До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Дихайте, не дихайте: історія корсета

Якщо на початку ХХ століття жінки мріяли звільнити себе від корсета, то через 100 років вони ж добровільно повертають його у свої гардероби. Vogue.ua простежив, як змінювалося ставлення до цієї речі зі складною історією.

Цей предмет жіночого гардеробу має багатовікову історію, і до ХХ століття в якомусь сенсі "відпочинок" від нього траплявся вкрай рідко. У XVII столітті Велика французька революція буквально "забанила" корсети: оголосила їх аристократичними пережитками. Свобода тривала недовго і вже до початку XVIII століття корсети повернулися в новому вигляді – ампір диктував завищену талію, груди при цьому притримував жорсткий ліф.

Реклама
Едгар Дега, "Woman standing from the front, clasping her corset", 1883 рік

Взагалі, першими корсетами можна назвати широкі пояси, які носили на острові Крит в античні часи і жінки, і чоловіки. В готичні часи з'явилися складні металеві і дерев'яні конструкції, які вшивали в сукню, кріпили за допомогою болтів і приносили їхнім власницям певні муки. У XV столітті на вимогу католицької церкви жінки повинні були буквально розплющувати собі груди, щоб не наводити туман на чоловічі уми. Корсети ж слугували також певними "антикрадіжними" засобами для не надто вірних дружин, оскільки зняти його самостійно або навіть з допомогою коханця – можливості не було. Крім того, чоловіки вигадували свої "коди" для корсетів, за якими потім можна було легко визначити, чи знімали цей предмет гардероба.

Ferdinand Freih van Reznicek, Woman having her hair done, кінець XIX – початок XX сторіччя

Носити корсети дівчатка починали з раннього віку і, звичайно, кожна епоха диктувала свої канони краси. Наприклад, при Катерині Медичі об'єм стягненої талії мав становити 33 сантиметри, що, звичайно, не могло не впливати на здоров'я жінок і стан їх внутрішніх органів. У період Бароко настали ледь помітні послаблення – на зміну надзвичайно жорстким конструкціям з'явились моделі з китового вуса, який обшивали мереживами і шовком.

"Корсет", невідомий автор

Останній напад корсетної лихоманки трапився на початку ХХ століття, і якщо в "нульові" його силует більше нагадував букву S, то в "десяті" благополучно "сповз" на стегна, щоб в 1920-х роках повністю розчинитися в джазовій танцювальній епосі. Не останню роль у похоронах корсетів, звичайно ж, відіграла Перша світова війна з усіма похідними нестачами, а також і те, що ще 1905 року знаменитий паризький модельєр Пуаре запропонував жіночу сукню без корсета.

Показ Christian Dior, 1950-ті роки

Друга світова війна навпаки допомогла відновити тягу до жіночних силуетів і пропорцій. Змучені війною дами втомилися від широких плечей, вузьких спідниць, туфель на корковій платформі і тюрбанів, які доводилося крутити з усього, що попадеться під руку. Тому колекція Крістіана Діора і його сукні New Look з тонкими осиними таліями 1947 року виявилися настільки своєчасними, що ці образи з задоволенням створювали ще не одне десятиліття.

1950-ті роки
Бріджит Бардо, 1960-ті роки

Найбільш знаковими корсетами 1990-х стали ті, що створив дизайнер Жан Поль Готьє для туру Мадонни під назвою Blonde Ambition Tour. Конусоподібні золоті бюстгальтери у вигляді спіралей і широкий ремінь з підв'язками – цей образ став одним з найбільш пам'ятних у кар'єрі співачки.

Мадонна, тур Blonde Ambition Tour, 1990 рік

Vogue.ua вибрав 15 корсетів з нових колекцій на всі випадки життя.

<b>корсеты</b>

Читайте також:

15 ненудних сорочок для офісу

Маланка: зйомка українського Vogue в Карпатах

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.