До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Без цукру: повний гід корисними десертами

Замінити різдвяну випічку й гарбузовий чизкейк легкими десертами — простіше, ніж здається. Без шкоди для смаку та з хорошим складом. За що і тіло, і настрій скажуть "спасибі". Анастасія Голобородько (консультантка з харчування й журналістка) спеціально для Vogue.ua підготувала короткий, але дуже місткий гід корисними десертами.

Їсти, пекти, замовляти десерти, які не зашкодять фігурі та за які не соромно, — це сучасно. Модними їх вважали кілька років тому. Тепер така практика — норма. Ми вибираємо цільні продукти замість оброблених, натуральні — замість тих, життя яких на полицях супермаркетів продовжили за допомогою консервантів і цукру. Корисні десерти збивають, охолоджують, запікають і готують ще десятками способів з натуральних підсолоджувачів, цільнозернового борошна, горіхів, сухофруктів та ягід. Кожен тепер знає хоча б один заклад, у якому варто спробувати healthy-десерти. Але ось у чім річ: приготувати їх самотужки — не важко. Ба більше, приємно й часто дуже просто.

Реклама

Крок за кроком можна замінити традиційні інгредієнти для десертів. Невеликий план із заміщення цукру й білого борошна на кухні. До будь-якого свята: від Нового року до Дня Святого Валентина, зроблені своїми руками солодощі зі здоровими складниками втішать кожного. Просто потрібно знати, що для цього брати.

Для основи чи тіста:

Вівсяне борошно (збиті в блендері цільнозернові пластівці)

Рисове борошно (не містить глютену)

Лляне борошно (збиваємо насіння льону в блендері)

Крохмаль (теж очищений і оброблений, але картопляний, кукурудзяний чи з тапіоки не містить клейковини)

Борошно з нуту чи сочевиці

Мигдальне борошно (чи будь-яке горіхове)

Підсолоджувачі:

Мед

Сироп агави (світлий і витриманий темний)

Сироп граната чи фініковий

Кленовий сироп

Стевія (у порошку чи рідині)

Банани

Сухофрукти (курага, фініки, родзинки, журавлина)

Кероб (шукати в індійських крамницях чи відділі із суперфудами)

Інші кондименти:

Розпушувач чи сода

Агар-агар чи желатин

Какао

Ваніль

Кокосова олія

Топлене вершкове масло

Фруктові чипси

Горіхи

Мак

Імбир

Зі знаннями про нехитру заміну інгредієнтів на якісніші, спробуйте приготувати млинці чи пиріг. Смак таких десертів багатший, багатогранніший за класичні з білим борошном і цукром. Млинці з розім’ятого банана й кокосового борошна цікавіші. Класичний брауні — добре, але, коли ви його печете вдома, використовуйте мед, подвійну порцію доброго какао й солодкість натертого буряка (чи не з нього роблять цукор?). Додайте до печива два різновиди насіння й три різновиди горіхів. Зі смаком ми тільки виграємо.

Миттєвий шоколадний мус
  • 2 банани
  • 4-5 ст. л. порошку какао
  • 3/4 склянки фундука
  • трохи води

Фундук збити в блендері з потрібною кількістю води, щоб вийшла консистенція йогурту. Отриману масу збити з бананом і порошком какао. Розлити мус у склянки й охолодити. За смаком можна додати трохи кориці, мускатного горіха чи меленого сухого імбиру. А під час наступного приготування замінити один банан на авокадо.

Мигдальный raw-пиріг

Прикрашати живими квітами не обов’язково, але здивувати гостей сироїдним пирогом з горіхів — просто. Перед поданням можна покласти свіжу лохину, полити мусом з ягід, посипати кокосовою чи шоколадною стружкою.

Нижній шар:

  • сушений інжир 5—6 шт.
  • 100 г волоських горіхів
  • щіпка морської солі

Основний шар:

  • склянка сирого кеш’ю, замоченого на 3 години
  • 100 мл кокосового молока
  • 1,5 ст. л. сиропу з фініків (меду чи іншого підсолоджувача)
  • 3 кураги
  • 2 ст. л. лимонного соку

Замочити волоські горіхи й інжир на кілька годин. Промити й збити в блендері з дрібкою солі до однорідної маси, викласти на дно форми, попередньо змащене кокосовою чи оливковою олією, щоб було легко виймати. Можна використовувати силіконові чи паперові форми. Залишити масу сирою або підсушити 10—15 хвилин за 170 °C.

Для основного шару змішати в блендері попередньо замочені кеш’ю з іншими інгредієнтами. Збити до стану сметани, густого однорідного крему. Рівномірно викласти крем на нижній шар й поставити на 3—4 години в морозилку. За годину до подання переставити кеш’юкейк у холодильник. Танути не буде, у морозильній камері проживе до 3—4 днів, у холодильнику — ще добу.

Духовку розігрійте до 45 °C — зазвичай це мінімальний режим. Залиште пиріг щонайменше на 4 години — він має ущільнитися й трохи підсушитися. Стежте, щоб не пересох. Накрийте пергаментним папером чи харчовою плівкою й поставте в холодильник хоч на 2 години.

Бананові млинці
  • 3 стиглі банани
  • трохи яблучного чи винного оцту
  • 1/2 чашки борошна (вівсяного, просто перемолоти пластівці в блендері чи використовувати кокосову стружку)
  • 2 ч. л. розпушувача
  • 1/4 чашки порошку какао (опціонально)
  • дрібка солі
  • 2 ст. л. кленового сиропу, меду, стевії чи іншого підсолоджувача
  • 5 ст. л. рослинної олії (кокосової, авокадо, оливкової, олії волоського горіха)
  • ½ чайної ложки ванільного екстракту чи насіння ⅓ стручка ванілі
  • 2 яйця

Змішати всі сухі інгредієнти — какао 1/4 чашки, решту додати за смаком, спробувати тісто. Додати розім’яті до стану пюре банани й олію, ретельно перемішати. Додати оцет, сироп, яйця та ще раз ретельно перемішати.

Розігріти сковорідку й зменшити вогонь до середнього. Смажити на вершковому маслі по 2 хвилини з кожного боку. Подавати теплими, з медом і бананом за смаком.

Читайте також:

Ідеальна індичка для пізньої осені

5 закусок у стилі "еко": швидко, смачно, поживно

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.