До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Відвал ніг" — нове розважальне тревелшоу Україною з високою місією

13 лютого стартував новий ютуб-проєкт "Відвал ніг, або All інклюзив" з ведучим Олександром Тереном. Гостем першого епізоду став стендап-комік Василь Байдак. Нові випуски будуть систематично виходити що два тижні.

Реклама

Хто такий Олександр Терен?

Олександр — протезований військовий, який отримав поранення в серпні 2023 року на Ізюмському напрямку, в результаті чого залишився без нижніх кінцівок. Проте це не зупинило його і по поверненню до цивільного життя він спрямовує свою діяльність на благо країни і створює різноманітні проєкти. Він написав книгу, про нього Сара Джессіка Паркер знімає фільм, він виступає зі стендапом, порушує та лобіює питання соціалізації ветеранів після повернення з фронту. Подолання внутрішніх та зовнішніх барʼєрів — це одна із цілей Олександра Терена.

"Бездіяльність урядовців породжує діяльність громади. Все, що робиться в нашій державі, робиться народом, тому що ми є владою. Поки ти сам нічого не зробиш, то ніхто цього не буде робити замість тебе, — розповідає Терен. — Я вже два роки всюди говорю про проблеми МСЕК, про проблеми ВЛК і доступність нашої держави, говорю на всіх можливих рівнях, на великих медіаканалах і на малих, у всіх інтерв'ю, але змін не відбулося. І тому, відповідно, довелося втілювати такі проєкти, які б спонукали до цих змін".

Чому варто дивитися?

"Відвал ніг, або All інклюзив" — це розважальне інклюзивне шоу авторства комікеси Наталії Гаріпової, в якому Олександр Терен подорожує Україною та досліджує міста на безбар’єрність з медійними друзями — Машею Єфросиніною, Васею Байдаком, Володимиром Дантесом, Сашею Зарицькою та блогером Однією Правою. Олександр та гості, сидячи у колісних кріслах, відвідують найбільш відомі туристичні маршрути, пам’ятки, музеї. Шоу має комічне забарвлення, хоча і вказує на проблематику інклюзивності в нашій країні.

Василь Байдак і Олександр Терен
Василь Байдак і Олександр Терен

"Я вірю, що люди, які дотичні до цієї проблеми, люди, які отримали інвалідність чи мали інвалідність раніше, почнуть дещо по-іншому, можливо, з гумором ставитись до якихось проблем, викликів у своєму житті і побачать, що все не так погано. Адже людина має дуже великий вибір можливостей перед собою, попри те, чи вона на кріслі колісному, чи на протезах, чи взагалі абсолютно здорова, — каже Терен. — Це шоу і для людей, які просто ніколи не були в цій темі, які оминали чи не хотіли її бачити, чи, можливо, навіть не здогадувались про її існування. Вони зможуть поринути глибше і збагнути, що людей з інвалідністю в Україні стає дедалі більше, і це скоро буде такий великий відсоток, який не можна буде просто оминати й ігнорувати. Нам потрібно робити якомога більше для адаптації цих людей в нашому середовищі".

Чому це важливо?

"Це суперпотужна ініціатива, тому що важливо, щоб люди чи то на кріслі, чи то із протезуванням, чи то із порушенням зору, слуху або повною втратою зору чи слуху могли вільно пересуватися містами. І взагалі, це ініціатива, яка показує, наскільки міста не готові до цього. Але водночас пропонує якісь шляхи до вирішення", — зазначає Василь Байдак.

Маша Єфросиніна та Олександр Терен
Маша Єфросиніна та Олександр Терен

Велика війна показала, наскільки єдиними та згуртованими ми можемо бути і як здатні розв'язувати загальнонаціональні питання. Приблизно чверть населення країни — це маломобільні групи, а після війни ця цифра буде ще більшою. Проте наша країна далека від інклюзивності, і над цим необхідно працювати. Проєкт покликаний акцентувати для представників бізнесу та держави на розв'язанні питань безбарʼєрності, адже впевненими й системними кроками можна змінити теперішній стан речей. Важливо також зняти напругу в суспільстві у відношенні до інклюзії. І, звісно, показати людям з інвалідністю та їхнім родинам, що подорожувати Україною реально, потрібен лише час на виправлення помилок.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.