До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Красиво": чим Тіна Кароль здивувала в новому альбомі

2 квітня виходить новий альбом Тіни Кароль "Красиво" — танцювальний, зухвалий, завдяки якому ми відкриємо для себе зовсім іншу попдіву. Однією з перших нові пісні слухала редакторка відділу культури Дарія Слободяник.

Тіна Кароль

Я прослухала новий альбом Тіни Кароль тричі, а трек "Бегу" — разів п’ять, не менше. Скажу по секрету: я знаю, що команда співачки робить ставку на інші пісні — титульну "Красиво", зухвалий сингл "Хороший парень", на який за тиждень вийде кліп, але я всією душею голосую за "Бегу". На перших акордах навіть здається, що це й зовсім Лана дель Рей: драматичний, глибокий вокал, урочиста музика й пронизлива лірика, від якої мурахи по тілу. Але ось чого в цьому треку немає, так це фірмової меланхолії й декадентства дель Рей, тому що головна героїня "Бегу" — жінка, яка готова брати на себе ініціативу, і жертовність точно не про неї.

Реклама

"Я сама для себя поэт: что чувствую, то и пишу. Лучшая из поэм, где я без тебя дышу", — співає Тіна. Тут так багато приховано між рядків: і відмова від минулого життя, і зізнання у власному фемінізмі, якщо хочете. "Це переломна пісня. Вона про перехід меланхолійної, ліричної Тіни до сміливої, самодостатньої дівчини", — так описує трек сама співачка. Важлива ремарка: від першого до останнього рядка — це авторський альбом Тіни (написаний у співавторстві з композитором Аркадієм Александровим), головне джерело натхнення — особисті історії з її життя. Тож, коли цікаво дізнатися, що нового в зірки, не варто моніторити жовту пресу в пошуках пліток — просто уважно послухайте альбом.

Мені пощастило — я чую про альбом з перших вуст. З Тіною ми зідзвонюємося через zoom і артистка більш як годину розповідає про нову музику з такою пристрастю й енергією, що стає ясно: локдаун Тіна провела з користю. Альбом "Красиво" написано в рекордно стислі терміни — за півтора місяця; Тіна зізнається, що через брак живих концертів і спілкування з публікою творчість і робота в студії стали її сублімацією. "Завдяки карантину в мене з’явилася можливість ізолюватися від метушні, і я втішена, що змогла нарешті розділити важливе й минуще. Я більше не дозволю собі метушитися", — жорстко говорить Тіна.

Зі співачкою ми бачилися минулого літа, коли готували велике інтерв’ю для вересневого Vogue, і тепер мені здається, що з екрана монітора на мене дивиться інша Тіна: менш кокетлива, менш томлива, рішучіша — справжня.

"Виявилося, що без метушні я можу бути набагато продуктивнішою, музичнішою, талановитішою, — продовжує Тіна. — Тому цей альбом — нове амплуа, у якомусь сенсі мій ребрендинг. Зухвала танцювальна музика для мене виклик, тому що глядачі все-таки звикли до Тіни ліричної, романтичної. Записати такий альбом — означає ризикнути, фінансово зокрема: комусь може не сподобатися нова Тіна. Я пішла ва-банк, але не боюся, тому що відчуваю повноту своїх сил, гармонію. Я розцвіла й нарешті розумію, чого хочу. Тепер ми представляємо альбом „Красиво", але вже готовий наступний, він теж вийде цього року — у мене багато енергії".

Два місяці тому співачка представила перший сингл "Скандал" з нового альбому та кліп на нього. Про те, що Тіна Кароль змінилася, стало зрозуміло вже тоді: на зміну романтичним образам прийшла енергійна Трініті-герл в обтислому кіберпанківському комбінезоні — така собі дівчина з майбутнього, яка хоч і дозволяє робити на собі досліди, як може видатися за сюжетом, але насправді сама вирішує, яким буде її майбутнє. Готуючись до знімання, Тіна вісім годин на день розучувала хореографію, яку вигадала Марина Кущова. Тіна називає цей зухвалий танець триніті-денс і зізнається, що подібного ще ніколи не робила.

У мене був вибір: або піти зі сцени, наприклад, у політику, або вийти заміж, або зачаїтися. Або... зробити ривок, і я на нього зважилася

"Красиво" — альбом передусім танцювальний і електронний. Більшість пісень створені за допомогою синтезаторів і семплів: легко уявити, як влітку завсідники вечірок танцюватимуть під "Хороший парень" — грайливий, дотепний трек про дівчат, які закохуються в поганих хлопців, або під "Это любовь" — легкий танцювальний гіт у дусі 1990-х. Але не все так просто: за першим планом, класичною танцювальною попмузикою, ховається другий — вокал. Манера Тіни подібна до виконання найкращих представниць попжанру початку 2000-х, голос яких завжди був ширшим за будь-які межі, — Крістіни Агілери, Мераї Кері, Бейонсе. Це теж про трансформації, яких у "Красиво" так багато.

У розмові зі мною Тіна досить прямолінійна й каже, що дуже хотілося показати собі та іншим, що вона може бути різною. "У мене був вибір: або піти зі сцени, наприклад, у політику, або вийти заміж, або взагалі зачаїтися на час. Або... зробити ривок, і я на нього зважилася. Мені хотілося новим альбомом надати людям впевненості й сміливості. Сфокусуватися на цілі та її досягненні — як самій, так і допомогти в цьому іншим".

Разом з альбомом Тіна презентує лайв — поки в Україні карантин і концерти заборонені, співачка з командою записала розкішний годинний концерт, який уже у квітні покажуть на YouTube. Над образами Тіни для лайву працювала fashion-директорка Vogue Hong Kong Ганна Зюрова, і вони теж багаті на сюрпризи. Наприклад, один з треків Тіна співає, накинувши на голе тіло хустку з металевих ланок — на "Ґреммі" в подібних відвертих вбраннях зазвичай дефілює Бейонсе, що ніколи не соромиться бути собою. Для запису концерту Тіна, як завжди, залучила найкращих — наприклад, за барабанами цього разу американець Майк Рейд, який брав участь у записуванні альбомів Крістіни Агілери, Джастіна Тімберлейка, Ріанни, Бейонсе і Джанет Джексон.

Тіна Кароль

"Я дуже задоволена власною трансформацією, — каже співачка. — Цей вайб з’являється звідкись сам по собі, але я чесна, правдива. І тепер, коли дивлюся кліпи, які ми зняли, лайв, і слухаю альбом, то думаю: а що, так можна було?.."

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.