До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Сніданок от кутюр: як готував яйця Крістіан Діор

Садівництво й кулінарія були головними хобі месьє Крістіана Діора. Він часто запрошував до свого дому гостей і з радістю для них готував. У кутюр’є навіть був блокнот для записування вподобаних рецептів, звісно ж, які він доповнював і вдосконалював. Маестро любив їжу й надихався як простими селянськими стравами, так і високою французькою кухнею, а в подорожах відкривав для себе нові смаки, аромати й екзотичні поєднання, з якими після повернення експериментував. Сам Діор любив жартувати, що якщо з кар’єрою дизайнера не поталанить, то він піде в кухарі. Його друг, шеф-кухар легендарного прованського ресторану l'Oustau de Baumanière Раймонд Тюїльєр згадував, як великий кутюр’є проводив паралелі між талантами кухаря й дизайнера одягу. Крістіан Діор вважав, що інгредієнти, які ми використовуємо під час приготування їжі, так само шляхетні, як і матеріали, використовувані в модних колекціях. "Що мені подобається в моїй професії, так це те, що потрібно поєднувати свої ідеї з технікою виготовлення. Я відчуваю те ж саме, коли готую", — говорив Діор.

Крістіан Діор

У 1972 році, через 15 років після смерті кутюр’є, його кулінарні записи зібрали в куховарську книгу La Cuisine Cousu-Main (з фр. "Кухня ручної роботи"). Вона вийшла розкішною — у металізованій обкладинці, з іронічними ілюстраціями легендарного художника Рене Грюо.

Реклама

Сьогодні La Cuisine Cousu-Main — раритет, на який полюють букіністи. Але тим, хто хоче відтворити гастрономічні витвори маестро, пощастило: Дім Dior відкрив доступ до книги онлайн. Ми вибрали два рецепти з яєць і сиру, гідних пізнього недільного сніданку.

Сирне суфле

Інгредієнти

2 ст. л. вершкового масла

1 ст. л. борошна

½ склянки гарячого молока

4 яйця

100 г тертого сиру

Сіль і перець за смаком

Приготування

Розтопіть масло на повільному вогні, додайте до нього борошно й добре перемішайте. Повільно влийте розігріте молоко, розмішуйте, поки суміш не почне прилипати до лопатки. Після зніміть з вогню, вбийте чотири яєчні жовтки й перемішайте. Окремо збийте білки в густу піну й акуратно додайте в суміш. Відтак додайте тертий сир, сіль і перець за смаком. Випікайте в духовці, розігрітій до 180 °C, 12—15 хвилин.

Яйця-пашот Фюрстенберг

Інгредієнти

6 яєць

50 г тертого сиру

15 г вершкового масла

Суміш для сирного суфле (рецепт вище)

Приготування

Половину суміші для сирного суфле (сиру) помістіть у форму для запікання, змащену маслом. На подушку із суфле акуратно викладіть шість яєць, зварених способом пашот (в окропі без шкаралупи) і підсушених на паперовому рушнику. Накрийте все це тим суфле, що залишилося, посипавши тертим сиром, і поставте в духовку, розігріту до 180 °C, на 12—15 хвилин.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.