15 модних тенденцій, які визначили першу половину 2022 року

Мікроміні, жилети та в’язані гачком болеро — модні тенденції, які формують 2022 рік, усі об’єднані навколо акценту на стильному, короткому та виразному. Цей рік поки не закінчився й хто знає, куди нас заведе цикл моди, які неординарні чи прості дизайни він відродить чи винайде. Та поки ми перелічуємо модні тенденції, що стали найпопулярнішими в першій половині цього року.

Гарячо-рожевий
imageValentino

Гарячо-рожевий, точніше, ПП-рожевий, названий на честь яскравої колекції сезону осінь-зима 2022/2023 П’єрпаоло Піччолі для Valentino. З моменту його демонстрації, зухвалий відтінок рожевого продемонструвала ледь не кожна добре вдягнена знаменитість, яку ви тільки можете згадати: Зендая, Енн Гетевей, Аріана Гранде, Джиджі Гадід, Гленн Клоуз… цей список можна продовжувати й продовжувати.

Поєднання принтів
Marine Serre

Цьогоріч максималісти невпинно поєднують традиційні шотландські принти й вінтажні візерунки. Фольклорні спідниці та сукні болгарського бренду Chopova Lowena привернули увагу Дуа Ліпи й стали ключовим каталізатором популяризації тренду на поєднання принтів. Також у цій тенденції головними героями стали знакові мотиви півмісяця Marine Serre та постапокаліптичні квіти Knwls. Головне, що треба знати про цей тренд — що хаотичніше, то краще.

Мікроміні-спідниці
Diesel

Завдячувати одержимістю моди мікроміні-спідницями з низькою посадкою, які ледь ширші за пояс, варто бренду Miu Miu. Мікроміні стала головним елементом одягу на початку 2022 року, коли дизайнери запропонували власні інтерпретації силуету у власних колекціях. Від ледь помітних моделей Supriya Lele до гумових варіантів Гленна Мартенса для Y/Project, суть очевидна: цьогоріч інвестуйте в щось дуже й дуже коротке.

Малесенькі підбори
Chanel

Взуття на маленьких підборах, так званих kitten heels, стало головним героєм колекції Chanel осінь-зима 2022/2023, з’явившись у формі вишуканих слінгбеків, а також у низці інших колекцій дизайнерів у Парижі, Мілані, Лондоні та Нью-Йорку. Можливо, таке взуття віщує відхід від максималістичного божевілля Y2K, яке, здавалося б, спонукало всіх інвестувати в туфлі на платформі Versace, або принаймні пропонує альтернативу для тих, хто боїться висоти.

Жилети
Sandy Liang

Завдяки таким дизайнерам, як Gimaguas, Camilla and Marc, Ganni та Warm Hugs Only, модниці з різних куточків планети опинилися у відданих стосунках із жилетами будь-яких форм і розмірів: від укорочених варіантів до трикотажних моделей. І, судячи зі streetstyle-звітів 2022 року, жилет, який колись так любили наші дідусі та вікторіанські денді, залишиться в тренді надовго.

Апокаліптичний шик
Courrèges

Мода, яка завжди під мікрокосмом розглядає суспільно-політичні зміни, цьогоріч поринула в естетику "Матриці". Дизайнери чуйно реагують на події у світі й акцентують на тому факті, що сьогодні ми всі наче живемо в якійсь симуляції. Неймовірно великі пуховики, штани-карго з кишенями, шкіряні аксесуари й одяг, обтислі боді — всі ці речі якнайкраще відбивають апокаліптичні настрої, які невпинно вирують у повітрі.

Кроше
Chloé

Покоління зумерів та активні користувачі TikTok завзято інтерпретують тренд 1970-х на в’язані вироби. Завдяки Беллі Гадід, Дуа Ліпі, Олівії Родріго та Еммі Чемберлен різноколірний одяг у стилі кроше був повсюдно представлений у соціальних мережах, зокрема, особливо популярними стали смугасті в’язані капелюхи й балаклави.

Капюшони
Marc Jacobs

Хай там який каталізатор — "Гра престолів", "Відьмак", "Колесо часу", — жанр фентезі переживає бурхливе відродження, і цього року він пробився у сферу моди. Капюшони почали проникати у вуличний стиль і на червону доріжку наприкінці 2021 року, перш ніж стати мейнстримом у 2022-му. Джемма Чан у Zuhair Murad, Зої Кравіц у The Row, Розамунд Пайк у Dior, Ріанна в Alaïa — високомодних капюшонів упродовж останніх місяців у моді з’явилося чимало, і цей тренд лише набирає обертів.

Чоботи
Chanel

Високі, на товстій підошві, широкі — цьогоріч безперечно домінують великі чоботи. В колекціях різноманітних дизайнерів — від Miu Miu до Simone Rocha — чоботи були масивними й на платформі. Називати їх аксесуарами — означає недооцінювати. Таке взуття можна вважати повноцінною, самодостатньою й навіть центральною частиною образу.

Twee
Coach

TikTok відродив естетику середини 2010-х, яка запам’яталася в моді топами з комірцями "Пітер Пен" та туфлями "Мері Джейн". Twee — це стиль для тих, хто хоче вдягатися, як герої книжок. Картаті кардигани, блузки з воланами, білі шкарпетки та пов’язки на голову — все це ключові елементи гардероба шанувальників стилю "тві".

Рукавички
Bottega Veneta

Що спільного в байкерів та ентузіастів опери? Звісно ж, такий незамінний аксесуар, як рукавички. Після того, як П’єрпаоло Піччолі торік представив цей модний аксесуар у колекції Valentino, його запозичили й інші бренди, зокрема, Bottega Veneta та Christian Dior. Тим часом такі законодавці моди, як Дуа Ліпа й Кардаш’ян, віддають перевагу рукавичкам мотоциклетного типу — Кім свою пару носить навіть на пляж.

Балетки
Chanel

Повернення балеток, мабуть, — найсуперечливіший тренд 2022 року. Цей силует, який ненавидять лікарі-ортопеди, представили в різних формах чимало брендів. Найпопулярнішою парою можна вважати балетки The Row, але моделі Dior, Khaite та Maison Margiela також часто можна побачити в багатьох модних блогерів та інфлюенсерів.
Інді
Gucci

Світ був не готовий до повернення інді-стилю, але в користувачів TikTok були свої плани щодо цієї естетики 2010-х. Ключовими ознаками цього стилю є розмазана підводка для очей, шкіряні куртки та вузькі джинси. Колись цей стиль практикували такі It-girls, як Сієнна Міллер та Агнесс Дейн. Інді-стиль передбачає безладний гранжевий вигляд, наче ви спали з макіяжем після бурхливої ночі. Додайте до образу візерунчасті панчохи й тоді ви точно досягнете потрібної автентичності.

Кулони-амулети
Chanel

Після довготривалої епохи ультрамінімалістичних аксесуарів — вишуканих золотих намист, ошатних сережок, тоненьких браслетів тощо — здається, що мода повертається до сміливих і дуже, дуже великих прикрас. Гігантські підвіски в стилі амулетів з’явилися в останніх колекціях різноманітних брендів: від Chanel до Off-White.

Дублянки
Stella McCartney

Цього року верхній одяг став надзвичайно кудлатим. Молоде покоління неабияк зацікавилося знаковими силуетами в стилі 1970-х та гламуру хіпі. Зверніть увагу на такі марки, як Charlotte Simone, Blumarine та Saks Potts, що представили сучасні інтерпретації дублянок, які виникли в афганській провінції Газні, а потім потрапили до західного світу в епоху Джимі Гендрікса.

За матеріалами vogue.com.au

Популярне на VOGUE