До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Найгарніші концертні зали світу

Є сцени, окрасою яких стають легендарні музиканти, а є і такі майданчики, що самі шедеври сучасної архітектури. Цього разу ми дивимося на найкрасивіші концертні зали у світі, які залишили своє місце в історії, і на ті, які пишуть історію зараз.

Альберт-голл у Лондоні

1867 року королева Вікторія заклала перший камінь будівлі, яку назвала на честь свого покійного чоловіка, принца Альберта. З тих пір на сцені Альберт-голлу виступали зірки світового масштабу: The Beatles, Rolling Stones, Френк Сінатра, Діана Росс, Spice Girls, BB King і Björk. 2021 року концертному залу виповниться 150 років, а вже зараз там тривають роботи для створення ще двох додаткових поверхів.

Реклама
Альберт-голл у Лондоні
Концертний зал імені Волта Діснея в Лос-Анджелесі

"Я зрозумів: квітка, яку я пообіцяв Ліліан [дружині Волта Діснея], була тут", – сказав Френк Гері про концертний зал імені Волта Діснея, який вважається одним з його найгарніших шедеврів. Ліліан Дісней пожертвувала на будівництво споруди, названої на честь свого чоловіка, 50 мільйонів доларів. Будівлі ще немає й двадцяти років, а вона вже – найбільш відвідуване місце Лос-Анджелеса і славиться однією з найкращих акустичних систем у світі.

Концертний зал імені Волта Діснея в Лос-Анджелесі
Оперний театр у Сіднеї

Ще 1973 року датський архітектор Йорн Оберг Утцон спроектував грандіозні гранітні арки, які тепер є символом міської гавані. Схожий на черепашку будинок вважається одним з найкрасивіших у світі і занесений до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Але колись Сіднейський оперний театр був страшним сном для його архітектора. Спочатку планували, що будівництво триватиме 3 роки і не перевищить 7 мільйонів доларів, але воно затягнулося на 15 років і зажадало більше 100 мільйонів, через що Утцон відмовився від проекту. Хоча професор архітектури Бент Флайвберг у журналі Harvard Design Magazine стверджує: "Саме будівля Оперного театру в Сіднеї помістила Австралію на карту світу".

Оперний театр у Сіднеї
Опера Гарньє в Парижі

На однойменній площі височіє Опера Гарньє, один із символів паризької архітектури, збудований наприкінці XIX століття, як один із грандіозних проектів Османа. Після руйнування старого Оперного театру під час нападу на Наполеона III, почалася робота над створенням заміни. Всупереч очікуванням проект доручили молодому архітекторові Шарлю Гарньє. Так, знаменита своєю стелею будівля, яку декорував Марк Шагалл 1964 року, стала натхненням для багатьох споруд XIX століття на території Європи і США, а сцена знаменитої опери встигла прийняти найбільші балетні постановки і найвеличніші голоси світу.

Опера Гарньє в Парижі
Ельбська філармонія в Гамбурзі

Видозмінене складське приміщення, яке 2017 року перетворили на Ельбську філармонію, відразу стало одним з найбільш акустично бездоганних концертних залів світу. Будівлю створили Жак Герцог і П'єр де Мерон, які також є архітекторами музею сучасного мистецтва Tate Modern у Лондоні. Гібридна будівля філармонії складається з цегляного фундаменту і ефектної скляної трапеції на даху, які створюють своєрідний архітектурний діалог між минулим і сьогоденням. Усередині є ескалатор довжиною 260 футів, що веде до оглядового майданчика з видом на річку Ельбу.

Ельбська філармонія в Гамбурзі
Оперний театр в Осло

2009 року міжнародне архітектурне бюро Snøhetta отримало нагороду World Architecture Award за будівлю площею майже 83 000 квадратних футів, яка є однією з найбільших культурних споруд Норвегії і прикрашає край фьорда в Осло. Вхід до будинку можливий як сушею, так і на човні, а сам зал відомий чудовою акустикою. Не варто забувати і про панорамний вигляд на Осло в 360 градусів з даху будівлі.

Оперний театр в Осло
Центр Гейдара Алієва в Баку

У серці столиці Азербайджану міцно стоїть Центр Гейдара Алієва, що є справжнім архітектурним шедевром Захи Хадід, з його красиво вигнутою структурою і гігантським скляним фасадом. Звільнена від традиційної радянської архітектури XX століття, будівля символізує нову культурну епоху країни. Розміщений на вершині пагорба культурний центр наче домінує над містом, а його форма у вигляді НЛО підкреслює різноманітну культуру Азербайджану, так показує оптимізм нації, яка дивиться в майбутнє.

Центр Гейдара Алієва в Баку
Оперний театр Аудиторіо-де-Тенеріфе

На березі Атлантичного океану, в порту Санта-Крус на Тенеріфе, будівля опери Аудиторіо-де-Тенеріфе імітує величезну хвилю завдяки своїй чудовій арковій структурі, спроектованій архітектором Сантьяго Калатрава Вальсом. Настільки сучасна будівля на Канарських островах здається аномалією серед традиційного міського пейзажу. Концертний зал поєднав більшість іспанських архітектурних досягнень.

Оперний театр Аудиторіо-де-Тенеріфе

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.