До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Під час обстрілів Києва пошкоджено унікальні вітражі КНУ ім. Тараса Шевченка

31 грудня 2022 року внаслідок чергової ракетної атаки росіян у Києві було пошкоджено декілька модерністських будівель Виставкового кампусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Зокрема, пошкоджень зазнали спорткомплекс, що розташовано неподалік ВДНГ, географічний факультет, факультет психології КНУ ім. Т. Шевченка та інші будівлі. Також стало відомо, що під час обстрілів було пошкоджено унікальні модерністські вітражі 1980-х років.

Фото – facebook.com/kyiv.university
Фото – facebook.com/kyiv.university

Реклама

Відновлення вітражів разом з адміністрацією університету буде вести спільнота @UkrainianModernism, яка спеціалізується на вивчені модерністських пам'яток України.

"Вибухова хвиля пошкодила модерністський комплекс біо- і гео- факультетів… І вибила унікальні вітражі 1986 року створення. Авторка вітражів — видатна українська художниця Лариса Міщенко. І ми можемо їх втратити назавжди, — зазначив Дмитро Соловйов, фотограф і дослідник, засновник спільноти UkrainianModernism. — Ми домовилися про співпрацю та вирішили відновити унікальний об’єкт української мистецької спадщини. Роботи багато — вітражів було 10, цілих залишилося 3. Вітражі оспівують розділи науки біології — сюжети для них пропонували викладачі та доценти всіх кафедр. А Лариса Міщенко майстерно втілила їх у дійсно модерністських композиціях".

Вітражи КНУ ім.Т.Шевченка; фото – Дмитро Соловйов
Вітражи КНУ ім.Т.Шевченка; фото – Дмитро Соловйов

Долучитись до збору коштів на відновлення унікальних вітражів та будівель КНУ ім. Т. Шевченка можна за посиланням. Над розробкою плану реставрації вже працює консиліум реставраторів і вітражистів.

Нагадаємо, що будівлі КНУ ім. Т. Шевченка також зазнали пошкоджень 10 жовтня минулого року. Зокрема, під час масштабної атаки на центр Києва були ушкоджені будівлі Головного корпусу, ННІ філології, Наукової бібліотеки імені М. Максимовича.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.