5 нових книг про мистецтво, що вийдуть до Книжкового Арсеналу

З 22 по 26 травня у Мистецькому арсеналі відбудеться Книжковий Арсенал. Vogue.ua вибрав найцікавіші книги про мистецтво, які українські видавництва готують до фестивалю.

"Чому в українському мистецтві є великі художниці", Катерина Яковленко. Дослідницька платформа PinchukArtCentre
image

"Легко уявити собі книгу про великих художниць, що вийшла, наприклад, у Великій Британії та/або США. Імена героїнь світового мистецтва на вустах у багатьох людей. Але що ми знаємо про своє власне мистецтво і про українських художниць?", – запитує авторка-упорядниця Катерина Яковленко. Ця книга не тільки розповідає про історію українського мистецтва через біографії і творчість художниць, а й розмірковує про те, яке місце відведене жінці в художньому світі. До книги увійшли тексти про Оксану Павленко, Катерину Білокур, Марію Примаченко, Жанну Кадирову, Владу Ралко та інших. Авторами стали мистецтвознавиці, кураторки і художниці, серед яких є: Катерина Бадянова, Ліза Герман, Галина Гліба, Тетяна Кочубінська, Валерія Шиллер. Дизайном книги займалася Альона Соломандіна.

"Перформування спільного міста" Паскаль Гілен. IST Publishing

"Перформування спільного міста" провідного соціолога культури Паскаля Ґілена – це п’ята книжка у серії Small Run Books. Особливість незалежного видавництва IST Publishing у його темах: через культуру та мистецтво видавці пояснюють важливі процеси сучасності. Наприклад, перша книжка серії "Культура у підмурках громадянського суспільства" розглядає культуру як головну засаду суспільства. У новій праці головними героями є місто, спільнота та музей. Питання, які порушує автор книги, є досить актуальними для України. Яка майбутня роль музеїв? Як усім співіснувати у сучасних містах та з якими викликами стикаються культурні інституції?

"Місто завжди перебуває в русі, й будь-яка типологія, що намагається його зафіксувати, не бере до уваги складнощів реального життя", – пише Ґілен, де наголошує на співучасті та співіснуванні в безладі міського життя.

"Божена Чагарова. Діалектична матриця", Поліна Ліміна. Родовід та Артбук

Взимку цього року у київській YA Gallery відбулась виставка художниці-самоучки Божени Чагарової з Житомирщини. У вишивці яскравими нитками вона поєднує цитати політиків, митців та класичні твори з коровами, багатоголовими людьми та хатинками. У неї немає інтернету і через проблеми зі здоров’ям її взаємодія та знайомство зі світом – це друковані журнали та книги у бібліотеці. Твори Божени пропонують не просто художній текст, а цілу мову, якою розмовляє художниця. Навіть не так: мову, яку художниці довелося винайти для можливості свого існування. Книжку з вишивками художниці видали спільно Родовід та Артбук. Вступний текст Поліни Ліміної "Божена Чагарова: діалектична матриця" зайняв І місце на мистецтвознавчому конкурсі від Stedley Art Foundation.

"Balcony Chic" Олександр Бурлака. Видавництво "Основи"

Здається, що балкони – це найменш цікава річ, про що варто написати. Проте архітектор Олександр Бурлака у книжці Balcony Chic досліджує балкони як міський феномен та розповідає історію про їх зародження, потворність і красу народного будівництва.

"Від парковки для машини до басейну – з часом балкони стали справжнім об’єктом для експериментів. На сторінках альбому представлені фотографії неоднозначних українських балконів: пластикових, дерев’яних, застарілих, сучасних, розмальованих, заставлених речами, озеленених, засклених. Кожен з них унікальний, як і його господар", – зазначають у видавництві. Альбом виданий англійською мовою.

"Чотири стіни та дах" Рейнір де Грааф. CANactions

"Чотири стіни та дах" – найновіша робота архітектора Рейніра де Граафа. У книжці автор розмірковує над професією архітектора та розповідає кумедні історії зі своєї практики. Та врешті-решт доходить до висновку, що за постійними світовими революціями незмінною залишається основа архітектури – чотири стіни і дах над головою. Книжка вже стала бестселером за кордоном, а в Україні її видавництво стало можливим завдяки краудфандингу. Це вже друга книга платформи CANactions, яка займається освітою та дослідженнями у сфері архітектури та міського планування.

Текст: Оксана Семеник

Популярне на VOGUE