До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Привіт з нульових: принт з метеликами повертається

Констатуємо факт — метелики тепер усюди. Навіть стриманий французький Дім Chanel додав їх до своєї колекції сезону весна-літо 2022. Тим часом топ у вигляді метелика Emanuel Ungaro, який створили для Мераї Кері у 2000 році, став своєрідною легендою й одним з найбажаніших об’єктів, який нині намагаються відтворити або перекупити на рисейл-майданчиках. Метелики регулярно з’являлися і в колекціях Gucci. Складно не помітити, як в Інтернеті стало популярним кольє з метеликами Chopova Lowena, або як просту пластикову шпильку-метелик з далекого дитинства вподобали нині TikTok-користувачі. Та що стоїть за стрімким злетом одного з найпопулярніших мотивів у світі моди?

Наоми Кэмпбелл и Кейт Мосс в Versace, 1999Наомі Кемпбелл і Кейт Мосс у Versace, 1999

Як символ у моді метелик з’явився у XVIII столітті. "Є приклади чоловічих жилетів з вишитими метеликами, — каже історикиня моди Раісса Бретанья. — Це був період, який безпосередньо передував „Великому зреченню" на початку XIX століття, коли в чоловічій моді зникли подібні прикраси".

Реклама

Іншим разом метелик дебютував в епоху сюрреалізму в 1920-х. Представники течії хотіли зробити знайоме новим і показати крихкий світ, сповнений напруги, у новій, подібній до сну реальності. "Ельза Скіапареллі любила використовувати комах у своїй роботі, — додає Бретанья. — У літній колекції 1937 року дизайнерка представила барвистий принт з метеликами, а згодом повернулася до цього мотиву у своїх знаменитих вечірніх жакетах".

Мэрайи Кэри на шоу VH1’s Divas 2000: A Tribute to Diana RossМерая Кері на шоу VH1’s Divas 2000: A Tribute to Diana Ross

Важливим періодом для популяризації метеликів у моді стали 2000-ні. Вищезгаданий топ Мераї Кері, який вона вдягнула на шоу VH1's Divas 2000: A Tribute to Diana Ross став зразком для багатьох у 2021 році. Неможливо забути й епічну сукню-метелик Versace Крістіни Агілери з церемонії вручення премії "Ґреммі" 2000 року. Дуа Ліпа повторила цей культовий образ на церемонії VMA у 2021 році.

Кристина Агилера на церемонии вручения премии Крістіна Агілера на церемонії вручення премії "Ґреммі", 2000

"У 2000 році було таке саме відчуття екзистенціальної загрози, як за часів пандемії COVID-19, тому цікаво спостерігати паралельну популярність метелики в ці два періоди, — пояснює Валері Джейкобс, директорка з питань розвитку LPK. — 2000-й був не тільки початком нового року або нового десятиліття. Це був початок нового століття".

Дуа Липа, 2021Дуа Ліпа, 2021

Для багатьох метелик також символізує позитивне послання. Саме тому їх і стала використовувати Сюзан Александра, яка стала відома своїми розшитими бісером сумками-метеликами й шпильками для волосся всіх кольорів веселки. "Мені подобається, що метелики символізують відродження й свободу", — каже вона. Джейкобс наголошує: "Останні півтора року ми всі перебували в коконах у прямому й переносному сенсі. Ми хочемо відродитися й полетіти".

Ця тенденція й далі зростає, і схоже, що метелик стає найпопулярнішим анімалістичним принтом у моді. "Гусениця стає гарним метеликом тільки тоді, коли кокон здається занадто тісним, — додає Александра. — Це так надихає!".

Текст: Kristen Bateman
За матеріалами vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.