До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чи правда, що в 36 уже запізно народжувати?

Коли слід народжувати і чому час перестати слухати всіх довкола. Розповідають експерти.

Photo: Venetia Scott

Дівчатка, дозвольте розповісти вам казку на ніч. Це страшна історія про жінку, яка чекала занадто довго. Вона чекала і думала, що весь світ біля її ніг. Материнство може почекати, думала вона, поки вона не буде готова, поки її партнер не буде готовий, поки вона не здобуде освіту і не побудує успішну кар'єру, поки... поки... поки... У неї завжди знаходилася причина. Якось вона прокинулася і зрозуміла, що готова. Проте було вже запізно. Жінки чують цю казку в тій чи іншій формі упродовж усього життя.

Реклама

У якому віці ти вже занадто стара, аби народити дитину? Наомі Кемпбелл нещодавно оголосила про вагітність, у 50 років. Але, згідно з опитуванням YouGov, проведеним серед британців, ідеальний вік для жінки, щоб стати матір'ю, — 28 років (в 2019 році середній вік жінок, які народили, становив 28,9 року). Ба більше, 46% респондентів-чоловіків вважають, що після 36 років жінки вже "занадто старі" для пологів (так, вочевидь, герцогиня Сассекська, яка нещодавно народила другу дитину в 39 років, дуже складний випадок). Водночас 71% чоловіків вважають цей вік відповідним для батьківства. Подвійні стандарти? Нічого нового.

Опитування дуже обурило жінок у соціальних мережах, і я розумію чому. Це схоже на ще один спосіб засудити жінок за їхнє життя. Пізні вагітності доволі поширені, але уявлення про те, що фертильність анулюється в 35 років — все ще міцний культурний міф. І це припущення підтверджується статистикою: факт, який найчастіше наводиться, — що кожна третя жінка у віці від 35 до 39 років не може завагітніти після року спроб. Неважливо, що цей аргумент засновано на дослідженні, в якому використовувалися французькі записи народжуваності з 1670 по 1830 рік; ця припущення-мудрість стала повсюдною. Таким же поширеним стало поняття "геріатрична вагітність". Так назве вашу вагітність після 35 років лікар, тому що, як відомо, більш пізні вагітності пов'язані з великим ризиком. І це доповнення до вже розказаної вище страшної казки.

Рішення стати або не стати матір'ю унікальне для кожної жінки. Проте, коли доходить до питань репродуктивності, люди досі схильні мислити абсолютними поняттями. Нам кажуть, що природа і біологія — це незмінні одиниці, з якими неможливо сперечатися. Але жінки не можуть жити, керуючись тільки своєю біологією. Існує безліч причин, чому жінка може не хотіти або не мати можливості завагітніти до більш зрілого віку. Дозвольте перерахувати деякі з них.

Зосередженість на освіті і кар'єрі, нестабільні житлові умови, амбівалентність, немає підходящого чоловіка, щосили намагається завагітніти, ендометрит, ЕКО, рання менопауза, проблеми з психічним здоров'ям, важка втрата, партнер не готовий, вона не готова, нещасливі стосунки, щасливі стосунки, проблеми з фертильністю, проблеми з грошима, інші обов'язки з догляду, відсутність підтримки батьків, сімейний медичний анамнез, множинні викидні, бажання подорожувати, нереалізовані амбіції...

Або вона просто не хоче.

"Є щось загрозливе в жінці, яка не займається дітьми," — пише Шейла Хеті в Motherhood. "У такій жінці є щось непевне. Що вона буде робити замість цього? Яких неприємностей вона завдасть? "Материнство — це якоюсь мірою роман про жінку, яка бореться з уявленням про те, що біологія — це доля, що жінка не може бути реалізована без дитини. Оповідачка наближається до 40. "Я знаю, що 40 — це всього лиш ідея в розумі — фінішна межа, якої не існує", — каже вона.

Як жінки, ми звикли думати про своє тіло з точки зору фінішної прямої. Ось чому так дратують коментарі з приводу тридцятирічних жінок без дітей про те, що пора з цим "щось зробити". "Та невже?" — може заперечити жінка саркастично. "Дякую за нагадування. Я забула". Як пише Нелл Фріззелл у своїй книзі Panic Years: "Роки проходять під вічним запитанням: чи повинна я мати дитину, і якщо так, то коли, як, чому і з ким? Це запитання проникає в усі сфери вашого життя. Воно звучить фоном завжди. Хочете ви бути батьками чи ні..."

Крім клацаючого біологічного годинника і незліченних проблем і чинників, що впливають на це найважливіше рішення, жінка, яка замислюється про вагітність, повинна також пройти через суперечливі переконання, в яких вона була вихована. Багато хто з нас ріс зі знанням того, що дуже рання вагітність зруйнує життя, що одна пропущена пігулка покладе край будь-якій надії на кар'єру, що спочатку слід добре попрацювати отримати надійну роботу, хороше житло і все-таки, ці речі зараз складніше отримати, ніж коли-небудь. Осудливі статті про матерів з низьким достатком сусідять з панічними новинами про падіння народжуваності. І це збиває з пантелику.

Хотілося б, щоб рішення жінок мати чи не мати дітей було менш соціально залежним. Хотілося б, щоб було більше розуміння всіх факторів, які можуть вплинути на цей вибір, і бажання підтримати сім'ї усіх форм і розмірів, гендерів і сексуальностей, щоб вони зробили цей вибір (чи ні). Хотілося б, щоб страшна казка про "жінку, яка чекала занадто довго" стала історією, а на її місце прийшло належне репродуктивне виховання і підтримуюча державна політика. Але найбільше хочеться, щоб люди тримали свої судження при собі і просто дозволяли нам жити.

Текст: Rhiannon Lucy Cosslett

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.