До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

#sitlikeagirl: у соцмережах запустили флешмоб на підтримку першої леді Олени Зеленської

Олена Зеленська на digital-обкладинці американського Vogue викликала резонанс у всьому світі. Розлогі аналітичні матеріали цій події присвятили світові медіа The New York Times, The Washington Post, The Huffington Post. Тим часом в Україні обкладинка та її обговорення спровокували феміністичний флешмоб у соцмережах, до якого доєдналися селебриті, політикині та представниці патрульної поліції України.

Ініціаторкою флешмобу стала історикиня моди та фешн-критикиня Зоя Звиняцківська. У фейсбучному дописі вона звернула увагу на те, що користувачі в соцмережах обговорювали не стільки художню цінність обкладинки авторства однієї з найвідоміших у світі фотографок Енні Лейбовіц, яка приїхала у воєнний Київ спеціально, щоб закарбувати президента й першу леді країни, що боронить нині свою волю та незалежність; та не той вплив, який ця обкладинка матиме серед західної спільноти, а... позу, в якій на одному з фото сидить Олена Зеленська. Багато користувачів назвали цю позу, на їхній погляд, нежіночною й дозволили собі в такий спосіб об’єктивацію героїні та стереотипні сексистські судження.

Реклама

"... Мета цієї фотосесії — показати соціально активних жінок під час війни, які багато роблять для своєї країни саме зараз... Одягнена фактично в гендерно нейтральні речі Олена Зеленська в позі втомленої людини, що багато працювала і може зараз ще піде працювати... Пропоную флешмоб #sitlikeagirl — покажімо, врешті-решт, як треба ото порядній жінці сидіти на сходах", — написала Зоя Звиняцківська.

Буквально за два дні до флешмобу доєдналися відомі українки з різних сфер діяльності. Це і представниці феміністичної організації "Марш жінок", і співачка Alyona Alyona, і колишня радниця Міністра освіти та науки України Іванна Коберник, шеф-редакторка українського Vogue Віолетта Федорова, директорка Мистецького Арсеналу Олеся Островська-Люта, журналістка Юлія Мак-Гаффі та сотні інших українок.

Директорка Мистецького Арсеналу Олеся Островська-Люта у своєму дописі у фейсбуку зазначила: "Ми в Арсеналі думаємо, що жінка може сидіти як завгодно. І що фотографії Олени Зеленської авторства Енні Лейбовіц чудові. А також дуже корисні для перемоги".

"На фотографії ми бачимо Олену Зеленську, жінку, яка увібрала в себе та відзеркалила портрет чи не кожної жінки нашої країни — рішучої, стомленої, але готової й далі боронити свою країну, бути з нею та за неї, — говорять представниці організації „Марш жінок". — Фотографія викликала хвилю спротиву. Ми ж вважаємо цю фотографію геніальною, за що також щира подяка видатній фотографці нашого часу Ені Лейбовіц. Жінка, яка дивиться з фотографії — це кожна з нас, це всі волонтерки „Марш Жінок". Сильні, стомлені, рішучі. Готові бути тут і зараз, робити те, що можемо, з тим, що маємо, там, де ми є. І це всі жінки України".

"Сучасна жінка може робити все, — слушно пише у своєму дописі шеф-редакторка українського Vogue Віолетта Федорова. — І сидіти, як хоче, і працювати по 12 годин на добу, і водити машини для наших військових, і носити короткі спідниці, і використовувати червону помаду під час війни".

Сьогодні ж до флешмобу доєдналася Патрульна поліція України й опублікувала на сторінці у фейсбуку серію зворушливих портретів своїх працівниць на службі. "Перша леді Олена Зеленська на обкладинці Vogue — це сьогоднішнє обличчя кожної з нас", — кажуть героїні флешмобу.

Що ж, дискусія навколо фотосету Енні Лейбовіц та флешмоб, що його підтримали українські жінки, — яскраве свідчення того, наскільки насправді демократичне та вільне українське суспільство, в якому завжди публічно, відкрито та щиро обговорюються найгостріші соціальні питання.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.