До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Не просто зелений чай: все, що слід знати про матча-чай

Сучасний ринок суперфудів рясніє здоровими продуктами, які найчастіше мають форму порошку і органічний склад. І якщо в Китаї матча-чай п'ють протягом століть, то Захід лише починає знайомство з цим зеленим порошком, якому є чим приваблювати. Ось що Vogue.ua знає цей чай.

Що таке матча?

Матча – це перетерті до стану порошку листя чайного куща камелії китайської. Листя цієї ж рослини є звичним для всіх зеленим чаєм, але для матчі за листям камелії доглядають по-особливому. Так, чайний кущ зазвичай росте в тіні, а за 20-30 днів до збору врожаю рослину оберігають від попадання на неї сонячного світла. Так вона інтенсивніше продукує хлорофіл і кількість амінокислот у підсумку збільшується.

Реклама

Листя збирають і подрібнюють. Для приготування порошку матчі використовують цілий чайний лист, тому в такому чаї концентрація антиоксидантів і кофеїну більша, ніж, наприклад, у звичайному зеленому чаї, в розрахунку на стандартну порцію. Стосовно порцій і традицій вживання матчі, варто сказати про універсальність продукту. Порошок матча-чаю не лише заварюють, щоб пити, але також додають у десерти, салати, роблять з ним йогурти і смузі, додають у каші.

Корисні властивості матчі

З огляду на те, що чай матча – це та ж рослина, що і зелений чай, корисні властивості у них однакові. Тільки у матчі втричі сильніші. Наприклад, в 250 мл матча-чаю міститься стільки антиоксидантів, скільки в 700 мл звичайного зеленого чаю.

Регулярне вживання порошку матчі може як знизити ризик серцево-судинних захворювань, так і допомогти в боротьбі із зайвою вагою. Деякі вчені вважають, що зелений чай прискорює метаболізм, але у цієї теорії є скептики, адже на процес схуднення впливають і інші фактори. Чай матча також впливає на психіку: може допомогти розслабитися і зосередитися. В цьому питанні варто звернути увагу на індивідуальні особливості, адже почуття розслабленості і концентрації, все-таки, досить полярні.

Як приготувати матчу?

Традиційно чай відмірюють бамбуковою ложкою в спеціальну (попередньо нагріту) чашку, відому як чаван. Потім наливають гарячої води і збивають вміст чашки спеціальним бамбуковим віночком, поки маса не стане однорідною і не утвориться пінка. Стандартно змішують чайну ложку порошку з 60 мл води. Ще одна популярна пропорція – половина чайної ложки чаю з 100 мл води. Ті, хто любить насичений смак і очікує відчутного ефекту, змішують дві чайні ложки з 30 мл води.

Матча-чай і різні його варіації легко приготувати в домашніх умовах за допомогою звичайної ложки і чашки. Головне, знайти відповідну пропорцію і не боятися відходити від усталених канонів.

Протипоказання

Попри всі переваги матчі, до його вживання слід ставитися з розумом. Перш за все, не можна забувати, що матча – це цілісні листя чайного куща. Їх практично ніяк не обробляють перед тим, як перетворити на порошок. У листі можуть міститися важкі метали, пестициди і фториди з ґрунту, в якому росте кущ. Використання органічного продукту може убезпечити від пестицидів, але не від важких металів і фторидів. Тому, з огляду на індивідуальні особливості організму, денна норма чаю не повинна перевищувати дві чашки або 500 мл.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.