До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

Юлія Тичківська: "Ми створюємо безпечний простір для розмови, а наша мета — віднайти сенси та порозуміння"

Vogue Ukraine започатковує щорічну ініціативу Vogue Leaders, щоб вшанувати професіоналів у галузях мистецтва, дипломатії, освіти та громадського активізму, які визначають сьогодення країни та формують її майбутнє. Сьогодні розповідаємо про героїню проєкту Юлію Тичківську виконавчу директорку Аспен Київ.

Аспен Інститут Київ командою з 13 людей робить надважливу справу — розвиває культуру діалогу на своїх лідерських семінарах. Серед його випускників — музикант Святослав Вакарчук, письменниця Ірена Карпа, дизайнерка Валерія Гузема, ресторатор Савва Лібкін, міністр освіти та науки України Оксен Лісовий — усього понад 1700 лідерів із галузей політики, державного управління, бізнесу, культури, освіти, мистецтва, медіа та юриспруденції. На чолі Аспен Інституту — 34-річна Юлія Тичківська, вродлива усміхнена жінка із дзвінким командирським голосом, дружина військового, мати трьох дітей, магістриня економіки Національного університету "Києво-Могилянська академія", яка цього року завершила річну програму в Оксфордському університеті.

Реклама

Юлія Тичківська, виконавча директорка Аспен Київ
Юлія Тичківська, виконавча директорка Аспен Київ

Про свою справу вона розповідає з наснажливим ентузіазмом у темпі скоромовки, а на запитання про те, як поєднує роботу, навчання й особисте, жартує: "Цьогоріч мені діагностували стан тривожності — цілком заслужено, бо рік був насиченим. Борюсь зі стресом спортом — пробігла три півмарафони, регулярно аштанга-йога. Але розуміння сенсів і потреб того, що робить Аспен, допомагає. Сенси дають сили прокидатися щоранку. Ми щасливі люди, бо розвиваємо свою країну".

Аспен Інститут як освітня і дослідницька організація з гуманістичних досліджень виник неподалік від однойменного американського містечка після Другої світової війни, в 1949-му. Зараз він має 14 партнерів у США, Європі й Азії — а у 2008 році лідерські програми почали проводити в Україні. Аспен Київ, який офіційно відкрився у 2015-му, сьогодні реалізує 70 різних подій і програм на рік — і команда пишається тим, що є частиною міжнародної родини, але зберігає незалежність в ухваленні рішень. "Наша спільнота в США надзвичайно впливова, і це дає можливість просувати голос України на світових платформах, — каже Тичківська. — Водночас завдяки міжнародному партнерству ми стежимо за трендами, щоб розуміти виклики сьогодення". У жовтні Аспен Київ готує програму про потенціал штучного інтелекту, яку модерує директор з питань державної політики та урядових відносин у Google Вілсон Вайт.


"Відповідальне лідерство" — перший семінар, який започаткувала українська Аспен-ініціатива ще 2008 року, — у жовтні збере вже 26-ту групу. Як і для більшості програмних напрямків, участь у семінарах безоплатна і відбувається на конкурсній основі. Група формується журі з урахуванням рівної представленості учасників за багатьма критеріями: професійним, регіональним, гендерним. "Важливо, щоб на старті всі були рівні. Уже потім самі випускники часто фінансують подальші проєкти, бо бачать результат", — пояснює Юлія. На семінарах, що проводяться в Карпатах, учасники читають та обговорюють фрагменти текстів мислителів, від "Політики" Арістотеля до "Радикального оновлення людської відповідальності" Вацлава Гавела. Вони розмірковують над філософськими темами — що таке людська природа, як узгодити свободу й обов’язок і що означає жити осмислено? На запитання, що змушує людей, які подолали непростий шлях до успіху і працюють 24/7, зірватися на тиждень у Карпати з незнайомцями, Тичківська без тіні іронії відповідає: "Трансформації. Я бачу, як змінюється ставлення лідерів до підлеглих, підхід до формування команд, як відбувається розвиток. Це реальний життєзмінювальний досвід. Рекомендації випускників допомагають залучати нових людей".

Тичківська розповідає, що зібрати за одним столом різних людей і зробити так, щоб відбувся діалог, а не дебати, — непросте завдання. Приборкувати пристрасті та шукати істину допомагають непохитні правила: чесність, відвертість і сміливість; учасники мають дві хвилини на висловлювання; не апелюють до своєї експертності; критикують і підтримують ідею, а не людину, яка її винесла. "Ми створюємо безпечний простір для розмови, а наша мета — віднайти сенси та порозуміння", — зауважує Юлія. Спочатку з’являється діалог, толерантність до інакшості, потім довіра одне до одного, а далі співпраця. За її словами, довіра — те, чого бракує постколоніальній і посттоталітарній країні, але Аспен це змінює. "Ми будуємо українську спільноту, яка підтримує одне одного у створенні продукту, організації, бізнесу, — це про зміни в реальному часі. Наша мета — консолідувати суспільство та напрацьовувати візію майбутнього, бути впевненими, що та жертва, яка відбувається на фронті, недаремна".

Ініціатива Vogue Ukraine Leaders відбувається за підтримки Sense Bank


Текст: Анна Золотарьова

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.