До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Життя Карпат: український бренд PODYH представив нову колекцію на Berlin Fashion Week

Український модний бренд PODYH представив колекцію весна-літо 2024 в межах Berlin Fashion Week. Натхненна українською архітектурою, дизайнерка Дарʼя Плаксюк продемонструвала 15 образів в колекції з назви KHYZHA.

PODYH весна-літо 2024
PODYH весна-літо 2024

Реклама

Виняткові жіночі колекції бренду, заснованого у 2020 році архітекторкою Дарʼєю Плаксюк, втілюють дух різних архітектурних стилів. Плаксюк знаходить натхнення в величезному культурному багатстві та різноманітних талантах українського народу. "Як українська дизайнерка, я відчуваю глибоку гордість за те, що представляю спадщину моєї країни та ділюся нею зі світом через моду", — каже Дарʼя Плаксюк. Дизайнерка висловлює велику вдячність за можливість представити нову колекцію під час Berlin Fashion Week: "Я дуже вдячна організаторам за те, що вони надали українським дизайнерам цю виняткову можливість. Це неймовірний досвід для мене та моєї команди".

PODYH весна-літо 2024
PODYH весна-літо 2024

PODYH весна-літо 2024
PODYH весна-літо 2024

Колекція KHYZHA продовжує досліджувати українську архітектуру та її будівельні традиції, переосмислюючи архітектурну спадщину та повсякденне життя Карпат. Колекція PODYH охоплює простоту і чіткість форм і ліній, характерних для забудови регіону, створюючи зв'язок між багатовіковими традиціями та сьогоденням. Назва колекції — відсилання до традиційного житла лемків, однієї з етнічних груп Карпатського регіону.

PODYH весна-літо 2024
PODYH весна-літо 2024

У колекції втілені форми різноманітних традиційних споруд: дерев’яних церков, дзвіниць, вітряків, будинків, а також архітектурно-будівельні прийоми майстрів. У колекції також зібрані декоративні мотиви та орнаменти, які зустрічаються в архітектурі та народній вишивці жителів Карпат.

PODYH весна-літо 2024
PODYH весна-літо 2024

"Було захопливо досліджувати техніки, які використовують різні майстри, та інтегрувати їх в одяг", — каже Плаксюк. Наприклад, традиційний різьблений оберіг — шестипелюсткова розетка (в регіоні називається Громовик) — зустрічається на топі та шовковій сукні через виріз на спині. Силуети образів відтворюють об’єми та форми архітектури; живі та легкі тканини передають зв’язок із цими неймовірними будівлями через широкі, трапецоїдні та ступеневі структури. Особливий акцент у колекції зроблено на кольорах, які відображають як природні елементи карпатської архітектури — дерево, солому, глину, так і колористику регіональних орнаментів і прикрас.

PODYH весна-літо 2024
PODYH весна-літо 2024

PODYH весна-літо 2024
PODYH весна-літо 2024

Через музику бренд створив глибокий зв’язок із джерелом натхнення, занурюючи аудиторію з понад 200 гостей в атмосферу українського села та карпатського краю. Серед 15 образів, представлених на подіумі, особливу увагу привернула сукня з рафії. Завдяки безлічі деталей (понад 2000 елементів), що імітує соломʼяну стріху, — вона є справжнім витвором мистецтва. Ще одна родзинка бренду — сумки та аксесуари. "Я дуже пишаюся аксесуарами зі шкіряних клаптиків, які імітують традиційні техніки покрівлі, такі як Dranka — різновид дерев’яної черепиці та Strikha — імітація солом’яного даху. Крім того, цього сезону ми представили Vitryak mini bag, шкіряну ключницю ручної роботи, яка продовжує переосмислювати традиційний дерев’яний вітряк", — розповідає дизайнерка.

PODYH весна-літо 2024
PODYH весна-літо 2024

Назва кожної речі — це українське слово, яке пов’язане з його архітектурним натхненням, наприклад: Dzvinytsya; Dranka, Gont — різновиди деревʼяної черепиці; Tes — покриття стін і покрівлі тоненькими обтесаними дошками; Lyshtva — декоративний елемент під покрівлею та інші. Це допомагає зберігати зв’язок та глибше занурювати у спадщину регіону та його стиль.

PODYH весна-літо 2024
PODYH весна-літо 2024

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.