15 слів та висловів, які зрозуміє кожен одесит чи одеситка

LIFE
24 червня 2022

Останні три місяці показали нам, наскільки різноманітна наша країна. Хтось уперше спробував справжні полтавські галушки, хтось закохався в гуцульський діалект, а хтось нарешті придбав автентичну вишиванку. Ще один гарний спосіб пізнати регіони нашої країни – це вивчати особливості мови. Ми вже розповідали вам по найхарактерніші вислови, які зрозуміє кожен закарпатець, та про характерні вислови харківян. Сьогодні пропонуємо зануритися в колоритну одеську мову – секретами ділиться одеситка, редакторка відділу культури Дар’ я Слободяник.

imageОдеса в XIX столітті

Одеса завжди була оточена міфами, але перед усім в Одесі звикли романтизувати її мову – колоритну, живу, неповторну. "Мова одеська — плавна і слизька, як прованська олія, з легким букетом помаранчевої шкірки", – писав у середині XIX сторіччя публіцист і громадський діяч Осип Рабінович, який вважається одним із засновників одеської літературної традиції, яку потім продовжив Ісаак Бабель та інші визначні письменники. В цій фразі багато любові до одеського говору, але є й трохи іронії – без цього в Одесі ніяк.

Одеса в XIX столітті

Спеціалісти вважають, що та сама колоритна одеська мова сформувалася в XIX столітті під впливом французької, грецької, німецької, української мови та ідишу – адже Одеса як портове місто завжди гостинно приймала у свої обійми представників різних націй. Але найцікавіше у феномені одеського говору те, що так говорять і в сучасній Одесі – досить просто пройтися вулицями чи завітати на Привоз. Готуючи цей матеріал, я раптом усвідомила, що всі ці слова, що написані нижче, знаю від свого батька, справжнього одесита. Ба більше, вони й зараз становлять основу його лексикона та звучать настільки природно, що я не звертаю уваги. А ще я помітила, що більшість цих слів пов’язані з їжею – адже в Одесі ми добре знаємося на цій справі.

Одеса сьогодні
Синенькі — баклажани

Обожнюю це слово, як і, власне, "синенькі". Навчилася його навіть не в тата, а почула від бабусі, татової мами. Родом вона була з Миколаєва. І чи варто казати, що найсмачнішу ікру із синеньких роблять одесити?..

Рачки — маленькі, дуже маленькі (майже як насіння) креветки

В Одесі їх їдять на пляжі, і найсмачніші продаються теж дорогою до пляжу. У свої 17 років, спускаючись після пар в ОНУ на Французькому бульварі до пляжу "Дельфін", ми з друзями завжди купували рачки. Іти на пляж без рачків було неможливо.

Тормозок — їжа, що береш із собою на роботу чи, наприклад, ідучи з гостей

Улюблене слово мого батька. І піти від нього без "тормозка", звісно, нереально.

Халоймес – слово, запозичене з івриту, що означає "пусте", "дурниця"
Альфатер (альтфатер) — сміттєвий бак
Робити базар — ходити на базар за покупками
Фрукта — а якщо вже прийшли на базар, то купувати треба не фруктИ, а фруктУ
Пшонка — її теж можна придбати на базарі, це кукурудза

У лексиконі мого тата немає слова кукурудза — тільки пшонка.

Бебехи — щось типу "речі", пожитки, манаття

Мій тато завжди використовує це слово дещо зневажливо.

Лапсердак — незграбний піджак або незграбний верхній одяг

Теж вимовляється зневажливо. Мій тато іноді каже "лапсердак" на мої модні оверсайз-пальта... І нічого з цим не поробиш.

Де ми їдемо — який маршрут

Перше, що чуєш, коли сідаєш в таксі в Одесі

Кастрюлити — підробляти в таксі

Навіть якшо це таксі — убер, однаково в Одесі це називається "кастрюлити"

Дві великі різниці — велика відмінність
Вас тут не стояло — ви не займали черги
Бекицер — нумо, швидше

Популярне на VOGUE