Які стрічки можуть номінувати на "Оскар" від України

Український Оскарівський Комітет визначив ймовірних кандидатів на премію "Оскар" від України. Цього року в національному відборі участь братимуть чотири фільми розповідаємо про них детальніше

"Будинок "Слово". Нескінчений роман", режисер Тарас Томенко

"Будинок "Слово". Нескінченний роман" розповідає драматичну історію українських письменників доби Розстріляного відродження. Роль Миколи Хвильового зіграв зірковий актор українського кіно та театру В'ячеслав Довженко, письменника Майка Йогансена — Андрій Ісаєнко, Володимира Сосюри — театральний режисер Андрій Май, а акторки Наталії Ужвій — Слава Красовська.

Світова прем'єра фільму відбулась на Варшавському кінофестивалі

"Ля Палісіада", режисер Філіп Сотніченко

Події дебютної стрічки Філіпа Сотниченка відбуваються в Україні у 1996 році. За 5 місяців до мораторію на смертну кару двоє старих друзів, детектив міліції та судовий психіатр, розслідують убивство свого колеги. Колись давно вони обидва були закохані у вдову загиблого. Занурені в заплутану справу й давно забуті спогади, вони створюють майбутнє, в якому мають жити їхні діти, успадкувавши нереалізовані прагнення батьків.

"Ля Палісіада" здобув приз ФІПРЕССІ Роттердамського кінофестивалю та номінований на премію Європейської кіноакадемії як найкращий дебют.

"Ми були рекрутами", режисер Любомир Левицький

Мокюментарі Любомира Левицького розповідає про бійців Третьої штурмової бригади. За сюжетом, головний герой, 19-річний новобранець з позивним "Журналіст" (його грає актор Борис Савенко) дорогою з Києва на фронт спілкується з бійцями підрозділу — "Схід", "Док", "Хата", "Істок", "Дацик", "Хельга", "Тоха" та "Хмурий", — які діляться своїми історіями та розповідають про власну мотивацію служити.

Нещодавно фільм вийшов на Netflix; за словами режисера Любомира Левицького, це фільм-послання, задача якого — показати світові, хто є справжні герої сьогодення.

"Мирні люди", режисерка Оксана Карпович

"Мирні люди" Оксани Карпович — картина, побудована на перехоплених розмовах російських окупантів зі своїми близькими. Це нетрадиційне роуд-муві деокупованими українськими територіями, яке демонструє руйнування, спричинені повномасштабним російським вторгненням. Аудіоряд стрічки побудований на перехоплених телефонних розмовах російських військових з їхніми близькими.

На цьогорічному Берлінському кінофестивалі фільм здобув спеціальну відзнаку від екуменічного журі в секції Forum і спеціальну згадку від журі Amnesty International.

Популярне на VOGUE