До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Зірки і не тільки: кого слухати на Leopolis Jazz Fest поза головною сценою

Великою помилкою буде приїхати до Львова на Leopolis Jazz, але слухати лише зірок-хедлайнерів. Завсідники фестивалю знають: відкриття іноді трапляються там, де їх не чекаєш. Leopolis Jazz стартує вже 26 червня, а Vogue.ua тим часом розповідає про музикантів з усієї Європи, заради яких варто прийти на "безкоштовні" сцени фестивалю на площі Ринок або у дворі палацу Потоцьких. Не пошкодуєте.

Renaud Garcia-Fons: Revoir Paris Trio

26 червня на площі Ринок о 17:00

Реклама

На площі Ринок фестиваль відкриє знаменитий французький контрабасист Рено Гарсіа-Фонс. Якщо слухати Рено навіть із закритими очима і нічого про нього не знати, все одно миттєво стає зрозуміло, що це дуже французька музика: контрабас Гарсії-Фонса звучить грайливо, жваво, динамічно і нагадує про Париж 1960-х і музику Мішеля Леграна. До того ж, Рено – революціонер: свого часу він додав до контрабаса п'яту струну, що розширило можливості інструменту (часто, коли Гарсіа-Фонс грає, публіці здається, що звучить не контрабас, а скрипка). У Львові прозвучать вальси, балади, джаз і класична музика в сучасних аранжуваннях.

Month of Sundays

27 червня на площі Ринок о 15:00

Якщо ви любите експериментальну музику, вам сподобається молодий квартет з Відня, Months of Sunday. Австрійці поєднують у своїй творчості мінімалізм, построк і джаз і за кілька років встигли зіграти на ключових європейських фестивалях джазу: Jazz Fest Wien, Jazz And The City Salzburg і Jazz November Bayreuth. Це стильна, камерна, непроста музика, тому варто приготуватися до уважного занурення. На сцені будуть духові, альт-саксофон, барабани і гітара.

Claudia Campagnol

29 червня на площі Ринок о 15:00

Джаз, соул і ритм-енд-блюз – улюблені жанри молодої датської співачки Клаудії Кампаньол, які вона легко міксує у своїй музиці. Клаудіа виросла на творчості Чіка Коріа та Гербі Генкока, працювала зі Стіві Вандером (2009 року Клаудіа була бек-вокалісткою на одному з його шоу) і Нільсом Ландгреном. Цього року вийшов її дебютний альбом I'm Strong, в якому вона і співає, і грає на клавішних, і на гітарі. Це справжній триб'ют джазу: тут багато лірики, балад, соул-композицій в дусі 80-х. А ще у Клаудії пронизливий, дуже красивий тембр.

Nils Wogram Nostalgia Trio

28 червня, сцена у дворі палацу Потоцьких, 14:00

Музика, яку створює німецький тромбоніст Нільс Вограм, стала б чудовим саундтреком до стрічок у жанрі "нуар" – у ній є частка меланхолії. Вограм – один з найяскравіших музикантів Європи нової хвилі. Джаз, який він створює, є інтелектуальним, але не нудним: Вограм грає дуже жваво і зухвало, а в інтерв'ю розповідає, що любить панк. Преса пише, що Вограм грає джаз на тромбоні "зі швидкістю і гнучкістю саксофоніста". У Києві музикант виступить разом зі своїм тріо.

Pokaz Trio

28 червня, сцена у дворі палацу Потоцьких, 12:00

Запам'ятайте цю групу: ми ще не раз почуємо про неї. Pokaz Trio – джазовий гурт з Одеси, який 2016 року створив піаніст і композитор Андрій Показ. У своїй музиці Pokaz Trio виходять за межі джазу, поєднують класику, етнічну та електронну музику. Звучать легко, стильно, музика наповнена образами, змістовна і філософська. Наприклад, свій дебютний альбом музиканти назвали Kintsugi – в Японії це мистецтво реставрації кераміки, а в інтерпретації музикантів – можливість нагадати собі і оточенню про те, що створювати – завжди складніше, ніж руйнувати, але саме до творення прагне людина. Для одеситів це буде дебют на Leopolis Jazz Fest.

DZ`OB

29 червня, сцена у дворі палацу Потоцьких, 12:00

Ще одна українська група, яка любить експерименти – це міні-оркестр з Дніпра DZ'OB. У межах нашої країни цей гурт – унікальний: музиканти поєднують техно, дабстеп з авангардною академічною музикою. У складі групи – гобой, кларнет, фагота, скрипка, віолончель і електроніка. Гурт зародився у Дніпрі 2014 року як електроакустичний ансамбль, а 2016 року випустив перший альбом. До 2019-го у нього є вже три альбоми, сольні концерти по всій країні і великий кредит довіри від арт-директора фестивалю Олексія Когана, який називає виконавців зірками нової української музики. Найдивовижніше в DZ'OB – їхній драйв: від групи, яка грає інтелектуальну авангардну музику, не очікуєш такої енергетики.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.