До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як опанувати тренд на тенісний одяг

Плісировані спідниці, поло та низькі білі кросівки — головні модні атрибути у світі тенісу. Розповідаємо, як найкраще інтегрувати їх у будь-який гардероб.

Сюзанна Ленглен
Сюзанна Ленглен

Реклама

Щороку модні редактори нагадують про позачасовість плісированої спідниці. "Позачасовість" — це вагоме й серйозне слово, яке занадто ліберально вживають скрізь і всюди. Однак щодо плісированої спідниці воно доречне як ніколи. Цю річ десятиліттями вписували в різноманітні контексти — як одяг для повсякдення та урочистих виходів, як шкільну уніформу та спортивну форму, як традиційне вбрання тощо.

В останні роки плісирована спідниця дедалі частіше асоціюється з тенісними турнірами — подіями, які привертають увагу людей по всьому світу, незалежно від того, чи вміють вони тримати ракетку. Плісирована спідниця вперше з'явилася на тенісному корті у 1921 році. Тоді французька гравчиня Сюзанна Ленглен шокувала натовп під час "Вімблдону" своїм вбранням, розробленим Жаном Пату. Вона була одягнена в спідницю довжиною до коліна та топ, який оголював її руки. Пізніше, у 1926 році, Vogue написав, що дизайн Пату був "тенісним костюмом, який надзвичайно розкішний у легкості рухів, відповідності події та досконалості його простих ліній".

Sporty & Rich
Sporty & Rich

Відтоді тенісні спідниці стали значно коротшими й популярнішими. Настільки, що тепер ледь не всім необхідно придбати власну. Можна подякувати Міуччі Праді за новий виток популярності цієї речі — поло та плісировані спідниці були зірками шоу Miu Miu осінь-зима 2022/2023, а в колекції Miu Miu весна-літо 2022 дизайнерка представила матір цього вірусного тренду — мікроміні. Колекція Chanel Resort 2023 також продемонструвала власний погляд на так званий "теніскор": моделей відправили на подіум з тенісними сумками, в кросівках та твідових тенісних костюмах.

Популярність тенісного стилю в моді зумовлена близькістю цього виду спорту до світу розкоші. Часто ентузіасти тенісу схожі на членів заміських клубів, котрі зберігають свій спортивний одяг кришталево білим, накидають светр Polo Ralph Lauren і випивають пляшечку Perrier у перервах. Окрім того, у тенісу багато зіркових прихильників, яких можна зустріти на трибунах. Ось так він і існує — на базі багатства та моди.

Штеффі Граф і принцеса Діана
Штеффі Граф і принцеса Діана

Цікаво, що теніс захопив моду в усіх можливих сферах. Окрім одягу, є ювелірні вироби. У 1987 році застібка на діамантовому браслеті американської гравчині Крістіни Еверт зламалася, і він злетів з її руки. Вона повернула його в середині гри, і так народився тенісний браслет. У 2023 році італієць Яннік Сіннер став першим гравцем у довгій історії "Вімблдона", який приніс сумку з монограмою Gucci на корт. Так звичайні однотонні спортивні торби програли брендовим розкішним сумкам й у світі тенісу.

Фарра Фосетт на благодійному тенісному матчі Playboy, 1976 року, у тенісному наборі та двох тенісних браслетах
Фарра Фосетт на благодійному тенісному матчі Playboy, 1976 року, у тенісному наборі та двох тенісних браслетах

Звичайно, згадаймо й про ракетки та плісировані міні у фільмі "Суперники" Луки Гуаданьїно, який відповідає за відродження тенісу в популярній культурі і додав йому певної сексуальності. Це розпочалося з того, що Зендея підігрівала інтерес до стрічки своїм гардеробом у престурі, наповненим посиланнями на теніс. Сам фільм — це модне свято. Костюми для нього створював Джонатан Андерсон, який влучно осучаснив вінтажний спортивний одяг та зробив його вірусним. Зокрема, неймовірно популярною стала футболка з написом I TOLD YA, дизайн якої був натхнений футболкою Джона Ф. Кеннеді-молодшого.

Зендея у фільмі
Зендея у фільмі "Суперники"

Коли тенісна лихоманка охоплює земну кулю, чому б не прийняти все, що вона може запропонувати з погляду спорту та стилю? Нижче ми представляємо наші улюблені речі, які допоможуть опанувати тенісну естетику й будуть актуальними як на корті, так і поза ним.

Сукня Lululemon
Сукня Lululemon

Спідниця Sporty and Rich
Спідниця Sporty and Rich

Кеди adidas Originals
Кеди adidas Originals

Поло Zimmerman
Поло Zimmerman

Сумка Paravel
Сумка Paravel

Кепка Polo Ralph Lauren
Кепка Polo Ralph Lauren

За матеріалом vogue.com.au

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.