До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

11 відомих культурних діячів, винахідників та науковців з українським корінням

Протягом десятиліть, з тих чи інщих причин, тисячі українців залишали батьківщину й емігрували в інші країни. Чимало з них не цуралися свого походження й виховували дітей з розумінням про їхнє коріння.

Зиґмунд Фройд
Зиґмунд ФройдЗиґмунд Фройд

Один з найвідоміших в історії психологів та неврологів Зиґмунд Фройд народився в Австро-Угорщині та переважну частину свого життя прожив у Відні. Однак батьки Фройда були родом з України. Його батько Якоб Фройд народився в місті Тисмениця Івано-Франківської області й провів там перші 25 років свого життя. Мати Зиґмунд Амалія Натансон родом з міста Броди на Львівщині, а виросла в Одесі.

Реклама
Володимир Хавкін

Бактеріолог Володимир Хавкін народився й виріс в Одесі, втім більшу частину життя працював у різних куточках світу. Своєю роботою Хавкін врятував життя мільйонам людей — саме він винайшов вакцини проти холери та чуми. Досліди з винайденими вакцинами Хавкін найчастіше проводив на власному організмі.

Ігор Сікорський
Ігор СікорськийІгор Сікорський

Ігор Сікорський – видатний авіаконструктор. Він народився в Києві, де виріс і здобув освіту в Київському політехнічному інституті. Сікорський отримав світове визнання, коли йому було 24 роки, — його бомбардувальник "Ілля Муромець" став рекордсменом із вантажності. 1918 року авіаконструктор виїхав до США, де вже у 1923 році відкрив власну компанію – Sicorski Air Engineering. Літаки та гвинтокрили Сікорського першими у світі перетнули Атлантичний і Тихий океани та були взяті на озброєння армією США.

Серж Лифар
Серж ЛифарСерж Лифар

Серж Лифар — Сергій Михайлович Лифар — один з найвидатніших танцівників та хореографів світу, засновник Академії танцю при оперному театрі у Парижі (Опера Гарньє або Гранд-опера). Лифар народився в одному із сіл поблизу Києва в родині Михайла Яковича Лифаря та Софії Василівни Марченко. Перші кроки в танцювальній кар’єрі він зробив у київській балетній студії Броніслави Ніжинської "Школа руху". Саме Сержа педагог забрала до Франції, де повною мірою розкрився його талант танцівника.

Стів Дітко

Стів Дітко — відомий американський художник-аніматор українського походження. Відомий як один із творців Людини-павука. У 1956 році Стів Дітко почав співпрацювати із компанією Atlas Comics, яка сьогодні відома як Marvel Comics. Саме в цій компанії Дітко здобув визнання, співпрацюючи зі Стеном Лі. Разом вони працювали над такими коміксами, як "Людина-павук" і "Доктор Стрендж". Ідея підлітка-супергероя із силами павука належить Лі, проте саме Дітко створив його культовий червоно-синій костюм і "прикріпив" до його зап'ясть павутиння.

Енді Воргол
Енді Воргол Енді Воргол

Культовий американський митець Енді Воргол — Ендрю Варгола — має українське коріння. Один із засновників попарту та один з найвідоміших діячів сучасного мистецтва народився в сім’ї лемків, але вже в США. Світові він відомий своїми роботами Coca-Cola, "Банки супу Кемпбелл", "8 Елвісів", "Монро" та багатим кінематографічним доробком.

Стів Возняк
Стів ВознякСтів Возняк

Стів Возняк — один зі співзасновників найвідомішої технологічної компанії у світі Apple. Інформація про українське етнічне походження Возняка почала поширюватися у ЗМІ після виходу видання "Галактика Україна. Українська діаспора: видатні постаті" Віталія Абліцова. У цьому довідникові автор стверджує, що рідні Стіва є вихідцями з села Червона Діброва, що на Буковині. У 2017 році, під час виступу на Olerom Forum 1 в Києві, сам Стів Возняк заявив: "Багато хто в мене запитує: "Стів, ти поляк?" Бо моє прізвище Возняк. Я відповідаю: Ні, я українець".

Квітка Цісик
Квітка ЦісикКвітка ЦісикФото: KMC records, Cisyk family archive (kvitkacisyk.com)

Квітка Цісик — популярна американська співачка, яка народилася в родині вихідців з України. Батьки Квітки — Іванна та Володимир Цісики — родом із Західної України, але народилася і виросла вже в США. У дитячі та юнацькі роки Квітка Цісик відвідувала "Школу українознавства" та перебувала в лавах пластунів.

Девід Копперфілд
Девід КопперфілдДевід Копперфілд

Девід Копперфілд — Девід Коткін — найвідоміший у світі ілюзіоніст та гіпнотизер, що здобув славу виконанням видовищних фокусів та трюків. Він народився в США в родині євреїв, проте його дідусь по батьківській лінії був іммігрантом з України.

Чак Поланік
Чак ПоланікЧак Поланік

Автор культового роману "Бійцівський клуб" Чак Поланік має українське коріння. Дід всесвітньо відомого письменника був українцем, що емігрував до США. В Україні живе троюрідний брат письменника.

Макс Левчин
Макс ЛевчинМакс Левчин

Максиміліан (Макс) Левчин — співзасновник і головний інженер найвідомішої у світі системи платежів PayPal. Він народився й виріс у Києві. У 1991-му, коли йому було 16, він із сім'єю іммігрував до США, де десять років по тому заснував PayPal. Ім'я Максиміліан дано на честь українського художника і поета Максиміліана Волошина-Кірієнка.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.