До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Дівчина з Данії: як Маргрете II стала королевою сердець і моди

31 грудня королева Данії Маргрете II несподівано для всіх оголосила про зречення після 52 років перебування на троні. У традиційному новорічному зверненні до нації королева оголосила, що передасть титул своєму синові, кронпринцу Фредеріку. Також вона зазначила, що свою роль у цьому рішенні відіграла проведена на початку року операція. До речі, велику частку популярності 83-річної королеви Маргрете можна пояснити її творчими талантами, зокрема й любов'ю до моди, яка завжди виходила за межі суворого королівського протоколу. Спеціально для Vogue критик Андерс Крістіан Мадсен розмірковує про яскравий, грайливий погляд на одяг королеви Маргрете і чому для датчан її правління ніколи не вийде з моди.

Перший офіційний портрет королеви Маргрете II, 1972
Перший офіційний портрет королеви Маргрете II, 1972

Реклама

Одного разу я показав Демні Гвасалії архівну фотографію королеви Данії в божевільному квітковому плащі, на який вона перетворила одну з тих скатертин, які тримали наші бабусі в садах. Зайве говорити, що креативний директор Balenciaga був у захваті. У своєму колишньому бренді Vetements Гвасалія зробив подібний плащ — настільки ефектний, що допоміг закріпити його культову славу. Як датчанин, я не можу навіть порахувати, скільки разів, сидячи на модних показах, мріяв про те, щоб цей світ познайомився ближче зі стилем нашої королеви.

Портрет на честь 40-річчя королеви, 1980
Портрет на честь 40-річчя королеви, 1980

16 квітня 2020 року їй виповнилося 80 років. Коронавірус перервав заплановані святкування, але це не завадило королівським родинам Європи надіслати в Instagram відеопривітання своїй коханій "тітці Дейзі", як її називають рідні. За кілька тижнів до цього королева Данії стала першим монархом, який звернувся до теми пандемії і виступив по телебаченню. "На жаль, не всі сприймають це серйозно. Деякі досі щось святкують, збираються великими компаніями — це неприйнятна поведінка, — дорікнула вона тоді нації. — Це необдумано, і перш за все необачно". В той момент для багатьох вона звучала не тільки як лідерка нації, а як матуся, яка переживає за свою родину.

"Вона була як сувора мати, яка наказувала данцям залишатися вдома", — згадує той момент Джулі Брьоґґер, данська дизайнерка лондонського бренду Brøgger, яка присвятила колекцію весна/літо 2019 стилю королеви. "В своїх промовах вона ніколи не боялася трохи наговорити людям. Це лише додавало їй популярності та поваги". У цих зверненнях, які транслювали в прямому ефірі напередодні Нового року, вона по-королівськи піднімала палець на такі явища як ксенофобія чи соліпсизм — і викликала захоплення, що підтверджували зростаючі рейтинги.

2020 рік
2020 рік

Як їй це вдається? Можливо, підказка в тому самому квітковому плащі, який уособлює її характер і демонструє, що можна "бути собою" навіть серед строгих королівських правил та регламентів — художниця-самоучка, яка також має ступінь з археології, створила королівський гардероб, який ніби завис між фантазією та історією. На портретах і балах вона з’являлася як правителька Єлизаветинського періоду, чи в сарі із золотої парчі Mogens Eriksen, схожому на обладунки, чи в темно-червоній сукні з пишними рукавами-жиго авторства Еріка Мортенсена (кутюр’є у Домі Balmain у 1980-х), чи як справжня королева Haute Couture у тафтовій сукні кольору фламінго Jørgen Bender. "Вона затьмарює всіх. Їй байдуже, що хтось думає. У неї є особливе драматичне бачення того, як ти можеш вплинути на сприйняття тебе публікою через одяг, — каже Джулі Брьоґґер. — Її цікавість до історії як родини, так і монархії проявляється в її сукнях. Моя улюблена в її колекції — жовта сукня Bender з хутряним жакетом. В одному з інтерв’ю вона розповіла, що на це її надихнула стара картина родича".

2017 рік
2017 рік

"Її Величність можна порівняти з Жаклін де Ріб зі своєї касти", — розповідає Жиль Деніс, головний редактор Le Point у Парижі. Вивчаючи французьку дипломатичну історію ХІХ століття в Сорбонні, Деніс зацікавився культурою королівських родин. "Королева Маргрете обожнює яскраві кольори — це можна помітити і в її гардеробі, і в її художній творчості", — зазначає журналіст. Замість того, щоб виправдовувати власні привілеї, королева Маргрете святкує це — і демонструє публіці, не порушуючи при цьому протокол.

У документальному марафоні, за кілька днів до свого 80-річчя, королева читала нам лекції про данську королівську історію по телебаченню — показала сади свого палацу та дозволила камерам стежити за процесом створення своїх мистецьких робіт. Багатогранна королева займається живописом і декупажем, перекладала твори Сімони де Бовуар, ілюструвала Толкіна, вишивала одяг для священнослужителів, створювала сценографію та костюми для балету. А ще дуже любить курити — за чутками, Королівський оперний театр вимкнув усі димові сигналізації, поки вона працювала над однією з таких постановок у Лондоні. В іншому документальному фільмі королева показувала глядачам свої чотири палаци в Данії. В одному з них є вітальня, у якій розміщено опудало білого оленя, який нагадує казкового єдинорога. Його замовив її покійний чоловік, принц Хенрік, неймовірно яскравий французький граф зі схильністю до поезії, скульптури і моди. Його онуки, серед яких князь Миколай, що зараз у якості моделі працює з Dior і Burberry, називали його Grand Papa.

Жиль Деніс зізнається, що його любов до данської королеви, яка проводить літо в шато Cayx, розташованому у виноробному районі Каор на півдні Франції, схована у "франкофільській" схильності, пов’язаній з її покійним чоловіком. "Вона чудово розмовляє французькою мовою з надзвичайно шикарним акцентом, який властивий лише членам королівської сім’ї, — зазначає він. — Для мене Маргрете II є втіленням королеви, яку ми хотіли б мати. Її Величність здається французам дуже французькою у своєму невигадливому, дуже витонченому стилі та манері".

Показовий випадок: у день її 80-річчя данський двір оприлюднив фотографію, на якій персонал співає своїй монархині серенади з піснями на день народження — королева в цей момент перебуває на балконі бального залу у величезній вікторіанській нічній сорочці з розпущеним волоссям. "Вона має справжній інстинкт для відповідного одягу, незалежно від того, чи обирає образ для офіційної вечері або бала, чи для походу на свої улюблені місцеві ринки. На останніх її можна було помітити в прекрасних бавовняних сукнях і туфлях на плоскій подошві", — розповідає журналіст. Джулі Брьоґґер додає, що секрет популярності королеви Маргрете також полягає в розумінні свого становища: "Вона дає нам більше, ніж просто передбачає обов’язок. Вона показує нам повноцінне життя".

Сьогодні, коли її час на троні добігає кінця, королева Данії служить наснажливим нагадуванням молодим поколінням про те, що автентичність окупається, а королівський гардероб не обов’язково має бути передбачуваним.

Фото: Getty Images

По матеріалам: vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.