До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що Аззедін Алая зробив для світу моди

18 листопада 2017 року не стало легендарного дизайнера Аззедіна Алаї, якого називали справжнім скульптором світу моди. Алая ніколи не приховував свого захоплення жінками і бажання їх прикрашати, але при цьому не збирався ставати гвинтиком у модній машині, що постійно набирає швидкість. Дизайнер завжди цінував свободу і можливість робити те, що йому хотілося. Vogue.ua згадує життєвий шлях дизайнера, а також ідеї та вчинки, за які світ моди завдячує йому дотепер.

Сукня як скульптура

Аззедін Алая закінчив факультет скульптури, але швидко зрозумів, що хорошим скульптуром він не стане, а ось шити сукні він уже вмів непогано. Під час роботи в місцевому ательє і копіювання там речей Christian Dior і Balenciaga, він досконало вивчив французьку моду і в 1950-х поїхав з рідного Тунісу підкорювати Париж. Йому пощастило. Він влаштувався на роботу в Christian Dior, але пропрацював там всього кілька днів – в цей час якраз закінчилася французько-алжирська війна і до вихідців з Північної Африки ставлення змінилося. Але й тут юному Алаї всміхнулася удача – його взяла до себе графиня де Блежьє, в якої він працював і нянькою, і кравцем, і кухарем. Саме в її будинку він познайомився з багатьма впливовими жінками того часу, що стали його клієнтками.

Реклама
Лінда Євангеліста у сукні Azzedine Alaia

Однак розкрити свій талант повністю Алаї вдалося лише у вісімдесятих. Настрій епохи, поведінка жінок, які ставали все більш самостійними й емансипованими, співпадали з баченням краси самого Алаї – фаната підкресленого й "сильного" силуету. Його навіть називали Королем обтислих суконь, адже вони мали вигляд другої шкіри й ліпили з жіночого тіла скульптуру. Фанатки таланту Аззедіна Алаї захоплювалися його вмінням робити вбрання, які підкреслювали їхні фігури, але майстерно приховували все зайве.

Карла Бруні на шоу Azzedine Alaia осінь-зима 1991/1992
Клаудія Шиффер на шоу Azzedine Alaia осінь-зима 1991/1992

Для самого Алаї у вбранні мало значення абсолютно все: крій, форма, тканини, пропорції. З останніми він працював особливо віртуозно, підкреслював у правильних місцях талію, коригував довжину шиї за допомогою висоти коміра чи візуально витягав силует завдяки правильно підібраній довжині.

Жінка як муза

Алая ніколи не гнався за модними тенденціями, а відштовхувався від того, чого хоче жінка. Він надихався її красою, бажаннями і поведінкою. Наприклад, однією з його найвірніших клієнток була Грета Гарбо, а французька акторка Арлетті якраз і стала тією музою, що надихнула Алаю на створення фірмової приталеної сукні Azzedine Alaia. У своїх інтерв'ю він нерідко розповідав: "Вона любила вузький одяг і їй все завжди здавалося вільним, але при цьому вона не розуміла аксесуарів і навчила мене не відволікатися на зайве, зосередившись на головному – на сукні".

Грейс Джонс і Аззедін Алая
Ще однією з головних жінок у його житті стала Наомі Кемпбелл, точніше Алая став одним з ключових чоловіків для неї. Дизайнер ставився до неї як до доньки, всіляко підтримував на початковому етапі кар'єри, а вона називала його татом. Не менш ніжно до Алаї ставилися й інші супермоделі 1990-х, включно з Крісті Тарлінгтон й Ліндою Євангелістою. Всі вони за першим покликом дизайнера були готові приїхати до Парижа й взяти участь в його показі. Це була взаємна любов, чесна й безмежна.
Аззедін Алая і Наомі Кемпбелл
Мода як мистецтво

Для Аззедіна Алаї мода завжди була мистецтвом. Він ніколи не гнався за надприбутками, а 1992 року заявив, що покидає офіційний розклад Паризького тижня моди, а колекції показуватиме лише тоді, коли вважатиме за потрібне. Устрій сучасної модної системи Аззедін описував чітко: "Дорога в порожнечу", не погоджуючись з тим, що дизайнер повинен створювати до 12 колекцій на рік. Сам він показував не більше чотирьох. Останню представив восени 2017-го й модний світ знову заговорив про повернення Короля обтислих вбрань.

Сам дизайнер понад усе цінував особисте спілкування. Любив працювати з клієнтами й самостійно проводити примірки, які нерідко перетворювалися на галасливі й веселі вечірки. Веселитися Аззедін Алая любив, адже це була свобода, заради якої він був готовий на все.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.