До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Не за горами: що таке стиль après-ski

Словосполучення "апре-скі" (après-ski) в перекладі з французької буквально означає "після лиж". По суті, в цю категорію потрапляють усі речі, які стануть в нагоді на гірськолижному курорті. Светри зі скандинавськими візерунками, гігантські хутряні вушанки, дуті куртки і комбінезони, черевики-хайкери — все це не знахідки останнього сезону. Популярність "апре-скі" отримав, щойно лижі стали не тільки спортивними змаганнями, а й модним світським дозвіллям. Сталося це одразу після 1924 року, коли в програму зимових Олімпійських ігор включили лижні гонки. З середини 1920-х лижами захопилося багато аристократів, кінозірок та інших активістів світського руху.

Князь і княгиня Монако з дітьми, 1963 рік

Вже до кінця 1920-х років у багатьох модних дизайнерів того часу (Шанель, Віонне та інших) почали з'являтися речі, створені виключно для гірськолижних курортів. Причому якщо спочатку дівчата каталися на лижах в спеціальних спідницях, то за дуже короткий час незручну уніформу замінили на більш практичні штани та комбінезони.

Реклама
Кадр із фільму "Серенада сонячної долини"

Популяризації речей в стилістиці апре-скі чимало сприяв і кінематограф. 1941 року на екрани вийшов музичний фільм режисера Брюса Гамберстоуна "Серенада сонячної долини" за участі норвезької фігуристки Соні Гені і оркестру Гленна Міллера.

Одрі Гепберн у фільмі "Шарада", 1963

Романтична детективна історія "Шарада" з Одрі Гепберн, представлена 1963 року, підвищила модний градус вбрання, в якому було прийнято з'являтися на лижних схилах, але без лиж. Лаконічні шоломи героїні Одрі в компанії з великими протисонцевими окулярами досі є найбільш елегантним прикладом того, як носити апре-скі. Зірки кіно чимало сприяли просуванню нової спортивної стилістики, коли вирушали на засніжені схили на канікули. Найзнаменитішими любительками лижного спорту свого часу були Бріжит Бардо, Жаклін Кеннеді, Грейс Келлі і Брук Шилдс. Стиль апре-скі вже давним-давно вийшов за межі ресторанів на гірськолижних курортах, і носити светри зі скандинавськими візерунками, яскраві штани з нейлону і пухові куртки на поясі зараз можна незалежно від того, чи вмієш ти кататися на лижах.

Vogue.ua вибрав 25 речей у стилі апре-скі, без яких не обійтися цієї зими.

<b>апре-ски</b>

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.