До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

9 документальних серіалів і фільмів, на які раніше бракувало часу

Vogue.ua склав великий список документальних фільмів і серіалів — про моду й спорт, політику, природу й навіть віруси. Якщо вам давно бракувало часу на документалістику, то ця добірка для вас.

"Сірі сади"

Якщо ви любите моду й стиль, то "Сірі сади" — ваше все. Цей незалежний документальний фільм 1975 року розповідає історію Едіт Був’є Білл, двоюрідної сестри Джекі Кеннеді. У 40-х вона була манекенницею й модницею, завсідницею нью-йоркських вечірок, крутила роман з мільярдером Джоном Полом Гетті. У 70-х разом з матір’ю оселилася в родинному маєтку в Східному Гемптонсі й стала відлюдницею — про цей період якраз знято фільм. Великої уваги в стрічці надано стилю ексцентричної й, безперечно, обдарованої Едіт: вона носила тюрбани зі старих светрів і заколювала сукні брошками, шила спідниці з мереживних старовинних скатертин, любила розкішні шуби й туфлі. Свої колекції Едіт Був’є присвячували Prada і Chloe, а своєю творчою музою її називали Марк Джейкобс і Кельвін Кляйн.

Реклама
"Планета Земля"

Один з найцікавіших документальних серіалів про нашу планету. У 2006 році це був найдорожчий і найамбітніший проєкт BBC — на нього витратили 20 мільйонів доларів, що на той період було прецедентом. "Планета Земля" містить 11 епізодів, кожен з яких присвячений одному природному явищу. Наприклад, друга серія розповідає про гори, третя — про прісну воду, а четверта — про печери. Серіал знімали впродовж п’яти років у всьому світі.

"Марадона"

Асіф Кападіа, один з найталановитіших документалістів світу, лауреат премії "Оскар" за блискучий фільм про Емі Вайнхаус "Емі", цього разу взявся за біографію іншої легендарної особистості — футболіста Дієго Марадони. Стрічку знято за цілковитої підтримки футболіста, на основі 500 годин раніше не демонстрованих відеоматеріалів з його особистого архіву. Фільм зосереджений на семи роках перебування Марадони в Неаполі, коли він вивів у світові лідери футбольний клуб "Наполі". Не оминає увагою режисер і злочинне життя Неаполя в ті роки, і пристрасть Марадони до наркотиків. Сам Асіф Кападіа каже, що з дитинства обожнює Марадону і все життя мріяв зняти цей фільм.

7 Days Out

Серія документальних фільмів Netflix, присвячених знаковим персонам у моді, музиці, спорті й дослідженнях космосу. Кожен епізод знято як окремий фільм, що розповідає про одного героя. Знімали під час звичайного життя кожного персонажа. Перший фільм присвячений Карлу Лагерфельду. Режисер Ендрю Россі провів сім днів поруч із креативним директором модного Дому Chanel у процесі підготування до весняного кутюрного показу 2018 року. Тож перша серія — чудова нагода побачити все, що відбувається за закритими дверима Дому Chanel очима самого Карла.

BBC: Modern Masters

У 2010 році BBC зробили чудовий подарунок всім небайдужим до мистецтва. Modern Masters ("Сучасні майстри") — документальний серіал про чотирьох ключових сучасних художників XX століття, як-от Пікассо, Матісс, Далі й Воргола, а також про їхній вплив на сучасне мистецтво, дизайн і архітектуру. Головна цінність проєкту в тому, що це дуже сучасний серіал, який розглядає художників не як застиглих геніїв і класиків, які залишилися у своєму часі — а, навпаки, простежує їхній зв’язок із сьогоднішнім днем. Наприклад, розповідає про те, як Пікассо вплинув на сучасну моду й на скандального художника Джеффа Кунса.

Knock Down The House

Головна героїня цього документального фільму з бойовою назвою "Знести будинок" — Александрія Окасіо-Кортес, наймолодша конгресвумен США й одна з найяскравіших жінок в американській політиці. Серіал розповідає про чотирьох жінок-демократок, які вирішили балотуватися в Конгрес на виборах у Сполучених Штатах у 2018 році: Александрію Окасіо-Кортес з Нью-Йорка, Емі Вілелу з Невади, Корі Буш із Міссурі й Паулу Джин Суаренгін із Західної Вірджинії. Троє програли вибори, але Александрія вирвалася вперед. Символічно, що режисерка фільму Рейчел Лірс розпочала роботу над ним на наступний день після обрання Дональда Трампа. Вона хотіла присвятити свій фільм жінкам, які не були професійними політикинями, але зуміли домогтися довіри виборців у консервативному світі політики й повести за собою людей. Чудовий серіал, щоб зрозуміти харизму Александрії Окасіо-Кортес, яку називають однією з найперспективніших політикинь Штатів.

Pandemic: how to prevent an outbreak

Познайомтеся з героями, які перебувають на передовій боротьби з грипом, і дізнайтеся про їхні зусилля щодо запобігання наступному глобальному спалаху: так анонсує Netflix свій новий документальний проєкт. Кожна серія присвячена актуальній темі, яка так чи інакше була на порядку денному в усьому світі. Наприклад, в одній з перших серій ведуть дебати про вакцини, тоді як медичні працівники роблять щеплення від вірусу Еболи в Конго й грипу в таборах для ув’язнених на кордоні США й Мексики; також є серія про пташиний грип, істерію з приводу якого наша країна переживала кілька років тому. У центрі серіалу — безстрашні лікарі й учені, які працюють, щоб врятувати світ, поки суспільство сперечається, лається й дискутує.

Diana Vreeland: The Eye Has to Travel

Висловлювання легендарної редакторки моди, в минулому головної редакторки американського Vogue Діани Вріланд увійшли в історію — як, наприклад, фраза про те, що "око має подорожувати", яку винесено в назву цієї стрічки. Фільм зняла у 2011 році двоюрідна онука Вріланд, а його прем’єра відбулася на Венеціанському кінофестивалі. У фільмі представлені аудіо- й відеоінтерв’ю Вріланд, а також інтерв’ю з колегами, сім’єю й друзями. Хроніка веде від Парижу 20-х — прекрасної епохи, коли 17-річна Діана входила до богемного товариства Парижу й дружила із Сергієм Дягілєвим; розповідає про переїзд Діани до Нью-Йорка, а також про її дальший переїзд до Лондону зі своїм чоловіком Рідом Вріландом. Тут вона відкрила крамницю спідньої білизни, почавши свою кар’єру в моді; про роботу в Harper's Bazaar і Vogue.

Free Solo

Ніщо так не допомагає переглянути власне ставлення до життя, як фільми про людей, які вміють ризикувати й розширювати рами. Наприклад, стрічка "Фрі-соло", яка розповідає історію сміливого скелелаза Алекса Гоннольда — першої людини, яка без жодної допомоги піднялася на фактично повністю прямовисну 3000-футову гору "Ель-Капітан" у національному парку Йосеміті. У 2018 році "Фрі-соло" здобув "Оскар" як найкращий документальний фільм.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.