Історія однієї речі: джорти

Джинси, які спочатку називалися waist overalls (дослівно — "поясні комбінезони"), не були популярними до Золотої лихоманки, коли попит на міцний робочий одяг стрімкр зріс. Позаяк, їхні нащадки, джинсові шорти — або джорти, — не були частиною швейного лексикону трохи більше 50 років тому.

Джейн Біркін з Сержем Генсбуром і доньками Кейт і Шарлоттою під час подорожі до Сен-Тропе, Франція, 1972 рік

Контркультурний рух у 1960-х призвів до появи джинсових шортів. До цього носіння шортів у громадських місцях вважалося серйозною непристойністю, і в деяких містах вони навіть були під забороною. Наприкінці 1960-х років, завдяки "вільному коханню" та антиавторитетному менталітету, люди почали відрізати штанини своїх джинсів, щоб створити шорти.

Деббі Гаррі, 1977 рік

Невдовзі джорти з’явилися всюди — і з кожним роком ставали дедалі коротшими. Такі моделі знайшли свій дім на панк-сцені 1970-х років, коли зірки, зокрема Деббі Гаррі та Патті Сміт, прийняли своє контркультурне коріння. З 1979 року до середини 1980-х Кетрін Бах носила найвідомішу пару шортів, які коли-небудь красувалися на екранах. Саме її мінішорти надихнули безліч культурних діячів сьогодення.

Сандра Бернхард і Мадонна під час виступу на благодійному концерті Don’t Bungle the Jungle у Нью-Йорку, 1989 рік

У 1980-х роках лінії подолу стали довшими, лінія талії — вищою, а тканини — легшими. Проте короткі шорти аж ніяк не вийшли з ужитку. Аззедін Алая представив їх на подіумі в 1991 році, а Сінді Кроуфорд знялася в епізодичній ролі у фільмі "Каскадерка" 1992 року в крихітних шортах. Джорти швидко стали обов’язковим предметом у гардеробі кожної It-girl 1990-х: від Мерайї Кері та Голлі Беррі до Брітні Спірс.

Весняно-літня колекція Azzedine Alaïa 1991 року представила новий погляд на канадський смокінг

Памела Андерсон на заході Baywatch у Малібу, 1993 рік

У наступних роках одні віддавали перевагу більш мішкуватим довшим шортам, вперше започаткованим гіп-гоп-сценою, тоді як інші наслідували приклад панк-співачок, як-от Кортні Лав, яка все ще обирала моделі, зроблені власноруч, з грубіших матеріалів. Відтоді довжина то зростала, то зменшувалася, але джинсові шорти знайшли своїх прихильників і в "нульові". У 2010-х роках спостерігалися експериментальні форми з кольоровим денімом, шпильками та каменями, а-ля Ріанна.

Бейонсе на MTV TRL, 2006 рік

Ріанна на фестивалі Coachella, 2012 рік

Останнім часом джорти почали повертатися до довжини до колін. Від Кендалл Дженнер та Гейлі Бібер до сестер Гадід: головні інфлюенсерки сигналізують про повернення до довших шортів у стилі 1990-х. У 2023-му відзначається 50-річчя гіп-гопу, тому не дивно, що на нас чекає повернення до фірмового вуличного стилю Нью-Йорка. Такі репери, як A$AP Rocky, A$AP Ferg і Lil Yachty, віддають шану минулій епосі.

Адут Акеч під часу показу весняно-літньої колекції Isabel Marant, 2019 рік

Гейлі Бібер, 2023 рік

Текст: Hanna Jackson

За матеріалами vogue.co.uk.

Популярне на VOGUE