До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Нічого зайвого: радикальний мінімалізм 1990-х повертається

Ми прощаємося з бравурною естетикою 2000-х, яка останніми роками заполонила тікток та інстаграм, — на зміну їй приходить канонічний мінімалізм 1990-х. Радикально стриманий стиль міцно прописався в колекціях Jil Sander, Khaite і The Row у вигляді бездоганних базових речей: маскулінних жакетів, спідниць-олівців, майок і тренчів.

Phoebe Philo
Phoebe Philo

Реклама

Цього сезону американський дизайнер Пітер До в дебютній колекції для Helmut Lang склав мінімалістичний гардероб за кращими зразками засновника бренду: точені костюми, білосніжні сорочки, робочий денім. Революційні у своїх простоті та функціональності колекції Ланга, створені на початку міленіуму, надихають сучасних дизайнерів. Серед них британка Фібі Файло, яка повернулась на велику модну сцену з абсолютно магнетичною колекцією шкіряних бомберів та ідеально скроєних штанів для свого іменного бренду; Вікторія Бекгем із серією владних костюмів; Джонні Йоганнсон в Acne Studios, який створює концептуальні, але сповнені простоти й елегантності речі. Вони не тільки пропонують зважені позачасові образи з маркером quite luxury — а дедалі частіше прямо цитують лаконічну й розкішну моду кінця 1990-х. Про це каже Саломе Дюдеман, французька історикиня моди та співзасновниця журналу Griffé: дизайнери з ностальгією дивляться в бік радикального мінімалізму. Краще за всіх це сформулювала Міучча Прада наприкінці жовтневого показу Prada в Мілані: "З мене досить розмов про ідеї. Давайте повернемося до основ і поговоримо про одяг".

Jil Sander
Jil Sander


Публіка сприймає таку сарторіальну виваженість на ура. Торік на очах у всього світу Гвінет Пелтроу опинилась у цивільному суді — через інцидент на гірськолижному курорті 2016 року. На слуханнях голлівудська зірка та велнес-магнатка незмінно зʼявлялася в елегантному монохромному вбранні з колекцій The Row, Prada та Ralph Lauren. У 2022-му через судовий процес із колишнім чоловіком Джонні Деппом під пильною увагою преси опинилась Ембер Герд. За зірковим конфліктом спостерігали, як за популярним серіалом. У судовому залі лаконічне вбрання актриси стало її PR-зброєю: прості та зрозумілі речі й зібране у равлик чи косу волосся мали демонструвати високий соціальний статус, але не привертати надмірної уваги.

Prada
Prada


"Мінімалістична мода — відгомін західної аристократичної спадщини, — розповідає Дюдеман. — Ми називаємо це явище "тихою розкішшю": естетика нейтральних тонів без будь-яких логотипів, бездоганних об’ємів і благородних матеріалів, що мають позачасову привабливість". Воно родом з культури WASP (White Anglo-Saxon Protestants) і відсилає до стилю життя американської еліти, яка релігійно шанує класику. Напевно, найкращим втіленням цієї естетики є гардероб ікони 1990-х, американської it-girl Керолін Бессетт-Кеннеді, що свій досконалий стиль описувала як прямолінійний. У нещодавно виданій книзі Carolyn Bessette Kennedy: A Life in Fashion її авторка Суніта Кумар Наїр відмічає: Каролін одягалась не пишно, але з розкішшю. Мінімум одягу в її гардеробі показує, наскільки сучасною вона була. Її вигляд маніфестував: "Ось я, бездоганна в речах чоловічого силуету, які тільки підкреслюють мою жіночність". Жодних рюшів, принтів, надмірних аксесуарів чи показного статусного вбрання. Найкращий приклад Керолін продемонструвала в день весілля з Джоном Фіцджеральдом Кеннеді – молодшим, яке таємно відсвяткували на острові Камберленд у вересні 1996 року: наречена була в мінімалістичній білій шовковій сукні Narciso Rodriguez на бретельках, скроєній навскіс, та босоніжках на підборах Manolo Blahnik.

The Row
The Row


Є певний снобізм у тому, як сучасні модниці на кшталт Гвінет Пелтроу захоплюються модою на "тиху" або "скромну" розкіш. Немає нічого "скромного" у джемпері, сплетеному в кілька кашемірових ниток. Як нічого більш елітарного, ніж можливість носити скандально дорогий одяг без хизування. Проте в цього тренду є незаперечні переваги: речі бездоганної якості та позачасового вигляду можна зберігати й передавати в спадок наступним поколінням — як трофейні сумки Hermès Kelly, шовкову блузку Yves Saint Laurent або трикотажні комплекти Prada.

Текст: Alexandre Marain

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.