До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Збудувати нову глобальну систему безпеки дітей світу": Дар'я Герасимчук — в інтерв'ю VOGUE

Через нічну ракетну атаку росіян на Київ загинула 11-річна дитина.

Станом на 1 червня 2023 року
з початку повномасштабного вторгнення росії на територію України
загинуло 484 дитини, 992 було поранено.
Понад 19 500 українських дітей були примусово депортовані до росії
чи тимчасово окупованих територій.
Фактичну кількість загиблих, поранених
та депортованих дітей встановити неможливо
через активні бойові дії

Вже вдруге День захисту дітей відзначають в Україні під час кривавої повномасштабної війни, якої не бачив світ з часів Другої Світової. 1 червня 2023 року всі заходи з цього приводу скасовано. Вночі, через ракетну атаку росіян, загинула 11-річна дитина. Ми хотіли би в цей день публікувати щасливі фото дітей з батьками, розповідати історії любові та безтурботного щастя. Замість того другий рік поспіль VOGUE UKRAINE спілкується з Дар’єю Герасимчук, яка працює на посаді радниці — уповноваженої Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації. Про свою роботу, яка допомагає повернути в Україну викрадених росією дітей, про злочини, які вчиняє росія, та про те, що робить держава для невідворотного покарання злочинців, вона розповіла vogue.ua.

"За останній рік моя робота не змінилася, — каже Дар'я. — Вона просто наповнювалася викликами, адже геноцидна політика російської федерації по відношенню до українських дітей сповнена злочинів.

Реклама

З'явилися перші задокументовані випадки сексуальних злочинів з боку російських військових стосовно українських дітей. З'являлося дедалі більше інформації щодо депортації та примусового переміщення — простіше сказати, викрадення українських дітей.

Кожного місяця гинули та зазнавали важких поранень діти через обстріли рф. Окупанти знову і знову атакували школи та дитячі садочки, медичні заклади, в яких перебували діти.

Вони продовжували тероризувати населення України і завдавати важких психологічних травм, зокрема українським дітям".

Про Координаційну Раду з питань безпеки дітей під час війни

З літа 2022 розпочала свою діяльність Координаційна Рада з питань безпеки дітей під час війни, створена Президентом України Володимиром Зеленським. Я в ній є координатором секретарем. Мета Ради — пошук та повернення депортованих та примусово переміщених дітей.

Ми створили єдину інформаційну державну платформу "Діти війни", яка мала два завдання: збір даних від батьків, родичів, інших свідків, представників локальної влади щодо злочинів, скоєних по відношенню до дітей, та щоденних жертв, страшний лічильник жертв війни серед дітей. Він оновлюється щоранку о 8-й.

Ми налагодили обмін інформацією між всіма структурами та органами України, які задіяні в процесі. Я продовжую вибудовувати містки та координувати зусилля Національного інформаційного бюро, Мінреінтеграції, Офісу уповноваженого з прав людини, Офісу генпрокурора, Нацполіції та МВС.

Сьогодні встановлені дані щодо 19,5 тисяч викрадених українських дітей, Ці цифри не остаточні, і мова йде про сотні тисяч — адже доступу до окупованих територій ми не маємо.

Про співпрацю з ООН

Ми співпрацюємо з Офісом спецпредставника Генсека ООН з питань дітей та збройних конфліктів, з так званим механізмом СААС, що моніторить 6 грубих порушень прав дітей у збройних конфліктах:

  • вербування,
  • сексуальне насилля,
  • викрадення,
  • вбивство та поранення,
  • напади на школи та лікарні,
  • перешкоджання в доступі до гуманітарної допомоги.

Результат цієї роботи — національний превентивний план запобігання та подолання грубих порушень прав дитини в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України і попередня домовленість про напрацювання спільного з ООН превентивного плану.

Окремо треба зазначити звіт "московського механізму" ОБСЄ, який засвідчив численні та систематичні порушення, злісні порушення прав дітей та злочини з боку російських військових

Про ордер на арешт путіна

За цей період нам вдалося зібрати доказову базу для того, щоб Міжнародний кримінальний суд зміг виписати ордери на арешт путіна та марії львової-білової за злочин депортації та примусового переміщення українських дітей.

Це перший крок до визнання геноциду українського народу.

Про спілкування з дітьми

На жаль, за цей період мені довелося дуже багато спілкуватися з дітьми. Чому на жаль? Тому що українські діти зазнають багато горя, важких потрясінь, потребують важкої реабілітації.

Так, мене глибоко вразила історія Віталія з Херсонщини, який перебував в полоні в катівнях, які влаштували російські військові. Чотирнадцятирічний хлопчина перебував там 10 днів.

Або історія Владислава, якому було 16 років, який 90 днів перебував в катівнях у росіян, і якого примушували змивати з підлоги кров жертв катів. Одного разу він мив підлогу, коли жертва — чоловік все ще висів під стелею, прив'язаний дротами.

Я пам'ятаю жахливі відчуття, коли я дізналася про найменшу жертву сексуального насилля з боку російських військових, — дитині було всього 4 роки.

Хлопчик плаче під час панахиди за його 11-річною сестрою Софією та 17-річним братом Кирилом.
Діти загинули від російської ракети, що влучила 28 квітня в дев'ятиповерхівку в Умані. Фото, підпис: Facebook сторінка Дар'ї Герасимчук

Страшно і важко було пережити вбивство найменшої жертви війни, дводенного Сергійка. Російська ракета влучила просто в пологовий будинок на другий день після його народження, де він перебував із мамою.

Моє серце глибоко ранили історії дітей, які втратили батьків. Історії дітей, які втратили своє здоров'я. Наприклад, історія шестирічної Саші Паскаль з Одещини, яка втратила ногу після прильоту російської ракети прямо у двір їхнього будинку. Саша до початку повномасштабного вторгнення займалася художньою гімнастикою і мріяла стати професійною спортсменкою.

Але те, з якою силою українські діти переживають ці страшні потрясіння, насправді вражають. Саша, оця маленька геройка, після отримання протезу змогла повернутися до художньої гімнастики і зараз, мабуть, займається ще з більшою силою.

Віталій і Владислав, коли розповідають, що їм допомогло утриматися в російському полоні, в катівнях, кажуть, що не хотіли показати росіянам, що ті їх злякали або зламали.

Про викрадених росією дітей

Наразі нам вдалося повернути в Україну 371 викрадену дитину. Може здаватися, що це зовсім мало, але насправді за кожною дитиною — врятоване життя маленького чи великого українця, який є основою нашого майбуття, основою нашої країни.

Наші діти кажуть, що росіянам не вдалося їх зламати, русифікувати, полюбити країну-агресорку, забути свою ідентичну приналежність. Це мотивує і надихає жити, працювати і боротися далі — і ми обов'язково будемо це робити. Наразі Координаційною радою з питань захисту та безпеки дітей, створеною Президентом України, було напрацьовано проєкт плану дій Bring Kids Back UA.

Це план дій, який охоплює сім різних блоків, до яких ми пропонуємо залучити і долучитися різним представникам світової спільноти, щоб діяти разом задля повернення українських дітей додому. А тому саме в День захисту дитини, в мить коли всі права українських дітей під час цієї жахливої війни порушені країною-агресоркою, включно з правом на освіту, правом на охорону здоров'я, правом на особисте життя, правом на відпочинок і на дозвілля, правом на виховання в родині, правом на батьків, фундаментальним правом на життя, ми маємо знайти ті кроки, які допоможуть порятувати українських дітей та фактично збудувати нову глобальну систему безпеки дітей світу.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.