До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 місць із серіалу Netflix "Наша планета", де ми ніколи не побуваємо

У 2019 році на Netflix вийшов серіал "Наша планета", над створенням якого працював сер Девід Аттенборо відомий на увесь світ натураліст і ведучий програм про світ природи і тварин. І якщо раніше вас не надихали подібні проєкти, то цього разу не скупіться на увагу: неймовірні кадри, недоступні місця, емпатія до кожної живої істоти і продуманість слів роблять цей документальний серіал одним з найкращих у своїй галузі. До слова, знімальній групі проєкту вдалося побувати в місцях, де нога людини небувала рідкість. Vogue.ua виділив 5 місць, з якими ми познайомилися завдяки серіалу.

Кадр із серіалу Netflix "Наша планета"
Пустеля Атакама в Південній Америці

Пустеля Атакама — найпосушливіше місце на Землі. Вона знаходиться в Південній Америці і про неї ми чули менше, ніж про ту ж Сахару. Не встигає епізод "Від пустель до лугів" початися, як чудово поставлений голос сера Аттенборо заявляє, що "в пустелі Атакама є місця, де жодного разу не фіксували опади". Звучить хвилююче. А ще більший трепет викликають кадри з піщаними дюнами і зграями птахів, для яких ці самі дюни — найкращий можливий дім. Навряд чи багатьом захочеться вирушити на пікнік у пустелю, але дізнатися про подібне місце і його необхідний вплив на світ фауни беззастережно важливо.

Реклама
Кадр із серіалу Netflix "Наша планета", епізод "Від пустель до лугів"
Арктика

Арктика. "Замерзлий океан, оточений сушею", — розповідає Аттенборо про Північний полюс в епізоді "Крижані світи". Наскрізною темою епізоду є клімат. Планета нагрівається, льодовики тануть, тварини залишаються без прихистку і їжі. Сумно дивитися на самотніх білих ведмедів, що поневіряються льодовиками Арктики в пошуках їжі, і сумно розуміти, що якщо планета буде й надалі нагріватися, то невдовзі нам просто нікуди буде їхати — не буде того Північного полюса, про який ми читали в книгах.

Кадр із серіалу Netflix "Наша планета", епізод "Крижані світи"
Південна Тайга

Тайга — звучить знайомо, вона відома суворістю своїх лісів і простягається на тисячі кілометрів. І саме через останній пункт нам здається неможливим побувати на території всіх тисяч кілометрів. До того ж, випадково в лісах Південної Тайги можна наштовхнутися на амурського тигра. Їх залишилося мало, навряд чи представник сімейства дасть себе погладити. Якщо ви зберетеся в Тайгу, вибирайте теплу пору року. Зима тут — мертвий сезон.

Кадр із серіалу Netflix "Наша планета", епізод "Ліси"
Відкритий океан

Відкриті води (і глибини) найгрізнішого з океанів — Південного — мало вивчені. Найдальші його простори не контролює жодна з держав. Там граються дельфіни, полюють косатки, процвітає планктон і знаходяться альбатроси. На жаль, через відсутність контролю, доступні людині місця нещадно експлуатуються, що призводить до змін екосистеми та руйнування океанічного дна. Схожі з космосом кадри, де глибоководна машина-трансформер занурюється майже на кілометрову глибину, дозволяють нам побачити те, до чого, здається, не готові навіть науковці. Настільки далеко і глибоко складно потрапити, тому епізод "Морські глибини" допомагає дізнатися про планету трохи більше.

Кадр із серіалу Netflix "Наша планета", епізод "Морські глибини"
Джунглі Борнео

Джунглі Борнео розташувалися на однойменному острові — одному з найбільших у світі. Це доволі ізольоване і важкодоступне місце, а якщо вам все ж вдасться погуляти хащами Борнео, то ви зможете збагатитися неймовірним досвідом. Більшість рослин і тварин на цьому острові — ексклюзивні види, які можна зустріти лише тут. Вони мають дивний зовнішній вигляд, дивні стратегії виживання, дивно поводяться... дивне все. Тому якщо чудесні стоноги і кровожерливі рослини надихають вас лише на екрані, приділіть час епізоду "Джунглі" — в ньому показано рівно стільки, скільки ви готові побачити.

Кадр із серіалу Netflix "Наша планета", епізод "Джунглі"

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.