До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як українці виступили на музичному фестивалі Sziget

З 8 до 15 серпня в Будапешті відбувався один з найбільших музичних фестивалів в Європі – Sziget, який відвідали понад 560 000 осіб. Цього року його гостями стали близько 2000 українців, а відразу кілька наших груп зібрали повні сцени. Vogue.ua дізнався у ONUKA, 5'nizza і Kadnay їхні враження про Sziget.

ONUKA

Концерт ONUKA, яка вже вдруге виступала на Sziget, відбувся на одній з головних сцен – World Music Stage. Близько 23:00 перед нею вже не було як проштовхнутися – українські прапори були сусідами з прапорами Греції, Швейцарії, Великобританії.

Реклама
Виступ Onuka на Sziget

"Концерт принципово відрізнявся від попереднього, адже цього року ми були хедлайнерами World Stage. На цій сцені колись виступали ДахаБраха, цього ж року ми були єдиним українським гуртом, якому випала нагода представити тут свою музику. Сцена є третьою за значимістю на усьому фестивалі, і для нас була велика честь на ній виступити. Відверто кажучи, хвилювання було ще більше, ніж раніше, але, мені здається, ми свою місію виконали гідно", – згадує Ната Жижченко про виступ.

Про сам фестиваль артистка розказує: "Sziget вже став легендою, у нього є своя історія та атмосфера, за якою їдуть щорічно звідусіль. Перелік артистів – завжди вражає, і навряд чи взагалі можно їх усіх почути. Як на мене, фестиваль достатньо хіпарський. Музика, спека, пилюка… Усі люди в банданах чи масках, ніби на Burning Man. Ми були лише два дні, але встигли потрапити на лайви Dua Lipa, MØ та Nick Murphy. На Dua Lipa, здається, зібралось тисяч двісті. Я й не згадаю інших обставин, коли була у такому густому і великому натовпі. Класний лайв, проте куди більше цього разу вразила датська співачка MØ. Мені близька її музика, і за нею завжди цікаво слідкувати. Концерт, хоч і був в день, але за атмосферою та енергетикою міг би позмагатися з лайвами хедлайнерів. Нік Мерфі, він же Chet Faker, на жаль, дещо розчарував, а от частіше за все ми згадуємо простих вуличних музикантів, здається, із Франції. Вони переобладнали своє авто у сцену і лабали нон-стоп кавери на різноманітні хіти. Робили це у такому абсолютно трешовому рейверському переосмисленні. Почувши їх раз, ніхто не зміг пройти повз. Своєю музикою вони влаштували навколо себе вечірку без правил та обмежень".

Молодим музикантам команда ONUKA радить: "Треба одягатися максимально легко, адже спека просто шалена, і так тут завжди. На фестивалі важко не те що чекати чи виступати, іноді – просто думати. По-друге, мати з собою все необхідне для зв'язок та носа, адже пил неймовірний. А третє – на своєму лайві віддаватися на повну, виступати так, щоб, у першу чергу, ви самі були задоволені своїм виступом".

<b>ONUKA_SZIGET</b>

5'nizza

Андрій Запорожець і Сергій Бабкін вперше виступали в Будапешті. Їх концерт перетворився на невеликий квартирник, де зібралися фанати 5'nizza і співали улюблені всіма пісні на повний голос.

Виступ 5'nizza на Sziget

"Публіка на Sziget відкрита і емоційна, – розповідає Андрій Запорожець. – І це дуже надихає. Я не перший раз на фестивалі як гість і знаю, що найцікавіше часто відбувається за межами головної сцени. Якщо ви потрапили на Sziget, потрібно відразу змиритися з тим , що побачити і почути все фізично неможливо. Для себе я вирішив сприймати не більше двох артистів в день. Після нашого виступу я залишився ще на два дні фестивалю. Найбільше мені запам'яталися Unknown Mortal Orchestra і Asaf Avidan. Крім великих концертів на острові ще дуже багато спонтанних перформансів і музики з усього світу – тут можна по максимуму розширити свій музичний кругозір ".

Андрій Запорожець

Молодим артистам, які тільки поїдуть на фестиваль, Запорожець радить отримувати максимальне задоволення від процесу, незалежно скільки людей стоять під сценою, і не слухати нікого.

<b>5nizza_SZIGET</b>

KADNAY

Молодий український бренд Kadnay стояв у розкладі European Stage на 15:15, але ранній як для фестивалю час і палюче сонце не завадили нашим музикантам запалити по максимуму. На звук їх барабанів люди стікалися з усього фестивалю – було голосно і весело.

Виступ KADNAY на Sziget

"Sziget – це космос, мрія, яка стала реальністю. Ще кілька років тому ми їздили на Sziget як гості, щоб доторкнутися до тієї атмосфери, емоційно і музично насититися і, звичайно, надихнутися. А цього року нам самим випала честь представляти Україну на міжнародній музичній арені, – розповідає Дмитро Каднай. – Звичайно, було хвилююче, адже це наш перший масштабний фестиваль за межами України. Але емоції просто фантастичні – музичний обмін минув успішно. Тепер – хочеться на Main Stage. Це крутий стимул, щоб не зменшувати обороти ні на секунду і творити ще більше! Окрема подяка всій нашій команді KADNAY, без якої це було б просто неможливо і всім хто прийшов нас підтримати. Музика не має кордонів ".

"Чесно, я не люблю фестивалі. Перебувати серед безлічі людей, в непрохідному рівні децибели навколо – це якось складно для мене. Відпочивати абсолютно не вдається. Але з іншого боку, це нереальний музичний штурм, в якому можна відкрити для себе щось нове, яскраве, отримувати заряд енергії та емоцій, насолодитися звучанням улюблених команд – з цим організатори фестивалю впоралися чудово, – додає Філ Коляденко. – На фестивалі ми також встигли послухати Lana Del Rey і Mumford & Sons. Лана – дуже ніжна і чуттєва, на сцені чудова картинка, але ось вокал засмутив. На виступ Mumford & Sons я мріяв потрапити дуже давно. Свого часу заслухався їх інді-фолком. Безумовно, один з моїх улюблених напрямків. Ось прямо для душі ".
<b>Kadnay_SZIGET</b>
Beissoul & Einius

Незважаючи на те, що електронний дует Beissoul & Einius офіційно має литовську прописку, в Україні його знають і люблять. Музиканти постійно виступають в нашій країні і самі не перестають зізнаватися їй у коханні. На Sziget під час їхнього виступу було чимало жовто-синіх прапорів, а їх музика точно зрозуміла без слів.

Виступ Beissoul & Einius на Sziget

"Це навіть не фестиваль – це живий організм, музично-культурний вибух, обійти стороною який просто неможливо. У це хочеться пірнати, стрибати і плисти зі швидкістю світла, і дивитися, що буде далі і далі, – розповідають литовці про сам фестиваль. – Sziget – це вищий пілотаж музики і перформансу. Я думаю, що тиждень проживання тут для багатьох буває найкращим спогадом літа і навіть року, а для деяких може і життя. Я їхав би сюди щороку, це треба відчути. Про наш виступ хочеться сказати, що це була справжня Love Revolution. Це неймовірно потужна енергетика, люди з рухливими в повітрі прапорами України, Литви, Угорщини, усмішки, овації і безліч піднятих рук ".

"На Sziget ми поспішали побачити всіх своїх улюбленців – Gorillaz, Lana Del Rey, Bonobo, Cigarettes After Sex, – згадують музиканти. – Намагалися побувати скрізь і обійти весь фестиваль".

<b>BE_Sziget</b>

Фото: Юрій Яцкулич

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.