До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Залити і випити: що слід знати про сенча — новий суперфуд

Зелений чай з цільних листків чайного куща Camellia sinensis заварюється півхвилини, бадьорить і допомагає підтримувати здорову вагу. Розбираємося, чим сенча відрізняється від матчу і чому про цей чай варто знати.

Photo: Getty Images

Сенча — японський зелений чай, приготований на пару. Листя сенча збирають з кущів, пропарюють, щоб зберегти зелений колір і аромат, потім скручують і фасують. Цей чай легко заварювати і приємно пити.

Реклама

Сенча не можна плутати з матчу. Відрізняються зелені чаї приблизно всім. Сенча має освіжаючий смак і красивий салатовий колір. Чай виходить легким і прозорим — в цьому пряма відмінність від матчу. Хтось відзначає рослинний трав'яний смак сенча, хтось помічає водоростевий шлейф. Вочевидь це залежить від походження листя (яке також вирощують у Китаї, Південній Кореї та інших країнах) і способу заварювання.

Photo: Getty Images

Раніше ми вже писали, що матчу — це зелений чай у вигляді порошку, який потрібно готувати за допомогою спеціального вінчика, викладати в чашку спеціальною лопаткою, дотримуючись спеціальної техніки, щоб правильно приготувати напій. Чаю матчу також притаманна щільна, іноді тягуча (якщо змішувати з молоком), текстура.

Якби ви пили сенча в Японії, то, як і в випадку з матчу, опинилися б на повноцінній чайній церемонії. Проте аматорське заварювання сенча не потребує серйозної підготовки: можна заварити жменю листя просто в чашці, можна настоювати чай трохи довше в заварнику. Головне, використовувати листовий формат чаю, а не подрібнене листя сенча в чайних пакетиках. Якщо ви все ж схильні до такого варіанту, постарайтеся вибрати якісного виробника.

Photo: Getty Images

Зелений чай має кілька відомих корисних властивостей: він підтримує метаболізм, тим самим сприяючи підтриманню здорової ваги; покращує кровотік, допомагає знизити артеріальний тиск і рівень холестерину; і за рахунок поліпшення кровотоку сприяє підвищенню мозкової активності. Ці властивості універсальні для всіх видів зеленого чаю, проте відрізняються вони більш-менш яскравою реакцією організму. Саме тому чай сенча — це відносно новий виток на ринку зеленого чаю в наших краях, який, як і матчу, ризикує стати постійною позицією в модних кав'ярнях.

* За наявності індивідуальних реакцій на зелений чай експериментуйте з чаєм сенча під наглядом лікаря.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.