До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Гейм, сет, матч: як Еліна Світоліна повернулася в еліту світового тенісу

Вже найближчого понеділка Еліна Світоліна поверне статус першої ракетки України і однієї з 30 найсильніших тенісисток планети. Після карколомного виступу на Вімблдоні-2023, де вона дійшла до півфіналу, одеситка зробила величезний ривок у світовому рейтингу. З 17 липня, коли офіційно будуть зараховані очки за цей Grand Slam, вона стане 27 ракеткою світу.

Еліна Світоліна
Еліна Світоліна

Реклама

У такі результати важко повірити, враховуючи, що лише дев'ять місяців тому Світоліна стала мамою — 15 жовтня 2022 року у них із тенісистом Гаелем Монфісом народилася донька. Дівчинці дали ім'я Скай. Для шанувальників українки її повернення на корт цієї весни стало і величезною радістю, і несподіванкою. Однак Світоліна у своїх силах була впевнена. За час декрету вона опустилася на 1344 місце у рейтингу, але так влаштований тенісний світ — гравцеві потрібно не лише заробляти очки на нових турнірах, а й підтверджувати старі, інакше бали зніматимуться. Першим турніром українки після повернення став американський Чарльстон, де вона отримала вайлд-кард від організаторів, які були раді побачити на своїх кортах колишню третю ракетку світу. Дебют у нашої тенісистки не задався — вона програла вже у першому колі представниці Казахстану Юлії Путінцевій. Проте справжні чемпіони не здаються. Вже у травні Світоліна виграла турнір у Страсбурзі, а буквально за кілька тижнів збирала овації в Парижі — на французькому Гренд-Слемі українка увійшла до вісімки найкращих. У 1/4 фіналу її суперницею стала скандальна представниця Білорусі Арина Сабаленка, яку пов'язують із диктатором Олександром Лукашенком. Цей матч був схожий на трилер, у якому брали участь не просто дві спортсменки — добро проти зла, писали тоді у соціальних мережах. Атмосфера була розжарена до краю. Той матч Світоліна програла, але довела, що готова повертатись у велику гру. Після Ролан Гаррос вона вже увійшла до топ-80.

Еліна Світоліна на Roland Garros-2023
Еліна Світоліна на Roland Garros-2023

Вімблдон завжди був особливим турніром для Еліни Світоліної, тому шанувальники з нетерпінням чекали її на корті. 2019 року вона вже доходила тут до стадії півфіналу. Проте трав'яне покриття несподіване та підступне — від спортсменів потрібна особлива робота ніг, а послизнутися під час гри може кожен. Організатори турніру також дали вайлд-карт Еліні, і вона не розчарувала — пройшла до 1/2 фіналу. Хоча вже на старті Вімблдону багато хто ставив хрест на її виступі — у першому колі вона зустрічалася з Вінус Вільямс, яка неодноразово перемагала тут. Світоліна не здригнулася — і не віддала колишній чемпіонці навіть сета. Потім вона виграла в американки Софії Кенін, білоруски Вікторії Азаренко та першої ракетку світу Ігу Свєнтек. Перемога над останньою стала сенсацією — після складного матчу дівчата обнялися, а Свєнтек, яка активно підтримує Україну, побажала Еліні виграти турнір. Цього не сталося, але саме потрапляння до четвірки найкращих тенісисток планети на найпрестижнішому тенісному турнірі вже стало перемогою українського тенісу. А головне — ми побачили нову Світоліну, більш агресивну, точну та зосереджену.

"Зараз я просто кажу собі, що кількість років попереду, тих років, які ще в мене залишаються, менша за ту кількість, які вже в минулому. Я маю взяти і зробити це, у мене більше немає часу для програшів. Я не знаю, скільки ще років гратиму, — розповіла Еліна Світоліна в інтерв'ю перед півфінальним матчем. — Я намагаюся говорити собі, що маю бути рішучою. Ти тренуєшся заради цих важливих моментів. Ось як сьогодні, доки я йшла на Центральний корт, на своєму шляху я побачила стільки історії. Ти просто розумієш, що тренуєшся саме задля цього. Я просто казала, що треба вийти і діяти рішуче, треба віддати усі сили. Це мені насправді допомогло і ще трохи заспокоїло".

Захоплення викликає не лише гра Світоліної, а й її принципова позиція — українка не тисне руку наприкінці матчу представницям Росії та Білорусі, хоч і нерідко стикається з обуренням глядачів на трибунах через це. Особливо це було помітно на кортах Ролан Гарроса, незважаючи на те що Світоліна публічно попередила про це заздалегідь. Знають про це і тенісистки із країн-агресорок. І якщо Дарія Касаткіна з Тольятті, яка виступає проти агресії своєї країни у бік України, заявила, що з розумінням ставиться до позиції українок і після гри з ними сама не йде до сітки у фіналі матчу, то Аріна Сабаленка після тієї самої гри в 1/4 Відкритого Чемпіонату Франції проти Світоліної чекала на нашу тенісистку біля сітки. Українка пройшла повз, незважаючи на те що її освистали трибуни. "Вже неодноразово говорила, що поки російські війська не вийдуть з України і ми не повернемо наші території, я не подамо руки. Це моя чітка заява. Не уявляю, як можу висловитися ще чіткіше", — ще раз сказала українка. Підтримуємо та чекаємо на нових турнірах.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.