До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Усе, що треба знати про кашемір: факти, міфи й упередження

Відповідальний та екологічний підхід до формування гардероба — одна з найглобальніших тенденцій останніх років. Нарешті якість одягу стає важливішою, ніж її кількість. Через це зростає попит на кашемір — особливий різновид вовни, який ще називають "м’яким золотом". Однак з ним пов’язано чимало міфів і упереджень. Щоб їх розвіяти, ми поставили кілька запитань Світлані Толстій, засновниці бренду CASHMEREBOX, яка вже понад 10 років привозить в Україну те саме золото з Монголії.

Топмодель Аріна Левченко у светрі з колекції CASHMEREBOX осінь-зима 2019/2020
Що таке кашемір

Кашемір — це підшерстя гірських кіз породи Capra Hircus (лат.), що мешкають на пласкогір’ях Монголії, Китаю (регіон Внутрішньої Монголії) і Тибету. Частка кашеміру до обсягу світового виробництва вовни всіх інших сортів — не більш як 0,5%, позаяк середовище існування цих кіз дуже обмежене. Цим пояснюється й ціна за справжній кашемір. Кашемір увосьмеро тепліший від звичайної вовни, водночас він набагато м’якший і приємніший на дотик. Ще одна важлива деталь — він абсолютно гіпоалергенний.

Реклама

До речі, в Європу речі з кашеміру вперше потрапили у XVIII столітті й кинули французьке панство в повний захват. Особливо паризьким аристократкам сподобалися шалі з кашеміру, які були невагомими, але надійно зігрівали під час вечірніх променадів.

Чому монгольський кашемір називають найкращим у світі

Поголів’я монгольських кашемірових кіз становить близько 30% світового виробництва кашеміру. Водночас якість саме монгольського кашеміру є найкращою у світі й цінується найвище. Це пов’язано з кліматичними умовами Монголії. Клімат тут різко континентальний, із суворою зимою до -50 ˚C й спекотним коротким літом. Щоб пережити екстремальні холоди, кізоньки нарощують густий, м’який, чистий і дуже ніжний підпушок. Тільки один раз на рік, пізньої весни, у тварин настає період линяння. Саме в цей час скотарі вичісують кіз тільки вручну спеціальними гребнями. З настанням осінніх похолодань, кашемірові кізоньки знову нарощують рятівний для них пух.

@cashmere_box

Показниками якості кашемірового волокна є їхня довжина й товщина. Монгольські кози дають пух діаметром від 10 до 15 мікронів і в середньому завдовжки 38—43 мм. Такі показники є високими й гарантують майбутньому виробу м’якість, еластичність і довговічність.

У Монголії тварини весь рік вільно пасуться в безкраїх степах, самі добувають собі їжу, не отримують жодних штучних кормів, і це сприятливо позначається на якості підшерстя.

CASHMEREBOX осінь-зима 2019/2020

Саме тому ми, в CASHMEREBOX, використовуємо тільки монгольський кашемір. До речі, його як сировину використовують і всесвітньо відомі італійські бренди, а ніякого італійського кашеміру просто немає. У цій країні банально невідповідний для цього клімат.

CASHMEREBOX осінь-зима 2019/2020

До речі, монгольських кіз намагаються розводити також і в інших регіонах світу — від Шотландії та Австралії до Ірану й Середньої Азії, але й тут у гру вступає клімат. У відмітних від монгольських природних умовах підшерстя кози стає грубішим і відмінності відчуваються навіть на дотик.

Чи є кашемір етичним матеріалом

Поки захисники прав тварин борються з використанням хутра й натуральної шкіри під час виробництва одягу й аксесуарів, кашемір є одним з небагатьох одночасно екологічних і натуральних матеріалів. Річ у тім, що кіз у потрібний момент просто вичісують, збираючи це підшерстя. Завдяки цій процедурі тварини набагато легше переносять монгольську спеку, збирають менше на себе пилу у комах.

Я знаю, що в кашеміру є чимало й супротивників, які закликають відмовлятися від будь-яких натуральних матеріалів. Їхня головна претензія до кашеміру — через великий попит збільшується поголів’я кіз, які зі свого боку спустошують схили. Цього літа я була в Монголії й порушила це питання. Місцеві розповідають, що витоптати землю здатні тільки дикі коні, але їх не так багато. Головною своєю проблемою вони вбачають глобальне потепління — літо з кожним роком стає у них все спекотнішим і посушливішим.

CASHMEREBOX осінь-зима 2019/2020
Що таке органічний кашемір

У природі є всього чотири відтінки кашеміру — молочний, бежевий, кавовий і сріблястий, тому я раджу купувати саме їх. Натуральний колір означає, що фарбування або вибілювання сировини відбувалося без застосування хімікатів. На ринку його називають органічним кашеміром. Завдяки тому, що не було жодного хімічного впливу, це живе волокно зберігає свої найкращі природні властивості — м’якість і шовковистість, і в цьому завжди матиме перевагу навіть перед найякіснішим пофарбованим кашеміром.

@cashmere_box
Що таке бейбі-кашемір

Відповідь на це запитання ховається в самій назві. Бейбі-кашемір — це підшерстя ще дуже молодих козенят, яке є ще м’якішим і ніжнішим. З однієї тварини виходить лише 30 грамів бейбі-кашеміру. Мені подобається порівнювати його з хмарою, яка тебе обволікає й дарує блаженство.

Бейбі-кашемір у колекції CASHMEREBOX осінь-зима 2019/2020
Чому кашемір такий дорогий

Частка кашеміру до обсягу світового виробництва вовни всіх інших сортів становить не більш як 0,5%. Його пропонування дуже обмежене, а попит стає все більшим. Тільки торік ціна сирого кашеміру зросла на 70%.

Вартість речей з високоякісного кашеміру пояснить проста арифметика. Одна тварина дає 110—170 грамів цінного пуху, придатного для виготовлення кашеміру, а на один светр кашеміру потрібен у середньому пух від 5—6 кіз, на пальто з кашеміру — пух від 10—12 тварин. Плюс усі процеси, пов’язані з його збиранням, відбуваються вручну.

@cashmere_box

Мені часто ставлять запитання, чому в мас-маркет брендах светр може коштувати 30 $, а в Loro Piana доходити до 2000 $. Навіть якщо ми відкинемо всі націнки за популярність бренду, то повернемося до якості сировини. Перші цілком можуть використовувати 100% кашемір, але його якість буде дуже низькою, волокна короткими й пухкими, а це означає, що річ швидко втратить форму й зовнішній вигляд.

У CASHMEREBOX ми намагаємося тримати золоту середину. Так, наші речі коштують дорожче, ніж у мас-маркеті, але якість ми пропонуємо не гіршу, ніж усесвітньо відомі бренди. До нас приходять цілими сім’ями, адже на здоров’ї та якості краще не заощаджувати.

CASHMEREBOX осінь-зима 2019/2020
Як доглядати за кашеміром

Догляд за кашеміровими виробами — ще одне постійне запитання, адже вважають, що це дуже примхливий і недовговічний матеріал. На власному прикладі я можу довести зворотне. У мене в гардеробі є кашемірові речі, яким по 5—7 років. Головна таємниця — ручне прання за температури не більш як 30 ˚C. У крайньому разі можна використовувати режим делікатного прання, але водночас я раджу покласти ваш светр у спеціальний мішечок. Сушити кашемірові речі можна на горизонтальній поверхні. Зберігати в шафі також потрібно тільки в складеному вигляді, жодних вішалок і прищіпок.

<b>CashmereBox_Fall2019</b>

Сайт:https://cashmere-box.com.ua/

Instagram:@cashmere_box

Адреса крамниці: м. Київ, проспект Героїв Сталінграда, 6

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.