До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що дивитися в театрі у березні: 5 найкращих вистав у Києві

Після затяжного карантину театри повернулися до роботи з подвійною силою. У березні особливо радимо прем'єру дебютної п'єси Сергія Жадана "Хлібне перемир'я" в Театрі на Лівому березі і самобутню постановку "Кайдаші 2.0" за п'єсою Наталії Ворожбит.

Хлібне перемир’я

4 і 30 березня в Театрі на Лівому березі

Реклама

"Хлібне перемир'я" — дебютна п'єса культового українського письменника Сергія Жадана. Дія п'єси відбувається влітку 2014 року на Донбасі, де оголосили тимчасове перемир'я. Герої — колоритна сім'я, яка не без іронії намагається впоратися з проблемами, що на неї навалилися: в їхньому рідному місті підірвали міст, і тепер не можна перебратися з одного берега річки на інший. За постановку взявся режисер Стас Жирков, який перетворив текст Жадана на інфернальну трагікомедію. Побутове і духовне, сюрреалістичне і реальне змішані у спектаклі так пронизливо, що встигаєш і посміятися, і поплакати. На окреме браво заслуговують акторські роботи Андрія Ісаєнка, Володимира Кравчука, Галини Корнєєвої й інших акторів.

"Трамвай "Бажання""

7 березня в Театрі імені Франка

У Театрі Франка поставили "Трамвай" Бажання " одну з найпопулярніших і непростих п'єс 20го століття, що принесла її автору Теннесі Вільямсу у 1948 році Пулітцерівську премію. П'єса розповідає про долю двох сестер, Бланш і Стели, які зростали в любові й благополуччі, але у доросле життя яких доля вносить свої корективи. Якщо ви не читали п'єсу, то як мінімум бачили культовий фільм 1951 року з Вів'єн Лі в ролі Бланш Дюбуа і Марлоном Брандо в ролі Стенлі Ковальські, який у 1952 році висувався на премію "Оскар". Режисер вистави один з найцікавіших і тонких українських режисерів нового покоління Іван Уривський, за роботою якого варто уважно стежити.

"Кайдаші 2.0"

8 березня в Дикому театрі

Кілька років тому найуспішніший український драматург і сценаристка Наталія Ворожбит (авторка сценарію до фільмів "Дике поле" і "Кіборги") написала п'єсу "Кайдаші 2.0" за мотивами класичної повісті Нечуя-Левицького "Кайдашева сім'я". Ви могли бачити однойменний серіал "Спіймати Кайдаша" на каналі СТБ, але ми особливо радимо побачити постановку цієї п'єси в Дикому театрі. Під час роботи над виставою актори на чолі з режисером Максимом Голенком вирушили в українське село, занурилися в місцевий побут і досліджували, якою могла б бути історія Нечуя-Левицького сьогодні.

Балет "Лілея"

9 березня у Національній опері

9 березня виповнюється 217 років від дня народження Тараса Шевченка. До цього дня в Національній опері покажуть балет "Лілея", лібрето якого створено за мотивами однойменної балади поета 1846 року. Музика для балету була створена в 1940 році молодим одеським композитором Валерієм Данькевичем, і в ті роки він став одним з перших балетів, де відображалася національна тема. Головні партії в "Лілеї" зіграють прима і прем'єр Національної опери Катерина Кухар та Олександр Стоянов.

Опера "Набукко"

12 березня в Національній опері

Одна з найпопулярніших постановок театру — опера Верді "Набукко". 12 березня головні партії виконують кращі з кращих: зірка світової оперної сцени, солістка "Метрополітен-опера" і "Ла-Скала" Людмила Монастирська (Абігайль), яскравий драматичний актор з оксамитовим баритоном Олександр Мельничук (Набукко), метр оперної сцени, бас Тарас Штонда (Захарія), титулована меццо-сопрано Анжеліна Швачка (Фенена). Прем'єра опери Верді відбулася у 1842 році і стала однією з найпопулярніших не тільки в кар'єрі Верді, а й у репертуарі світових театрів, а біблійний сюжет про вавилонського царя, який розкаявся у своїх злодіяннях, і сьогодні залишається актуальним. Кілька років тому команда зняла репортаж з-за лаштунків про те, як створювалися костюми до "Набукко" — робота над ними тривала більше півроку, а сама вистава стала однією з найдорожчих постановок театру.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.