До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Мораль вбиває: Іран сколихнувся через смерть дівчини, що "неправильно" носила хіджаб

В Ірані тривають протести через смерть 22-річної Махси Аміні – молода жінка загинула після затримання поліцією моралі. Ймовірно, причина смерті – жорстоке побиття

Нагадаємо хроніку подій. 13 вересня поліція моралі арештувала 22-річну Махсу Аміні, яка відвідувала Тегеран зі своєю родиною. За три дні, 16 вересня, вона померла в лікарні. Поліція стверджує, що причина смерті – серцевий напад, проте родина Махси заперечує будь-які проблеми дівчини зі здоров’ям. Крім того, як пише Guardian, комп’ютерна томографія голови Аміні показала перелом кістки, крововилив і набряк мозку. Це може свідчити про те, що вона померла саме від удару по голові.

Кілька іранських ЗМІ повідомили, що голову поліції моральної безпеки Тегерана усунули з посади після смерті Махси Аміні, – пише Guardian. Раніше поліція Тегерана опублікувала відредаговані відео її арешту й утримання під вартою в поліцейському центрі, щоб показати, що вона померла через хворобу серця або епілепсію. Влада почала розслідування смерті Аміні.

Загибель Махси викликала хвилю протестів. Спершу мирні демонстранти зібралися біля лікарні, де лікувалася Аміні. Проти них застосували сльозогінний газ, кількох було заарештовано.

17 вересня тіло Аміні дозволили перевезли до її рідної провінції Курдистан для поховання, але без будь-якої церемонії. Проте на похорон у Саккезі зібралися сотні людей. Поліція відкрила вогонь та вбила двох мітингарів.

Студенти мітингували в університеті Тегерана та університеті Шахід Бехешті. Протестувальники вимагали роз’яснень щодо смерті Махси Аміні. Вони вигукували антиурядові гасла, а жінки на знак протесту палили свої хіджаби та стригли волосся. Флешмоб охопив всю країну, молоді жінки почали викладати відео, де вони відрізають волосся й заперечують проти варварських правил щодо носіння хіджабів.

Двоє протестувальників загинули в місті Дівандарре під прямим вогнем з боку сил безпеки. Ще одну людину вбили в Деголані.

Держсекретар США Ентоні Блінкен опублікував твіт, де, зокрема, зазначив: "Сьогодні Махса Аміні мала бути жива. Натомість Сполучені Штати та іранський народ оплакують її. Ми закликаємо уряд Ірану припинити це системне переслідування жінок і дозволити мирні протести".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.