До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

Історичний момент: модель з інвалідністю по зору на подіумі Copenhagen Fashion Week

Модний світ зробив значний крок у напрямку інклюзивності. На Copenhagen Fashion Week відбулася історична подія на подіум вийшла модель з інвалідністю по зору Люсі Едвардс.

Люсі Едвардс піл час показу Sinéad O’Dwyer на Тижні моди в Копенгагені. Image credit: courtesy of Sinéad O’Dwyer
Люсі Едвардс піл час показу Sinéad O’Dwyer на Тижні моди в Копенгагені. Image credit: courtesy of Sinéad O’Dwyer

Цей сміливий крок став можливим завдяки зусиллям стилістки Анни Кофоне, яка створила платформу Hair and Care для підтримки людей з порушеннями зору в модній та б’юті-індустрії. Люсі Едвардс, відома своїми мотиваційними відео на тіктоку, стала справжнім натхненням для багатьох. Її участь у показі Sinéad O’Dwyer відкрила нові горизонти в інклюзивності модного світу.

Анна Коффон, яка глибоко розуміє важливість моди для людей з порушеннями зору, заснувала Hair and Care у 2019 році, щоб увічнити пам’ять свого батька, який страждав від пігментного ретиніту. Вона зазначає, що мода і догляд за собою допомагали її батькові зберігати незалежність під час втрати зору. Ця ідея стала основою для організації, яка від моменту свого створення провела понад 300 майстер-класів для жінок із різним ступенем порушення зору.

Люсі Едвардс, яка втратила зір у 17-річному віці через рідкісну генетичну мутацію, стала амбасадоркою Pantene і Barbie й опублікувала мемуари з назви "Сліпа, але не зламана" (Blind, Not Broken), в яких розповіла про свій шлях до прийняття себе. Вона познайомилася з Анною Коффон на одному з майстер-класів Hair and Care у Лондоні. Після того як Люсі стала гостею на одному з показів Sinéad O’Dwyer на Тижні моди в Лондоні, з'явилася ідея залучити її до участі в подіумному шоу. Хоча перша спроба не увінчалася успіхом, цьогорічний показ у Копенгагені став реальністю.

Реклама

Особливу увагу під час підготовки до показу приділили створенню умов, що забезпечують безпеку та комфорт Люсі. До того ж було організовано спеціальні тури для людей з порушеннями зору, які охоплювали тактильний огляд колекції та аудіоописи кожного образу. Для цього бренд співпрацював з Данською асоціацією сліпих, а також створив буклети зі зразками тканин і аудіогідами, які гості могли слухати за допомогою навушників, наданих Sony.

Зусилля Анни Коффон та Шинейд О'Двайєр демонструють, як важливо створювати модні простори, доступні для всіх. Їхній підхід став важливим кроком до інклюзії, сприяючи впевненості та видимості людей з порушеннями зору в суспільному житті. Ця робота має потенціал змінити культуру моди, надаючи можливість кожному проявити свою ідентичність.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.