Будемо відвертими. Усі альтернативні рецепти млинців не будуть схожі на класичні тонкі млинці. Проте це не плюс і аж ніяк не мінус. Вони просто інші, – каже консультант з харчування, кулінарний журналіст Анастасія Голобородько, – а на смак навіть яскравіші й багатогранніші Ці вихідні – гарний привід для експерименту. Як би не тішила класика, завжди має залишатись місце для чогось нового. Скажімо, для мигдального борошна й каштанового меду, збитого в порошок нуту, кокосових вершків, подрібненого насіння льону, чорного трюфелю й вівсяної пудри.
2 ст. л. кокосового борошна
4 яйця
½ горнятка води
3 ст. л. кокосової олії
Приготування:
У блендері або кухонному комбайні збити кокосову стружку до стану борошна (4-5 ст. л. кокосової стружки перетворяться в 2 ст.л. борошна) або використати готове. Додати яйця, воду і 1 ст. л. кокосової олії або вершків. Збити до однорідної маси. Смажити невеликими млинцями на добре розігрітій пательні на кокосовій олії. Кокосові вершки і свіжа лохина стануть найкращим доповненням до страви.
1/4 склянки лляного борошна (подрібненого насіння льону)
3/4 склянки води
1 1/2 склянки цільного борошна (можна рисове, кукурудзяне, борошно з пшона або гречки)
3 ст. л. рідкого меду
щіпка солі
1/4 склянки кокосової олії (або гхі),
1 склянка води
1 склянка гарбузового пюре (запечений заздалегідь і збитий гарбуз)
2 ч. л. кориці
1 ч. л. сухого імбиру
Натертий мускатний горіх
Приготування:
Змішати подрібнене лляне насіння з водою і залишити на 15 хвилин. Збити у блендері решту інгредієнтів до однорідної маси. Акуратно замішати льон. Смажити як звичайні млинці по 1-1,5 хвилини з кожного боку. Подавати з апельсиновим мармеладом.
120 г борошна з кіноа або нутового борошна
200 мл мигдального молока
1 ст.л. вершкового масла
1 яйце
сіль
свіжий трюфель або трюфельна паста
пармезан
Приготування:
Ретельно до однорідності змішати інгредієнти та залишити на 15 хвилин. Смажити на вершковому маслі. Готові теплі млинці посипати натертим пармезаном, натерти трюфель або змазати трюфельною пастою (або трюфельним медом!) й завернути.
100 г крем-сиру
4 яйця
¾ горнятка мигдального борошна
¼ горнятка мигдального молока
сіль
сироп агави або рідкий мед
каштановий або гречаний мед і крем-сир для подачі
Приготування:
Збити інгредієнти в блендері до однорідної маси, під час цього додавати підсолоджувач за смаком. Смажити млинці на вершковому маслі. Подавати з крем-сиром, полити ароматним медом.
1 чашка цільнозернових вівсяних пластівців
1 чашка вівсяного або горіхового молока
2 ст. л. кленового сиропу або рідкого меду
2 яйця
Вершкове масло або кокосова олія для смаження
Приготування:
Всі інгредієнти ретельно збити у блендері до густого однорідного тіста. Смажити млинці до рум’яної скоринки на добре розігрітій пательні. Для солених млинців підійде вершкове масло, для солодких знадобиться більше кленового сиропу в тісто, а смажити їх краще на кокосовій олії.