До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 (не) соромних питань про каву

Кава один з найпопулярніших напоїв у світі, а ще з нею пов'язано безліч домислів та питань. Разом із брендом DeLonghi, справжнім фахівцем у світі кави, відповідаємо на найчастіші з них.

Скільки кави можна пити на добу

Заведено вважати, що допустима норма вживання кофеїну для дорослої здорової людини — до 400 мг на добу. Це десь дві, ну щонайбільше три чашки еспресо або американо. За статистикою, саме це дозування найчастіше нормально засвоюється й добре переноситься, тобто не дає жодних побічних ефектів. У разі надлишку кофеїну, що має властивість накопичуватися, людина ризикує стикнутися з низкою наслідків: від різних висипів до виснаження нервової системи й накопичення гормонів стресу.

Реклама

Як кава впливає на шкіру

Науково підтверджених даних про те, що чиста кава має негативний вплив на шкіру обличчя, немає. Навпаки, кава працює як антиоксидант і запобігає старінню. Для користі здоров’ю доктори рекомендують пити одну чашку еспресо на день, не запиваючи їжу.

У чому секрет італійської кави

Незважаючи на те, що кавові зерна приїжджають з усього світу — від Ефіопії та Руанди до Колумбії та Бразилії, у багатьох запашна кава асоціюється саме з колоритною Італією. А пов'язано це з тим, що саме італійці змогли перетворити приготування еспресо на справжню церемонію зі своїми правилами та традиціями. Є в цьому й заслуга італійських брендів з довгою історією, які й формували цей культ кави не тільки у своїй країні, а й за її кордонами. Один з таких — DeLonghi, який поєднує італійські традиції та інноваційні технології. Його історія бере початок у 1902 році, а почалося все з маленького магазину, в якому майстри-ремонтники дров'яних обігрівачів могли придбати все необхідне. Справи йшли добре, і було вирішено відкрити вже майстерню для виготовлення запасних деталей до обігрівачів, згодом компанія почала розробляти власні деталі. Джузеппе ДеЛонгі, який став керівником компанії в 1970-му році, вдалося посилити її потужність в науково-дослідній роботі. Вперше продукція під назвою DeLonghi з'являється на ринку в 1975 році — відтоді курс компанії на розробку нових технологій залишається незмінним. На сьогоднішній день бренд є одним з лідерів з виготовлення автоматичних кавоварок, щоб кожна родина могла в себе на кухні вранці зварити ту саму смачну італійську каву.

Які класичні кавові напої існують?

Класичні кавові напої готуються на основі еспресо, яке використовується як для чорної кави (доппіо, американо, лунго), так і кавових напоїв на основі молока (капучино, лате, флет вайт). Наприклад, у знавців кави особливою популярністю користується доппіо — це подвійне еспресо, яке ще називають перевіркою класу кав’ярні та майстерності бариста. Ще одна класика — кава американо, яка завоювала чимало прихильників у всьому світі завдяки більш м'якому смаку і класичному італійському аромату. Таку каву можна приготувати багатьма способами, щоразу отримуючи новий смак. На допомогу можуть прийти й еспресо-машини De'Longhi, які допоможуть отримати каву як у найкращій кав'ярні.

Що таке альтернатива?

Альтернатива — це способи заварювання кави, які дозволяють приготувати її без використання кавомашини. Загальна назва цього напрямку — "фільтр-кава", а одними з найпопулярніших способів заварювання альтернативи вважаються пуровер, аеропресс, воронка, кемекс, калита.

Чи варто додавати молоко в каву?

Кава з молоком або без молока — одне з найпопулярніших питань серед любителів цього напою. Одні експерти суперечать іншим. Але правда, як завжди, посередині — у кави з молоком є свої плюси, так і мінуси. Головна користь кави з молоком — додане молоко сприяє зниженню концентрації напою в цілому, завдяки чому його вплив на організм стає більш згладженим і всі речовини всмоктуються організмом людини повільніше. Також молоко містить кальцій, який корисний для кісток, зору і зубів. Шкода — у великої частини дорослого населення відсутні ензими, які здатні ефективно розщеплювати білок казеїн, що міститься в молоці, тому в ідеалі правильно знати про власну непереносимість лактози. Але тут на допомогу зможуть прийти альтернативні види молока. Також варто пам'ятати, що додаючи молоко в каву, ми підвищуємо її калорійність. Пара калорій в чашці еспресо ідеальні для схуднення, проте класичне молоко 1% жирності вже має 42 калорії на 100 грам.

Як правильно підібрати посуд для кави?

Від правильного посуду залежить багато факторів, від підтримання правильної температури та смаку до аромату кавової композиції. Так, еспресо подають у компактних порцелянових чашечках з товстими стінками, щоб зберегти його міцність та аромат. Правильна чашка для еспресо має діаметр і висоту не більше 5 см, відповідна місткість варіюється в межах 35—90 мл. Американо прийнято пити з великих чашок до 300 мл, бо цей напій заведено вживати величезними порціями. Чашки для капучино й лате слід обирати з максимально розширеною верхньою частиною, щоб густа та пишна пінка могла розкритися. Глясе, лате, фраппе і подібні напої підносять в келихах з невеликою ручкою, виготовлених із термостійкого скла.

Що таке Cold Brew?

Cold Brew завойовує дедалі більше визнання та прихильників у Європі та США. Cold Brew — це метод приготування кави, для якого замість гарячої води використовується холодна. Кавові зерна заливають холодною водою і залишають на кілька годин або навіть цілу ніч. Потім отримана настойка фільтрується — і на виході виходить напій з більш м'яким і солодким смаком, ніж у кави, завареної традиційним способом. До речі, з кавовими машинами De'Longhi — Eletta Explore і La Specialista Maestro — це займе менше 5 хвилин.

Як дати нове життя улюбленій каві

Виявляється, гуща, що залишилася в кавоварці, чудово підійде для догляду за горщиковими та садовими квітами. Наприклад, вона може замінити добриво, ставши його екологічною альтернативою. Також із залишків кави можна в домашніх умовах приготувати скраби та маски для тіла, обличчя чи волосся. Ще кавову гущу можна використовувати як натуральний барвник чи ароматизатор для дому.

Як підібрати кавомашинку додому

Спеціалісти компанії De'Longhi розповідають: якщо ви бажаєте найкращої кави вдома, обирайте Eletta Explore. Ця кавомашина відповідає основним критеріям — функціональність, тиск, дизайн та додаткові можливості Завдяки фірмовій технології Bean Adapt, незалежно від того, який сорт кави в зернах ви виберете, машина легко адаптує свої налаштування, щоб забезпечити ідеальне екстрагування кави, зберегти та підкреслити всі кавові аромати та дозволити вам насолоджуватися найсмачнішою кавою. Також ця машинка підійде шанувальникам холодних напоїв, а той самий Cold Brew тепер можна приготувати за пару хвилин. А додатковий бонус — дистанційне керування кавомашиною, коли ви ще їдете додому, а вас там вже чекає запашна кава.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.