Український борщ: 4 унікальних рецепта від київських ресторанів
Борщ — надбання слов'янської культури, який у кожному домі готують на свій лад. Vogue.ua вирішив дослідити те, які інтерпретації українського борщу пропонують у ресторанах Києва. До вашої уваги 4 унікальних рецепта, від зеленого борщу зі щавлем до вегетаріанського варіанту з квасолею.
Інгредієнти:
Перепілка без хребта;
картопля;
морквина;
ріпчаста цибуля;
щавіль;
сіль, перець, цукор;
лавровий лист.
Приготування:
- Картоплю, моркву і цибулю наріжте кубиками.
- Перепелиний бульйон доведіть до кипіння, посоліть, поперчіть і додайте картоплю.
- Паралельно обсмажуйте цибулю і моркву. Додавайте засмажку до картоплі.
- Коли картопля повністю звариться, додайте щавіль і посоліть борщ.
- Для бульйону перепілку без хребта, попередньо замариновану в солі і цукрі, обсмажте на грилі з двох боків.
- У воду киньте овочі, сіль, духмяний перець, лавровий лист і доведіть до кипіння.
- Цим бульйоном залийте перепілку і томіть на маленькому вогні 1,5 години.
Інгредієнти:
Яловичі хвости;
червоне сухе вино;
цибуля;
морква;
томати;
селера;
картопля;
буряк;
капуста;
томатний соус;
часник;
лавровий лист;
спеції;
сіль.
Приготування:
- Приготуйте бульйон на яловичих хвостах — томимо хвости з овочами на маленькому вогні 1,5 – 2 години. Потім бульйон потрібно процідити.
- На пательні пасеруйте овочі, додайте томати, буряк і тушкуйте кілька хвилин.
- Готові овочі додайте в бульйон і доведіть до смаку.
- Борщ подавайте зі сметаною і пампушками.
Інгредієнти:
Бульйон з домашнього півня і телячих ребер;
ріпчаста цибуля;
морква;
буряк;
картопля;
білокачанна капуста;
болгарський перець;
часник;
чорнослив;
зелень;
сіль, перець, цукор;
лавровый лист;
оцет;
помідори у власному соку;
олія.
Приготування:
- У холодну воду помістити домашнього півня і телячі ребра. Довести до кипіння і томити на маленькому вогні 4 години.
- Цибулю, моркву, буряк, болгарський перець і капусту наріжте соломкою. Картоплю наріжте кубиками.
- Цибулю і моркву обсмажте на пательні до золотавого кольору.
- Буряк обсмажте до золотистого кольору і додайте до нього сіль, цукор, перець, помідори у власному соку. Потім залийте його зверху бульйоном і залиште томитися до випаровування рідини. В кінці додайте обсмажені цибулю з морквою.
- Готовий бульйон доведіть до кипіння, додайте картоплю і варіть 10 хвилин.
- Потім додайте болгарський перець і капусту. Варіть ще 10 хвилин.
- Доведіть борщ до смаку сіллю і перцем, лавровим листом і дрібно натертим часником.
- Залиште борщ настоятися на 2-3 години.
- Каре телятини обсмажте з сіллю і перцем.
- Борщ подавати з каре телятини, сметаною, смальцем і зеленню.
Інгредієнти:
150 г тертого буряка;
80 г свіжого бурякового соку;
80 г капусти (нарізати);
160 г картоплі (нарізати кубиками);
50 г тертої моркви;
30 г дрібно нарізаної ріпчастої цибулі;
8 г подрібненого часнику;
10 г томатного пюре;
10 г цукру;
700 мл води;
10 г оцту;
сіль, перець за смаком;
80 г відвареної білої квасолі;
1 лавровий лист.
Приготування:
- На пательні на олії на слабкому вогні обсмажте цибулю упродовж 8-10 хвилин. Не допускайте зміни кольору.
- Додайте терту моркву і продовжуйте готувати 4-5 хвилин.
- Додайте буряк і готуйте ще 4-5 хвилин.
- Додайте томатне пюре, оцет, цукор і продовжуйте готувати ще 10-15 хвилин.
- В окремій каструлі в киплячу підсолену воду покладіть картоплю і капусту. Варіть до м'якості овочів.
- Додайте буряково-морквяну суміш до картоплі і капусти.
- Додайте відварену квасолю, буряковий сік, лавровий лист і доведіть до кипіння. Потім тушкуйте на повільному вогні 10-15 хвилин.
- Коли все буде готове, посоліть і поперчіть за смаком, додайте подрібнений часник і тушкуйте 10 хвилин. Потім зніміть з вогню.
- Дайте борщу настоятися не менше 30-40 хвилин.
- За бажанням додайте приготовлену курку або обсмажену яловичину.
- Подавати зі сметаною, подрібненим часником і теплими пампушками.