До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як запобігти джетлагу: що робити до, під час і після перельоту

Подорож обіцяє бути прекрасною, але не першого дня після перельоту? Різка зміна часових поясів є досить сильним стресом для організму, якому властивий стан хиткості, розгубленості, сильної втоми й бажання з'їсти все навколо. Коротка назва синдрому — джетлаг, а ми розповідаємо як не зіткнутися із цим станом (ну або хоча б з ним потоваришувати).

Photo: Cass Bird

Усім відомі два способи боротьби з джетлагом: згорнутися калачиком в готельному ліжку й відкласти день (і ніч) на потім або не давати собі заснути, страждаючи від важких повік і загальмованої поведінки. Обидва варіанти, до речі, жахливі. Ви або повністю втратите день, або проведете його в муках. Як же приборкати симптоми зміни часових поясів?

Реклама

Доктор Колін Еспі, експерт зі сну з Оксфордського університету, рекомендує попрацювати над сном за кілька днів до перельоту. Для тих, хто летить на схід: "За кілька днів до перельоту обідайте, лягайте спати та ставте будильник на годину раніше щодня", – говорить Еспі. Протилежний підхід потрібен тим, хто летить на захід. "Зсувайте приймання їжі й сон на годину пізніше щодня перед перельотом. Коли ви приземлитеся, намагайтеся не спати впродовж дня, аж доки не стемніє ", – зазначає Еспі.

Багато рейсів, особливо трансатлантичні в Європу, вилітають пізно вночі й приземляються рано вранці, що означає потребу спати. Виспатися на середньому сидінні між двома підлокітниками й колінами, що впираються в спину сусіда спереду? Легше сказати, ніж зробити. Доктор Ніл Клайн з Американської асоціації сну рекомендує максимально зменшити вплив зовнішніх подразників, тому не забувайте маску для сну й беруші. "Дехто рекомендує мелатонін, але мало даних, що підтверджують його ефективність", — додає Клайн.

У той час як утримання від їжі є одним з методів у боротьбі зі зміною часових поясів, просте спостереження за тим, що ви їсте й п'єте, також може поліпшити ваше самопочуття після перельоту. Хоча тривала подорож легко стає виправданням для фастфуду, така поблажливість може нашкодити в довгостроковій перспективі. "Збалансоване харчування, тобто достатня кількість білка й корисних жирів, а також деякі складні вуглеводи (наприклад, солодка картопля або кіноа) допоможуть вам запобігти збоям", — пояснює дієтолог Шира Ленчевський.

І Ленчевський, і Клайн радять відмовитися від келиха вина. "Я думаю, що більшість людей відмовляється від алкоголю, гадаючи, що це допоможе їм заснути. Алкоголь, до речі, може добре стимулювати ", — говорить Ленчевський. Навіть якщо ви засинаєте досить легко, алкоголь не буде ліпшим рішенням. "Алкоголь розділяє сон на фрагменти. Тому навіть якщо він допоможе заснути, сон не буде якісним ", — додає Клайн. Замість цього з'їжте трохи вишні — це природне джерело мелатоніну — або випийте ромашкового або м'ятного чаю. Також буквально їжте воду, оскільки зневоднення погіршує джетлаг.

Після приземлення якомога швидше отримайте дозу денного світла. "Один зі способів зменшити симптоми й швидше пристосуватися до змін часового поясу — це передусім отримати сонячне або інше яскраве світло після ранкового приземлення. Це допомагає відновити добовий ритм", — пояснює лікар. Просто ще одна вагома причина вийти на вулицю й розважитися в новому місті.

За матеріалами vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.