До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Etnodim представили вишиванку, присвячену Григорію Сковороді

До 300-річчя з Дня народження філософа, поета та педагога Григорія Сковороди бренд традиційного українського одягу Etnodim презентує вишиванку Bayka, оздоблену орнаментами, створеними на основі його творчості.

Etnodim
Etnodim

Реклама

Etnodim
Etnodim

Постать Сковороди унікальна. Він провів у мандрах понад 20 років, сповідував особисту духовну свободу, мав багато конфліктів з представниками влади й тодішніми управлінцями. Його твори не вийшли друком за життя, а поширювалися завдяки переписуванню вручну. Працюючи над створенням вишиванки, Etnodim звернулися до художниці Лілії Петрової з пропозицією створити орнаменти на основі досліджень українського літературознавця й письменника Леоніда Ушкалова. Мисткиня надихнулася кількома образами з трактату Сковороди "Книжечка, що називається Silenus Alcibiadis, тобто ікона алківіадська (Ізраїльський змій)" про пустельника і птаха.

Etnodim
Etnodim

"Орнамент — це історія про пташку (чи пташок), що ходить по світу в пошуках травинок і гілочок для свого гнізда. Вона трудяща, мандрує та в’яже вузол-гніздо. На шляху їй трапляються рослини-вузли", — коментує Лілія Петрова. — Вишиванка Bayka — це спосіб вшанувати пам’ять філософа та подяка за ту культурну спадщину й мудрість, яку він залишив українцям і всьому світу.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.