До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Королівський розмах: які коштовності носить герцогиня Кембриджська

Про колекцію прикрас герцогині Кембриджської ходять легенди. У питанні розбиралася ювелірна експертка й журналістка Анастасія Яворська.

Починати розповідь про колекцію прикрас майбутньої королеви найлогічніше із сапфірової каблучки для заручин, з якої й почалося офіційне входження Кейт у британську королівську сім’ю. Легендарну прикрасу створили ювеліри Дому Garrard, а 1981 року саме її вибрали принц Чарльз і Діана Спенсер, коли збиралися збудувати надійну ланку суспільства. 12-каратний цейлонський сапфір не вберіг принца й принцесу від розлучення, зате через багато років буквально знайшов друге життя. Після заручин Кейт і Вільяма, герцогиню Кембриджську майже неможливо побачити без великого синього сапфіра, дизайн каблучки до сьогодні є одним з найцитованіших з-поміж багатьох ювелірів.

Реклама
Кейт Міддлтон і принц Вільям, 2010

Менш помітна, але не менш символічна й важлива каблучка Кетрін — обручка. За усталеною у XX столітті традицією обручки членів британської королівської сім’ї роблять з валлійського золота. Також до групи прикрас для підмізинного пальця входить і каблучка, яку принц Вільям подарував матері своїх дітей після народження їхнього сина, принца Джорджа. Такі каблучки заведено називати eternity band, завдяки дизайну — це діамантова "доріжка" навколо пальця, що не закінчується. Але ще до всіх цих прикрас Вільям підніс Кейт вікторіанську каблучку з рожевого золота під час навчання в університеті Сент-Ендрюс. Її прикрашають два знакові для пари камені — гранат для Вільяма й перли для Кейт.

Кейт Міддлтон в університеті
Тіари

Cartier Halo

У день весілля з принцом Вільямом 29 квітня 2011 року Кейт Міддлтон надягла знамениту тіару Cartier Halo. Для королівського заходу й прикраса відповідна — 888 діамантів. Зв’язок Cartier з британською королівською родиною сягає 1902 року, коли було відкрито першу філію знаменитого ювелірного Дому в Лондоні на 4 Burlington Street у Мейфейрі. 1909 року бутик переїхав у розкішніше місце на 175-176 New Bond Street. Тоді майстри Cartier створювали велику кількість тіар і дійсно стали майстрами ремесла коштовних головних уборів.

Кейт Міддлтон у тіарі Cartier Halo

Тіару Halo придбав саме в лондонській філії Cartier у 1936 році король Георг VI як подарунок його дружині королеві Єлизаветі (Королеві Матері), яка носила тіару нечасто, а потім подарувала її королеві Єлизаветі II, коли та ще була принцесою, на 18-й день народження 1944 року. Єлизавета II також давала поносити тіару своїй сестрі принцесі Маргарет і дочці принцесі Анні. І, звісно, всі пам’ятають Кейт у день її весілля в легендарній прикрасі. Ця тіара Cartier Halo, напевно, більше, ніж будь-який інший ювелірний виріб Cartier, уособлює мету фірми — створювати ювелірні прикраси, які можна передавати з роду в рід.

Тіара Cartier Halo

Cambridge Lover's Knot

Друга й найулюбленіша тіара Кейт — Cambridge Lover's Knot, яка раніше належала принцесі Діані. Востаннє герцогиня надягала її торік у червні. Тоді в Букінгемському палаці пройшла гала-вечеря на пошану президента США Дональда Трампа і його дружини Меланії.

Принцеса Діана і Кейт Міддлтон у тіарі Cambridge Lover's Knot

Також Кейт надягала тіару на гала-гостину на честь сьомого короля Нідерландів Віллема-Олександра й королеви Максими. До цього Кейт носила Cambridge Lover's Knot на зустрічі на пошану короля Іспанії в липні 2017 року, а вперше головний убір принцеси Діани вона надягла для бенкету в Букінгемському палаці в грудні 2016 року. На офіційному сімейному портреті з нагоди Різдва Кейт також у тіарі Cambridge Lover's Knot. Саму тіару створено 1914 року для королеви Мері, дружини Георга V, і прикрашено розсипом діамантів і грушоподібних перлин, розвішених у 19 діамантових арках, увінчаних бантами закоханих.

"Квітка лотоса"

Восени 2015 року Кейт Міддлтон уперше надягла тіару "Квітка лотоса" на бенкет на честь глави КНР Сі Цзіньпіна і його дружини Пен Ліюань. У цієї прикраси така історія. 1923 року принц Альберт (майбутній король Георг VI) подарував своїй нареченій Єлизаветі Боуз-Лайон (майбутній королеві-матері) намисто в єгипетському стилі з діамантами й перлами. Єлизавета переробила його прикрасу на тіару, а потім подарувала молодшій дочці, принцесі Маргарет, напередодні її весілля з першим лордом Сноудоном Ентоні Армстронгом-Джонсоном. Після смерті Маргарет тіара опинилася в скарбниці Букінгемського палацу, яку тепер з повним правом використовує герцогиня Кембриджська.

Кейт Міддлтон у тіарі "Квітка лотоса"
Подарунки

Коли Кейт вирушила під вінець, герцогиня Корнуольська Камілла подарувала їй золотий браслет, принц Чарльз також не залишився осторонь і подарував герцогині Кетрін ювелірний комплект, що складається з каблучки, браслета й пари сережок, які вона відтоді носила кілька разів.

Кейт Міддлтон і принц Вільям

На третю річницю весілля принц Вільям подарував дружині годинник Ballon Bleu de Cartier із сапфірами. Модель дуже подібна до годинника принцеси Діани і його власного. До подарунків принца Вільяма, за чутками, можна зарахувати й діамантові сережки Kiki McDonough. Як стверджують інсайдери, герцогиня отримала їх на святкуванні дня народження принцеси Шарлотти.

Сережки з перлами й діамантами були подарунком ювелірів з Коллінгвуда не Кейт, а принцесі Діані, яка дебютувала в них за місяць до того, як вийшла заміж за принца Чарльза в 1981 році. Кейт Міддлтон уперше надягла ці сережки у 2017 році й знову в жовтні 2018 року для державного бенкету в Букінгемському палаці. Втретє сережки було помічено на Кейт під час щорічної вечірки в саду Королеви в Букінгемському палаці в травні 2019 року.

Якщо говорити про вподобання, то помітно, що герцогиня полюбляє сапфіри. Серед улюблених прикрас сережки королеви-матері з торочками, які Кейт надягла на вечерю Women in Hedge Funds у 2015 році. Також у її колекції є ще один подарунок із сапфірами від принца Вільяма — це пара сережок із сапфірами й діамантами з особистої колекції принцеси Діани, які Кетрін отримала вже після заручин. Вони ідеально пасують до її каблучки з дня заручин.

Кейт Миддлтон в сапфировых серьгах с бахромой
Брошки

Не можна сказати, що Кетрін використовує королівську скарбницю постійно, її підхід до носіння коштовностей можна назвати розумним. Навіть у діамантовій тіарі Кетрін має такий вигляд, ніби в ній народилася. Для робочих буднів же герцогиня віддає перевагу скромним на вигляд брошкам, але за кожною з них, звісно, своя історія. Наприклад, брошку з кленовим листом, яку Міддлтон носила під час свого туру Північною Америкою у 2011 році, подарував король Георг VI королеві-матері в 1939 році, і в ній встигли "засвітитися" королева Єлизавета II й Камілла, герцогиня Корнуольська.

Кейт Миддлтон и кленовая брошь

Брошку з папороттю Єлизаветі II під час світового коронаційного турне в 1953 році подарувала новозеландська жіноча група. У Кетрін є й абсолютно особлива брошка — Royal Family Order (вручення цієї нагороди вважається найбільшою честю, яку королева може надати члену королівської сім’ї жіночої статі). Вперше Кейт було помічено в ній на державному заході в Букінгемському палаці, у жовтні 2018 року. Хоча представник Букінгемського палацу стверджує, що діамантову брошку з невеликим підписом монарха, королева Єлизавета II вручила герцогині ще у 2017 році.

Броши Кейт Миддлтон
Броши и ордена Кейт МиддлтонКейт Міддлтон, 2010

Текст: Анастасія Яворська

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.