До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Iron Warriors: українські військові на протезах взяли участь у благодійному марш-кидку в Шотландії

Українські військові взяли участь у благодійному марш-кидку ABF Cateran Yomp, що відбувся 8—9 червня в Шотландії. До складу команди "Iron Warriors" увійшли військові на протезах та легкопоранені військові, а мета події — зібрати кошти на оплату спортивних протезів для побратимів. Очолює команду Вадим Свириденко — військовий фельдшер, сержант Збройних Сил України, учасник російсько-української війни та людина з чотирма протезами, який минулого року став героєм фотопроєкту "Видимі" журналу Vogue Ukraine.

Вадим Свириденко у проєкті "Видимі"

Марш-кидок "Iron Warriors" підтримали українські митці. Вони розробили ескізи зображень, наліпки з якими учасники команди розмістили на куксоприймачах своїх протезів. До ініціативи долучились художники Сергій Майдуков, Віктор Покиданець, Олексій Сай та Рустем Скибін, Олександр Богомаз, Катерина Бондарець, Сергій Захаров, Софія Мартинюк, Акеліна. За словами куратора мистецької складової Костянтина Дорошенка, ескізи, розробилені українськими митцями — знак поваги та вдячності людей мистецтва захисникам нашої країни, свободи та цінностей; а також нагода промовляти до світу мовою мистецтва.

Реклама
Сергій Майдуков, "Тимчасовість"; ескіз для проєкту "Iron Warriors"


Віктор Покиданець, "Самсон"; ескіз для проєкту "Iron Warriors"

Володимир Нечипорук, співпродюсер проєкту "Iron Warriors", розповідає: "Ми з Вадимом Свириденком визначили благодійну адресу збору — комплектовання для спортивного протезування. Вони дозволяють нашим військовим як повернутися на службу, так і повноцінно соціалізуватись у цивільному житті".

Історія самого Вадима Свириденка — приклад стійкості та відваги, а ще того, наскільки важлива підтримка. В одному з боїв під Дебальцевим Вадим Свириденко зазнав осколкових поранень руки та ноги, отримав важку контузію, згодом потрапив до полону "ДНР". Унаслідок операції втратив кисті рук та стопи ніг. Зрештою, після того, як Вадима передали українській стороні, він пройшов вісім місяців лікування у США та у львівському військовому госпіталі, навчився ходити на протезах та користуватися штучними руками, котрі йому виробили в США.


Вадим Свириденко у формі, розробленій українським брендом Finch; фото: Валерій Ведута

Марш-кидок ABF Cateran Yomp, що відбувається щорічно в Шотландії — змагання на витривалість, у якому беруть участь ветерани з Австралії, Канади, Данії, Франції, України, Великої Британії, Сполучених Штатів та інших країн. Учасники з протезами долають відстань на 35 км, а легко поранені — на 85 км. Форму для команди "Iron Warriors" розробив український бренд Finch, заснований дизайнерами Катериною Бяковою та Максимом Голубом.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.