КУПИТИ КВИТКИ

Лесбійський ренесанс: що це і чому про це варто говорити?

Квір попзірки, зокрема лесбійки, нарешті отримують своє заслужене визнання в медіа, але попереду ще багато чого, що потребує вирішення, а також минулі страждання й боротьба, про які важливо пам’ятати, щоб мати повну картину.

Біллі Айліш
Біллі Айліш

Реклама.

2024 рік приніс чимало новинок. Ми спостерігали за трендами на кшталт brat і very demure, стали свідками хаотичної виборчої кампанії в США, хтось насолодився літніми канікулами в Європі, а хтось продовжував виживати в умовах однієї з найгірших криз вартості життя за останні десятиліття. Але щось, що об’єднало всіх — це те, що інтернет охрестив "лесбійським ренесансом".

Ця хвиля почалася з попспівачки Чаппелл Роан, відомої своїми треками Casual та Good Luck, Babe!, які влучно описують досвід стосунків із людиною, що піддається обов’язковій гетеросексуальності. Далі на сцену вийшла Біллі Айліш, яка після певних спекуляцій навколо її орієнтації випустила пісню Lunch у своєму альбомі 2024 року, в якій прозоро натякає на інтимні стосунки з жінкою. Американська акторка Рене Рапп також стрімко підкорює серця квір-аудиторії. Її виступи можна побачити в численних TikTok, де натовп співає: "Can a gay girl get an ‘amen’?".

Також не можна оминути увагою кіноіндустрію. Фільми, такі як "Невдахи" (Bottoms) з Рейчел Сеннот і Айо Едебірі, або "Любов, брехня та кровопролиття" (Love Lies Bleeding) з Крістен Стюарт, активно обговорюють у суспільстві. Минулого року Чемпіонат світу з футболу серед жінок FIFA підсвітив історії багатьох квір-спортсменок.

Видно, що в повітрі відчувається свого роду захопленість лесбійками. Коли такі попзірки, як Роан, збирають натовпи в сотні тисяч, отримуючи визнання за свої гей-гімни, дійсно відчувається, що ми на порозі лесбійської культурної революції. Проте разом із новою хвилею квір-контенту та радістю від того, що нове покоління лесбійок і квір-жінок отримує більше репрезентації, кожен рух стикається із власними викликами.

Кадр з фільму
Кадр з фільму "Невдахи" (Bottoms), 2023

Хоча улюблені квір-зірки можуть бути захищені від негативу, цей захист рідко поширюється на менш привілейованих лесбійок та квір-жінок у спільноті. Це не нове явище: хвиля похвали та прогресу нерідко супроводжується відродженням застарілих упереджень. На жаль, люди з гомофобними або лесбофобними поглядами навряд чи змінять свою думку так швидко. Саме тому важливо підтримувати тих, хто не має тих привілеїв, які отримують квір-зірки.

Медіа раніше розповідали квір-історії лише тоді, коли вони були пов’язані з трагедією або скандалом. Якщо трагедії немає, лесбійок часто сексуалізують для чоловічого погляду, рідко показуючи складні динаміки їхніх стосунків. Ми бачили це в таких фільмах, як "Синій — найтепліший колір", "Портрет дівчини у вогні" та "Світ прийдешній". У реальному житті, на жаль, це проявляється через соціальні мережі. Наприклад, звинувачення в насильстві проти баскетболістки Седони Прінс від її колишньої дівчини, що супроводжуються дискримінаційними коментарями про її сексуальність. Так, лесбофобія продовжує виявляти себе щоразу, коли квір-люди діляться менш радісними моментами своїх стосунків.

Кадр з фільму
Кадр з фільму "Синій — найтепліший колір", 2013

Кармен Марія Мачадо у своїх мемуарах In The Dream House пише: "Квір-люди також можуть підводити одне одного. Бажання зберегти образ моральної єдності може перекрити будь-які інші інтереси". Тиск, який відчувають квір-люди через страх, що їхні права опиняться під загрозою через гомофобію та лесбофобію, досі є реальністю.

Не варто забувати про людей, які не відповідають західним стандартам краси, але є такими ж талановитими та пристрасними у своїй справі. Багато лесбійок не отримують такого визнання, як, наприклад, Біллі Айліш, через те, що не вписуються в традиційні стандарти зовнішності.

Попри всі ці труднощі, важко знайти когось, хто не радіє за прогрес квір-руху, спостерігаючи за тим, як квір-співачки, акторки та мисткині отримують належне визнання. Прогрес продовжиться, але для повної картини важливо пам'ятати про минулі випробування та бути готовими зіштовхнутися з новими на цьому тернистому шляху до успіху та справедливості.

За матеріалом vogue.com.au

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.