але ніщо з цього не могло затьмарити галасу, який зчинило багатомільйонне весілля Ніколи Пельтц та Брукліна Бекхема у Флориді. Церемонія на березі моря задала тон весільному сезону серед знаменитостей.

Подружжя Бекгемів

Портрет Королеви Єлізавети ІІ з нагоди її 96-го дня народження

Травень

Канни принесли з собою звичайну обіцянку шику, але справжнім посланням набережної Круазет цього року були яскраві кольори. Від сміливих блокових убрань, які обстоювала Віола Девіс і Ребека Голл, до букле — червона доріжка була всіяна веселковими відтінками, які сяяли так само яскраво, як діаманти. Травень не був би травнем без Met Gala, на якому домінувала Кім Кардашʼян, одягнута в оригінальну сукню Мерилін Монро.

Віола Девіс

Кім Кардашʼян

Червень

Естетика barbiecore захопила моду, а Кейт Мосс одягла рідкісний витвір — блейзер від John Galliano з колекції весна-літо 1993. Образ Кендріка Ламара, що містив тіару Tiffany & Co., виготовлену на замовлення з титану та діамантів, затьмарив сезон чоловічих шоу, що тоді тривав.

Кейт Мосс

Кендрік Ламар

Липень

Вітати Дженніфер Лопес та Бена Аффлека, які нарешті одружилися у Вегасі, заходився увесь світ. Водночас Флоренс Пʼю зʼявилася в надзвичайно розкішному образі. Рожева сукня від Valentino показала нову грань "голих" убрань, а сам бренд продемонстрував, який вигляд має їхній сучасний посол.

Дженніфер Лопес та Бен Аффлек

Флоренс П’ю у Valentino

Серпень

У серпні титул найкраще вдягненої знаменитості по праву належав Джоді Тернер-Сміт, яка сприймала кожну прем’єру як можливість дати волю своїй уяві. Саме такий одяг для червоних доріжок заслуговує на місце в історії Голлівуду. На жаль, легендарний дизайнер Іссей Міяке помер у віці 84 років. Японський модельєр залишив плісовану спадщину в індустрії, яка завжди могла використовувати його легкість дотиків і тиху радість, якою він пронизував усе, до чого торкався.

Іссей Міяке

Джоді Тернер-Сміт

Вересень

Тиждень моди в Лондоні сколихнула новина про смерть королеви: Burberry, Raf Simons і Roksanda відмовилися від участі, а безліч дизайнерів змінили свій наратив, щоб показати націю в траурі. Проте шоу тривало в інших країнах світу. Цього сезону Кім Кардашʼян стала кураторкою Dolce&Gabbana, Періс Гілтон вийшла на подіум Versace як наречена, а Кейт Мосс зробила фланелеву сорочку культовою покупкою. Звісно, не можливо оминути сукню, створену за допомогою розпилення рідкої бавовни, від Coperni.

Белла Гадід на шоу Coperni

Кім Кардашʼян на шоу Dolce&Gabbana

Жовтень

Голлівуд вклав усі свої зусилля в Гелловін. Костюм Гейді Клум переміг у номінації "Найкрутіший образ" та підсумував майже кожен елемент року, що минає. Новий вихід Тімоті Шаламе під час промоуту нового фільму "Цілком і сповна" привернув до себе увагу всієї індустрії.

Гейді Клум

Тімоті Шаламе

Листопад

У той час як Демна Гвасалія потрапив у скандал через рекламну кампанію, Алессандро Мікеле шокував індустрію заявою про свій відхід з Gucci після надзвичайно успішної семирічної роботи. Раф Сімонс закрив свій однойменний лейбл, Ріккардо Тіші представив свою першу сольну роботу за 17 років, а Деніел Лі заглибився в розроблення нового бачення для Burberry.

За лаштунками показу Raf Simons

Грудень

Найпрестижніша модна премія Fashion Awards представила переможців надзвичайно бурхливого року, серед яких була й українка Юлія Пеліпас.

Юлія Пеліпас під час Fashion Awards у Лондоні

Флоренс Пʼю та Пʼєрпаолло Пічоллі

Текст: Alice Newbold

За матеріалами vogue.co.uk.

Популярне на VOGUE