До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Грецькі канікули: гід по острову Ідра

Греція — найпопулярніший туристичний напрям сезону. У новому мініпроєкті vogue.ua, присвяченому грецьким островам, модні київські дівчата діляться своїми улюбленими місцями в Греції. Відкриває проєкт Анастасія Івченко з гідом грецьким островом Ідра.

Я дуже люблю повертатися в місця, де беззастережно добре. Так з Ідрою: мені подобається приїжджати сюди; точно знаю, що змогла б сюди легко повернутися ще разів так сто. Я знаю її вздовж і впоперек, і, попри це, тут немає fear of missing out.

Реклама

Ідра — острів для простого життя. І на перший план тут завжди виходять дуже приземлені задоволення: смак солоної води на тілі, скибочка кавуна після півгодинної прогулянки до пляжу під пекучим сонцем, радість від першого за літо ластовиння на носі, роздивляння рибальських баркасів і розкішних яхт. З подібного опису може скластися враження, що Ідра — глухе село, але це зовсім не так.

Через близькість до столиці (плисти лише півтори години) острів дуже вподобали афіняни, які люблять приїжджати сюди на вихідні або за першої ліпшої нагоди. Прославив Ідру і її негласний статус "музи" серед усіх грецьких островів: свої літні резиденції тут збудували Юрген Теллер і Леонард Коен. Саме через любов до творчості останнього я колись і приїхала на острів. Ідра донині відповідає Коену взаємністю — у кожній сповненій самоповаги таверні обов’язково висить його портрет. І зазвичай на найпочеснішому місці.

На Ідрі можна відпочити всамітнено, а можна зануритися з головою в острівне життя. Серце будь-якого острова, і Ідра не виняток, — це, звісно ж, порт. Тому якщо ви любите поліфонію, варто оселитися неподалік від порту. Якщо ж полюєте на умиротворення й тишу, підшукайте будинок у районах Каміні або Вліхос.

Анастасія Івченко

Під час нещодавньої подорожі я вирішила зупинитися в активній частині острова, неподалік від порту. Оселитися тут — означає бути трохи далі від повноцінного пляжу, але набагато ближче до моїх улюблених місцин.

Будинок на Ідрі, як і майже скрізь, найліпше шукати на Airbnb. Що далі від порту, то гарніше: з білими облицьованими стінами, великою кількістю антикваріату й власними терасами. Що стосується готелів, то я б радила Orloff, Bratsera, Hydrea і Hydryoussa.

Анастасія Івченко

Здебільшого територія готелів закрита, але в Bratsera можна зайти на обід, який тут подають у дворі з басейном. Від сонця рятують тенти й дерева. Тут само в Bratsera ми дізналися про найкращий рибний ресторан. Його нам порадив офіціант. Psaropoula розміщується в самому серці порту, на узвишші. Звідси відкривається розкішний краєвид на вечірній пагористий острів. А ще тут дуже смачно.

Але в центрі гастрономічного устрою Ідри, як і всієї Греції, звісно ж, таверни. Тут їх повно, і це найкраще місце для вечірніх посиденьок після дня, проведеного на пляжі. Їсти, пити домашнє вино, сміятися, згадувати, яким прекрасним був день і передчувати наступний, який точно буде ще ліпшим, — у подорожах до моря для мене це завжди найулюбленіший момент. Таверни тут на кожному кроці, але мої улюблені — це Paradosiako і Lulus.

А найкласніша таверна розміщується далеко від центру, на пляжі біля готелю Four Seasons (не має до мережі ніякого стосунку). Там прекрасно все: тарамасалата, паста з крабом, восьминоги, кальмари у фритюрі. Мені тут і картопля фрі найсмачніша, а я в ній великий фахівець. Якщо хочеться отримати досвід світської вечері, вирушайте до італійського ресторану Il Casta. Тут я віддаю перевагу класиці — пасті cacio e pepe. Ще один чудовий варіант на вечір — завітати до закладу Spilia або Hydronetta Beach Bar, взяти коктейль і проводжати поглядом сонце, що падає за обрій.

Що стосується пляжного відпочинку, то Ідра не славиться визначними пляжами. Ті, що поблизу порту, — скелясті, зі сходами до води, а я не дуже люблю такі.

До гарних пляжів можна дійти пішки (це потребує приблизно 30—40 хвилин) або доплисти. Мої улюблені місця, щоб скупатися й добре відпочити: пляж біля готелю Four Seasons і білогальковий Бісті.

Про себе й подорожі я давно зрозуміла одну важливу річ — мені завжди потрібне естетичне й інтелектуальне підживлення. Хоч де я буду, мені треба знайти музей і піти туди. Ідра — невеликий острів, але з великою історією, тому тут легко можна втамувати культурний голод. А зважаючи, що на Ідрі весь день тримається спека, прогулянка прохолодним музеєм стає справжнім порятунком. Я раджу навідатися до маєтку політичного діяча Лазаря Кундураотіса. Будинок стоїть на височині й доведеться трохи попітніти, але інтер’єри старого світу того варті. Обов’язково зайдіть до Музею Ідри.

Добірка грецьких костюмів там уражає, а ще на самому верхньому поверсі час від часу змінюються експозиції. У 2009 році афінський Deste Foundation відкрили невеликий виставковий простір у приміщенні колишньої бойні — DESTE Project Space Slaughterhouse. Неодмінно відвідайте це місце, але з огляду на історичний контекст будівлі, підготуйтеся до не найприємніших речей. Я б радила не завершувати свій маршрут тільки відвідинами цього музею. Якщо пройти трохи далі, вам відкриються абсолютно приголомшливі краєвиди. Я люблю прогулюватися в цей бік на заході сонця, з музикою або в повній тиші.

Щоразу, їдучи з Ідри, я обіцяю собі повернутися. І завжди дотримую слова. Як же сильно я люблю цей острів. Острів, де завжди все добре.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.